Puheenaihe

Viiltäjä-Jackin arvoituksen ratkaissut Jari Louhelainen: ”Bodomin murhat voivat yhä selvitä”

RIKOKSET  Jos dna-tekniikka kehittyy, moni surmaaja saattaa paljastua – jopa vuosikymmenten takaa. 

Tässä on yksi Suomen tunnetuimpia rikospaikkoja: kolme nuorta murhattiin Espoossa Bodominjärven rannalla helluntaina vuonna 1960. Vuosia sitten joku oli käynyt pystyttämässä paikalle ristin. 

Pekka Salonen / arkisto

Koko Suomen tuntema Bodominjärven surmatapaus lähes 60 vuoden takaa on yhä mahdollista selvittää. Tätä mieltä on molekyylibiologian tutkija Jari Louhelainen.

Hänellä on harvinaisen painava syy väittää niin, sillä vuonna 2014 Louhelainen teki sen, mitä kukaan ei uskonut enää todeksi: hän selvitti Viiltäjä-Jackin murhamysteerin 1800-luvun lopulta.

Viiltäjä-Jackistä nousi tuolloin kiista, jonka tiimellyksessä neljä dna-analyysin asiantuntijaa kiisti brittilehti The Independentissä, että Louhelainen olisi selvittänyt surmaajan henkilöllisyyden. Louhelainen pysyy kuitenkin kannassaan.

– Itse arvioisin, että mahdollisuus Bodomin murhien ratkeamiseen voisi olla tuollaista viiden prosentin luokkaa, Louhelainen myöntää.

– Kaikki riippuu siitä, miten dna-tutkimus tulevaisuudessa kehittyy. Todennäköisempää kuitenkin on se, ettei tapausta kyetä koskaan aukottomasti selvittämään.

Louhelainen on vastikään saanut yksityishenkilöiltä paketillisen uutta materiaalia, jota tutkittuaan hän on vakuuttunut siitä, että Bodomin tapaus on edelleen varsin solmussa.

– Dna-profiilien tutkimusta ei murha-aikaan tietenkään ollut edes olemassa, mutta jos teko tehtäisiin vuonna 2019, sen selvittäminen olisi silti toisella tasolla.

– Surmapaikalle tulvi tuolloin sivullisia, jotka sotkivat pahasti todistusaineistoa. Nykyään paikalle tulisi suoja-asuisia rikostutkijoita, alue eristettäisiin täysin ja sen ylle viritettäisiin suojateltta, Louhelainen kertoo.

Helluntaina 1960 tehdyissä surmissa kuoli kolme nuorta, jotka olivat telttailemassa Espoon Bodominjärven rannalla. Yksi nuorista selvisi elossa ja hänestä tuli pääepäilty.

Bodominjärvi on suosittu uimapaikka, mutta silti sen rannat kätkevät hirmuisen salaisuuden. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Epäillyn henkilöllisyyttä voidaan tulevaisuudessa haarukoida aiempaa tarkemmin.

– Tutkijoiden omat dna-jäljet kyettäisiin eliminoimaan pois ja jopa mikroskooppisen pienistä biologisista todisteista kyettäisiin heti kertomaan ainakin epäillyn sukupuoli ja saamaan kattavampi dna-profiili.

– Bodomissahan on se ongelma, että paikalla oli verta neljästä ihmisestä, joista yksi oli vielä epäilty tekijä. Se vaikeuttaa tutkimuksia huomattavasti, Louhelainen kertoo.

Tavallisten kansalaisten innostus teettää sukupuustaan dna-karttoja voi jatkossa hyvinkin auttaa veritöiden selvittelyissä.

USA:ssa on tällä tavoin selvinnyt niin sanottu Golden State Killerin tapaus. Kaksitoista ihmistä 1970- ja 1980-luvulla surmanneen miehen jäljille päästiin, kun eräs hänen sukulaisensa oli ladannut omat dna-tietonsa nettipalveluun.

– Vaikka mahdollisuus selvittää tapaus Bodom onkin pieni, ihmeitä tapahtuu tieteessä jatkuvasti, Louhelainen muistuttaa.

– Eräässäkin tapauksessa on voitu selvittää jopa 100 000 vuotta vanhasta verijäljestä hemoglobiini.

Louhelainen luennoi Fysiikan päivillä Helsingissä muun muassa Bodominjärven murhista dna-tutkimuksen ja rikospaikkatutkinnan näkökulmista.

OIKAISU 11.3.2019 kello 10.50: Louhelaisen tutkimukset Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden selvittämiseksi tapahtuivat vuonna 2014, eivät 2004. Lisätty myös maininta siitä, että surmaajan henkilöllisyyden selvittäminen on yhä kiistanalainen.

Bodomin murhat

  • Suomen rikoshistorian tunnetuimpia tapauksia.
  • Kolme telttailemassa ollutta nuorta surmattiin heidän nukkuessaan Bodominjärven rannalla 5.6.1960.
  • Surmat tehtiin iskemällä uhreja tylpällä esineellä sekä teräaseella.
  • Nils Gustafsson oli ainoa, joka jäi seurueesta henkiin. Hän oli epäiltyjen joukossa, mutta syytteet hylättiin.
  • Murhien tekijää eikä motiivia ei ole saatu selville.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Dna-testin yllättävä tulos: 49,9 prosenttia jaettua perimää – Kadoksissa ollut isä oli siinä, yhden sähköpostiviestin päässä16.12.2018 11.00
Valtakunnansyyttäjä paheksuu syitä, jotka johtivat rikostutkinnan rajoituksiin – "Tuliko siitä juttujen tappoautomaatti?"15.1.2019 14.54
Espoolainen poliitikko väittää: Tiedän kuka oli Bodomin murhaaja29.11.2016 21.25
Vuosien 1990–1993 sarjamurhamysteerissä uusi johtolanka – KRP tekee kaivauksia soramontulla3.5.2017 22.00
Kuinka kauan Michael Penttilä istuu? – Elinkautisesta pääsee Suomessa vapaaksi 10–20 vuodessa11.7.2018 16.48
My Heritage, Family Tree DNA, Ancestry... –  asiantuntija neuvoo, kuinka valitset sopivan dna-testin15.12.2018 07.30
Maria Kallio on ratkonut rikoksia jo 25 vuotta – "Joudun menemään monenlaisten ihmisten nahkoihin"15.4.2018 10.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu