Puheenaihe

Tutkija ennustaa historiallista muutosta Suomen politiikkaan – "Olisi samantyylinen tilanne kuin Kataisen hallituksella, jolloin päätöksenteko halvaantui"

VAALIT Markku Jokisipilän mukaan eduskuntavaalien tuoreet kannatusgallupit ennakoivat historiallista muutosta.

Markku Jokisipilä.

Janne Koivisto

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan kevään eduskuntavaalit voivat olla historiallisen tasaiset.

– Ennen vaalit voittanut puolue saattoi saada 25 prosentin kannatuksen. Nyt yksikään ei ehkä pääse yli 20 prosentin. Rakenteen kannalta tämä olisi historiallinen muutos. On mahdollista, että meillä on viisi puoluetta, joiden kannatus on 13–19 prosentissa. Suurten puolueiden aikakaudesta saatetaan siirtyä keskisuurten aikaan.

Mitä tällaisesta vaalituloksesta sitten seuraisi?

– Se hankaloittaa ja monimutkaistaa päätöksentekoa. Jos tulee viisi keskisuurta ryhmää, syntyy huomattava määrä erilaisia vaihtoehtoja. Edessä olisi samantyylinen tilanne kuin aikoinaan Kataisen hallituksella, jolloin päätöksenteko halvaantui. Pieniä ryhmiä joudutaan huomioimaan enemmän, ja kaikki asiat on hyväksytettävä ideologisesti hyvin heterogeenisessä ryhmässä.

Osviittaa tulevasta saadaan ensi viikolla, kun Ylen uutiset julkaisee uuden eduskuntavaalipuolueiden kannatusmittauksen torstaina 7. maaliskuuta.

Sote-keskustelu käy yhä kuumana, ja näyttää vahvasti siltä, että sopua uudistuksesta ei synny. Mikä vaikutus tällä on vaalitulokseen?

– Sillä on potentiaalia muuttaa asetelmia, sillä se luo perinteistä vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelua. Toisaalta vihreät tuo keskusteluun ilmastonmuutosta ja koulutuspolitiikkaa. Perussuomalaisilta taas tulee maahanmuuttokritiikkiä ja myös Halla-ahon ”ilmastorealismia”. Kaikilla näillä teemoilla on voimaa vaikuttaa keskusteluagendaan.

Nämä ovat myös esimerkkejä muutoksesta, joka Jokisipilän mukaan on viime vuosina vain voimistunut. Kun ennen vaaleissa oli usein yksi selkeä iso teema, sellaista ei enää ole.

– Informaation kierto nopeutuu ja kohuja tulee ja menee. Edelleen vaaliohjelmat ja puheenjohtajien väittelyt vaikuttavat, mutta some-kohuilla on voimaa. Teemat kiertävät, ja hallituspohjaan voi vaikuttaa se, mikä teema ratkaisevina päivinä on pinnalla. Viestinnän oikea-aikaisuus ja nopeus on tärkeää.

Koska tällainen muutos on tapahtunut, on Jokisipilän mukaan ollutkin yllättävää, miten puolueiden kampanjoinnissa vallitsi niin voimakas konsensus ilmastonmuutoksesta vaalien ykkösteemana.

– Olin tästä yllättynyt, sillä poliittisessa kampanjoinnissa on usein kyse siitä, että kerrotaan, miten elämä paranee. Nyt puhuttiinkin, että mistä kaikesta tingitään ja erilaisista haittaveroista. Tämä vaihe murtui sitten aika nopeasti, Jokisipilä tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sipilä ulos ja keskusta sisään – SDP-vaikuttajat paljastavat hallitustoiveensa IL-kyselyssä26.2.2019 09.16
Perussuomalaisille tulossa jytkytappio – SK: Puolue menettää jopa 226 000 ääntä15.2.2019 08.17
Perussuomalaisten kannatus kovassa kasvussa – HS: Kokoomus otti takkiin vanhustenhoitokeskustelusta21.2.2019 08.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu