Puheenaihe

Tällaisia ongelmia pakohuoneiden turvallisuudesta paljastui – jopa joka viidennessä tilanne vakava

Kuvituskuva pakohuoneesta.

Arkisto/ Olli-Pekka Lehtinen

Pakohuoneiden turvallisuudessa havaittiin useita puutteita pelastuslaitosten ja Tukesin yhdessä toteuttamassa kartoituksessa.

Poistumisturvallisuutta käytiin läpi noin sadassa pakohuoneessa koko maassa. Vakavia puutteita havaittiin 19 toimipisteessä eli noin joka viidennessä. Ne haittaavat merkittävästi tai kokonaan estävät asiakkaan omatoimisen poistumisen.

Vakavia puutteita ovat esimerkiksi kokonaan puuttuvat uloskäynnit, erillisellä avaimella avattavat ovet tai tapaukset, joissa asiakkaan on edellytetty rikkovan rakenteita poistumistuessaan tiloista.

Suurin osa vakavista puutteista on pystytty korjaamaan nopealla aikataululla. Näissä tapauksissa pelastusviranomainen määräsi puutteet korjattavaksi ennen toiminnan jatkamista.

Lieviä puutteita poistumisturvallisuudessa havaittiin noin puolessa pakohuoneita. Niitä olivat muun muassa puutteet poistumisteiden merkitsemisessä, ohjeistuksen puuttuminen, tai poistumisoven hankala avaaminen.

Lievistä puutteista pelastusviranomaiset antoivat korjausmääräyksen määräajassa.

Pakohuoneet ovat vielä suhteellisen uusi asia eivätkä ne siksi ole automaattisesti kuuluneet pelastuslaitosten valvonnan piiriin.

Pelastuslaitoksilta saadun palautteen perusteella kartoitus oli erittäin tarpeellinen, tiedottaa sen teettänyt sisäministeriö.

Toiminnanharjoittajillakin on ollut epäselvyyttä siitä, voidaanko henkilöitä pelin merkeissä sulkea lukittuun huoneeseen myös todellisuudessa.

Epäselvyyksiä on ollut myös siitä, kuinka asiakkaat todellisuudessa ymmärtävät poistaa esteitä poistumisreitiltä hätätilanteessa.

Poistumista voivat hidastaa myös pakohuoneiden sisällä olevat suljetut tilat tai sellaiset rakenteet, joihin asiakas kiipeää sisään suorittaakseen jotain tehtävää. Myös näistä tiloista ja rakenteista poistuminen tulee suunnitella turvalliseksi, sisäministeriö muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu