Puheenaihe

Helsinki kriisissä luvattomien päiväkotien vuoksi, ongelmia paljastui myös kaupungin omista – apuun perustettiin "task force"-ryhmä

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo

Helsingin kaupungin tekemässä päiväkotiselvityksessä on löytynyt useita ilman ajantasaista lupaa toimivia päiväkoteja. Osa niistä on yksityisiä ja osa kaupungin omia.

Välitön päiväkodin sulkemisuhka on tällä hetkellä kahdessa yksityisessä päiväkodissa: Ankkalammen Pursimiehenkatu 12:ssa ja Koulumestarintie 15:ssä sijaitsevissa yksiköissä.

Puutteita on muun muassa rakennusluvissa. Näiden yksiköiden on korjattava puutteet 1. huhtikuuta ja 1. toukokuuta mennessä.

Tämän vuoden tammikuussa Helsinki sulki Lauttasaaren Vattuniemenkadulla toimivan Ankkalampi-päiväkodin.

Kaupunki kuvaa tilannetta akuutiksi kriisiksi, jonka hoitoon on perustettu task force -ryhmä.

– Olen perustanut kaupungille erillisen task force –ryhmän, jonka tehtävänä on hallita mahdollisista pikaisista tilojen sulkemisista johtuvaa akuuttia tilannetta. Ensisijaisesti varmistamme, että kaikki lapset ovat turvallisissa tiloissa. Tämän ohella pyrimme tekemään kaikkemme, jotta perheiden arki sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Kaupunki käy aktiivista vuoropuhelua vanhempien ja perheiden kanssa, selvityksen käynnistänyt pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo.

Rakennusluvissa olevat puutteet poikkeavat toisistaan tapauskohtaisesti. Luvaton tila ei kaupungin mukaan automaattisesti tarkoita, että tila olisi päiväkotitoimintaan sopimaton tai että siitä aiheutuisi siellä oleville turvallisuusuhkaa.

Osassa kohteista ei ole haettu rakennuslupaa lainkaan, osassa sitä on haettu puutteellisesti ja joissain tapauksissa määräaikainen lupa on rauennut. Osassa kohteista rakennuslupa on taas myönnetty, mutta päiväkodit on otettu käyttöön ilman, että rakennusluvan määräyksiä on kaikilta osin noudatettu.

Selvitystyö on osoittautunut kaupungin mukaan paljon luultua haastavammaksi.

Työ kaikkien puutteellisten tilojen paikallistamiseksi jatkuu edelleen. Kaupunki arvioi voivansa tiedottaa selvityksen tuloksista tarkemmin viikolla 10.

Kaupunki tekee myös tutkintapyynnön kaikista tapauksista, joissa lain mukaiset teonkuvaukset täyttyvät.

– Suhtaudumme erittäin vakavasti esille nousseisiin puutteisiin. Kokonaisuus selvitetään perinpohjaisesti ja kaikki vaadittavat toimenpiteet tehdään prosessien puutteiden kuntoon saattamiseksi. Haluan myös omalta osaltani esittää kaupungin puolesta nöyrimmät pahoittelut niille perheille, jotka joutuvat tilanteen johdosta hankalaan tilanteeseen, Jan Vapaavuori sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ankkalampi-ketjulta vaaditaan kiireellisiä toimia kolmen uuden päiväkodin kohdalla – kaupunki uhkaa sulkemisella11.2.2019 12.30
Helsinkiin valmistuu tänä vuonna 1 600 uutta päiväkotipaikkaa16.2.2019 18.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu