Puheenaihe

Häviävätkö naisten ja miesten vessat ja pukuhuoneet kokonaan Helsingistä? – "Intiimitilojen pitää huomioida kaikkien tarpeet"

PUKUHUONEET Liikuntapalveluiden pukuhuoneet ja vessat halutaan muuttaa sukupuolineutraaleiksi.

Kalasataman uudessa peruskoulussa vessojen ovissa on uuden opetussuunnitelman mukaisesti sekä tytön että pojan kuva.

Päivi Tuovinen

Helsingin kaupunki ryhtyy edistämään kaikki sukupuolet huomioivien eli tunnuksettomien pukuhuonetilojen saamista liikuntapaikkoihinsa.

Muutokset koskevat kaupungin harrastepaikkojen pukeutumis-, peseytymis- ja wc-tiloja.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla äänestyksen jälkeen Nelli Ruotsalaisen ( fp.) valtuustoaloitteen muuttaa kaupungin harrastus- ja liikuntatilojen intiimitilat huomioimaan kaikki sukupuolet. Aloitteen oli allekirjoittanut Ruotsalaisen lisäksi 14 valtuutettua.

Ruotsalainen sanoo itse puhuvansa asian yhteydessä sukupuolisensitiivisyydestä. Tasa-arvolain puitteissa on tärkeää palvella kaikkien helsinkiläisten tarpeita, Ruotsalainen toteaa.

– Käytännössä kyse on toimivammista palveluista. Kaupungin liikunta- ja muissa paikoissa täytyy olla tiloja, joissa on mukavaa ja turvallista vaihtaa vaatteita, eli tiloja, joissa on tunne, että ei tule häirityksi.

Asian käsittely aiheutti valtuustossa vilkasta keskustelua. Valtuutettu Pia Kopra (ps.) muistutti, että järjestelyissä tulee ottaa huomioon, ettei tiloissa kasva riski joutua seksuaalirikoksen kohteeksi.

Kaupunki toteaa lausunnossaan kannattavansa tila-ajatusta.

Asia on kaupungin mukaan erityisen merkittävä sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten näkökulmasta. Tilat parantaisivat marginaaliryhmiin kuuluvien mahdollisuuksia osallistua erilaisiin harrastetoimintoihin.

Kaupungin muistuttaa kuitenkin, että erityisesti liikuntaharrastuksissa pukeutuminen ja peseytyminen vaativat suurempia tiloja kuin esimerkiksi kulttuuripuolella, joten sukupuolineutraalien tilojen toteuttaminen on vaativampaa käytössä olevien tilojen rajallisuuden vuoksi.

Innovatiivisilla ratkaisuilla, kuten nimeämällä tilat uudelleen, voitaisiin julkisten tilojen yksittäiset vessat muuttaa sukupuolineutraaleiksi, kaupunki toteaa.

Tilojen kartoituksen jälkeen kaupunki laatii yhteenvedon siitä, minkälaisilla muutostöillä ja kustannuksilla tilat voitaisiin muuttaa.

Aivan uusi ajatus sukupuolettomat tai molemmille sukupuolille tarkoitetut tilat eivät Helsingissä ole.

Itäkeskuksen uimahallissa sukupuolineutraalit tilat otettiin käyttöön viime syksynä avaamalla aiemmin vain vauvaperheiden käytössä olleet tila myös sukupuolivähemmistöjen käyttöön.

Keskustakirjasto Oodin asiakasvessoista valtaosa on sukupuolineutraaleja, eikä niiden ovissa ole sukupuolitunnuksia. Samaa käytäntöä suunnitellaan Tanssin talon uudisrakennuksen wc-tiloihin.

Uudessa Helsingin kaupunginmuseossa wc:t ovat pääosin kaikille yhteisiä. Sukupuolineutraalit wc-tilat on toteutettu Oulunkylän ala-asteen peruskorjauksessa, jossa sukupuolittain erotellut wc:t muutettiin yksittäisvessoiksi.

Kalasataman peruskoulussa on myös unisex-vessat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Unisex-pukuhuone avautui uimahalliin – tilaan pääsee jatkossa vain avaimella18.9.2018 20.30
Enemmistö transnuorista kohtaa väkivaltaa – kansanedustajat eivät saa translakia säädetyksi20.11.2018 11.20
Itäkeskuksen uimahalliin tulee unisex-pukuhuone, tavoitteena ehkäistä häirintää – "On ollut rankkojakin tapauksia"7.9.2018 08.39
Kirkossakin valmius sukupuolettomiin titteleihin – näin kirkkoherra ja muut nimikkeet korvattaisiin20.9.2017 18.40
Keskustakirjastoon tulee sukupuolineutraalit wc:t – syy ei ole vain tasa-arvo13.1.2017 10.29
Tyttö- ja poikajaottelu jäämässä pois kouluista – helsinkiläiskoulu otti jo käyttöön unisex-vessat18.10.2016 11.01
Poika voi pian olla nimeltään Päivi – sukupuolineutraalius tekee tuloaan nimilakiin26.12.2015 09.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu