Puheenaihe

Kaisa Barbieri oli heittämässä taiteen tekemisen romukoppaan, kun hän törmäsi hiekkalaatikolla sielunkumppaniin - nyt kaksikolla on valtavia taideprojekteja Itä-Helsingissä

YMPÄRISTÖTAIDE Lasten tarinoista ja piirroksista syntyy yhteisöllistä taidetta Itä-Helsingissä.

Taidekäsityöläinen Kaisa Barbieri ja kuvataiteilija Raita Virkkunen ottavat mittaa Stoan aukion taideseinälle ripustetusta teräsmandalasta. Kuva-aihe on syntynyt lasten ornamenttipajassa.

Kari Pekonen

Herttoniemenrantalaisia ovat parin talven ajan ilostuttaneet kuvataiteilija Raita Virkkusen ja taidekäsityöläinen Kaisa Barbierin yhdessä lasten ja yhteistyökumppaneiden kanssa kätilöimät tarinalyhdyt.

Laivalahden puistotien varressa 14 puuta on ympäröity metallilevyillä, joihin on leikattu ala-asteen oppilaiden piirtämiä kuvia ja tarinoita. Kuvat piirtyvät pimeään levyjen takaa loistavassa valossa.

Tarinalyhty on vuonna 2016 alkanut nelivuotinen yhteisötaideprojekti.

Tänä talvena Herttoniemenrannassa on päästy ihailemaan myös katugalleriaa, jossa 24 yrityksen ikkunaan on ripustettu lasten piirtämiä Minä ja meri -aiheisia valotaideteoksia, kuten kaloja, lintuja ja mustekaloja.

Virkkunen ja Barbieri muodostavat kaksikon, joka selvästi hanskaa yhteistyökuviot.

Puheissa ja Facebook-sivuilla vilisee oppilaitoksia, yrityksiä ja yhteiskunnallisia tukijoita, jotka monin eri tavoin ovat auttaneet taideprojektien toteuttamisessa.

Herttoniemenrannassa naapureina asuvat naiset tutustuivat hiekkalaatikon reunalla lasten leikkejä vahtiessaan.

– Olin siinä tilanteessa, että olin ehkä heittämässä romukoppaan kaikki. Ajattelin että äh, en enää ala miksikään taidekäsityöläiseksi! Sitten tapasin Raitan ja se olikin vaan nousukiitoa sen jälkeen. Huomattiin, että ollaan ihana työtiimi, Barbieri kertoo.

Tarinalyhdyissä keskustelevat metallilevyt ja valo.

– Olen ollut metalliseppänä, joten materiaali juontuu sieltä, Barbieri taustoittaa.

– Vaikka valo on keskeinen näissä töissä, emme varsinaisesti ole valotaiteilijoita. Kysymme yleensä muilta neuvoa siihen, Virkkunen kertoo.

Olin siinä tilanteessa, että olin ehkä heittämässä romukoppaan kaikki.”

Taiteilijakaksikon näkynä on lisätä esimerkiksi puistojen käyttöä.

Se on tavoitteena myös Itäkeskuksen alueella, jonne kulttuurikeskus Stoa kutsui heidät jatkamaan Herttoniemenrannassa käynnistynyttä tarina- ja valotaideprojektia.

– Oli mahtavaa nähdä ohikulkupaikaksi profiloitunut Olavinlinnantien ja Kajaaninlinnantien välinen puisto syksyllä täynnä lapsia piirtämässä ja ideoimassa omaa tarinalyhtyä, naiset muistelevat.

Raita Virkkunen ja Kaisa Barbieri Idän tarinalyhdyn äärellä.

Idän tarinalyhty on valaissut puistoa tammikuusta lähtien.

– Oli hienoa, kun tulimme lasten kanssa myöhemmin katsomaan lyhtyä. He ryhtyivät heti puhdistamaan sitä lumesta ja alkoivat keksiä siitä satuja.

Toinen osa taideprojektia on Stoan aukion taideseinä. Valaistussa vihreässä aidassa on tällä hetkellä neljä isoa mandalaa eli pyörylää, joihin on ikuistettu lasten ornamenttipajan tuottamaa taidetta.

Kevään aikana aukiolle tulee lisää taidetta gobo-valaisinten heijastamien kuvioiden myötä.

Teosten sarjan on suunniteltu jatkuvan tulevina syksyinä muuallekin itäisiin kaupunginosiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinki saa ainutlaatuisen valon kaupunginosan – "Vastaavia maailmalla vähän"18.10.2016 19.30
Näitkö jo nämä Redin upeat taidekohteet? – "On tarkeää, että ihmiset voivat kokea ylpeyttä alueestaan taiteen kautta"2.1.2019 19.45
Vantaan ulkovalaistus sai vaurioita lumimyräkässä – toimi näin, jos näet maahan pudonneen johdon13.12.2017 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu