Makumaailma

Michelin-ravintoloiden keittiömestari kokkaa kuvanveistäjän työhuoneessa – jopa astiasto tehdään vain illallisia varten

Keramiikkataiteilija Mari Paikkari ja huippukokki Heikki Liekola tutkivat Paikkarin astioita, joita käytetään tulevilla illallisilla Keravalla.

Jouko Tuomas-Kettunen

– Uunituore lautanen!

Keramiikkataiteilija Mari Paikkari nostaa lasitusuunista uniikin lautasen, joka tulee illallispöytään Saviolle. Juuri tuo lautanen on varattu tacoille.

Lautanen on ollut pari päivää uunissa, parhaimmillaan 1260 asteessa. Paikkari tekee kokonaisen astiaston illallisia varten.

– Kaikkiaan siinä on 400 osaa.

Oho!

Vielä täytyy tehdä sata astiaa, Paikkari hymyilee.

– Mutta menu sisältääkin yhdeksän ruokalajia, kertoo useissa Michelin ravintoloissa työskennellyt huippukokki, helsinkiläinen keittiömestari Heikki Liekola. Hän on työskennellyt Helsingissä muun muassa Askissa, Olossa, Postresissa ja G.W.Sundmansissa sekä Tukholmassa ravintola Luxissa.

Tässä projektissa ruuat tarjoillaan uniikeilta lautasilta. Paikkari on suunnitellut yhdessä Liekolan kanssa jokaiselle tarjoiltavalle ruoka-annokselle oman astiansa.

Paikkarin ja Liekolan kohtaamisessa Klondyke-talossa on aistittavissa, että jotakin ainutlaatuista on tulossa. Farm to Table -ilta järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Keravan Saviolla ja koko toimintakin on vielä uutta Suomessa.

Taiteilijayhteisön tiloissa toimii maaliskuun alussa kahden illan ajan huippuravintola.

Taiteen ja huippuruuan yhdistävä ilta järjestetään kuvanveistäjä Emma Helteen ateljeessa, jonne Liekola valmistaa elämyksellisen fine dining -illallisen.

Ateljeeseen rakennetaan keittiö keskelle huonetta ja keittiön molemmille puolille tulee pöydät, joihin mahtuu yhteensä 32 henkeä. Lisäksi ateljeessa on esillä graafikko Jussi Juurisen teoksia.

Farm to Table on Liekolan ja hänen ystävänsä, tammisaarelaisen Långötorpin puutarhurin Merja Niemisen luoma konsepti. Filosofia on yksinkertainen. Liekola suunnittelee ja toteuttaa illallisten menun ja raaka-aineet ovat pääasiassa Långötorpin puutarhasta. Myös kala ja riista on saalistettu ja metsästetty viiden kilometrin säteellä tilasta.

Menua täydentää Liekolan vaimon Sanna Hellström-Liekolan valitsemat juomat. Savion illallisilla on A-oikeudet.

Keravan illallisilla sekä astiastolla että ruualla on omat tarinansa.

– Luomua ja villiruokaa. Illallisten jälkeen vierailla on mahdollisuus ostaa astiasto.

Farm to Table

  • Långötorpin puutarhan ja Heikki Liekolan Farm to Table -illalliset 8.–9. maaliskuuta kuvanveistäjä Emma Helteen ateljeessa Saviolla. Yhteen kattaukseen mahtuu 32 ruokailijaa.
  • Heikki Liekola on helsinkiläinen keittiömestari. Hän on työskennellyt Helsingissä mm. Askissa, Olossa, Postresissa ja G.W.Sundmansissa sekä Tukholmassa ravintola Luxissa.
  • Sanna Hellström-Liekola on helsinkiläinen hovimestari, joka on työskennellyt viinien kanssa 14 vuotta.
  • Merja Nieminen on Långötorpin puutarhan perustaja.
  • Mari Paikkari on keramiikkataiteilija ja kuvanveistäjä. Hänen työhuoneensa sijaitsee Klondyke-talossa Saviolla. Paikkarin astioilta tarjoillaan myös mm. ravintola Olossa Helsingissä ja Kaskiksessa Turussa.
  • Emma Helle on kuvanveistäjä ja Jussi Juurinen taidegraafikko. Myös he työskentelevät Klondyke-talossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiläisravintolat säilyttivät Michelin-tähtensä – Yksi uusi tuli "vanhalle tutulle"18.2.2019 21.15
14-tuntista työpäivää tekevä Matti Jämsén on keitetty monessa liemessä: Nuorena palkkanauhan saldo näytti miinus 700 markkaa, tie Michelin-ravintolaan avautui ilmaistyön kautta17.2.2019 20.35
Seuraavaksi Michelin-tähti? Omintakeinen ja tyylikäs Grön aikoo kehittyä vielä paremmaksi15.2.2017 12.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu