Puheenaihe

Hallitus heikensi työttömien ja opiskelijoiden perusturvaa, raportoi THL – taloutta paikataan toimeentulotuella ja opintolainalla

Raportin mukaan eläkeläisten sekä sairaus- ja vanhempainpäivärahan saajien perusturvan taso on pysynyt jokseenkin ennallaan.

Työttömän, opiskelijan, kotihoidon tuen, vähimmäismääräisen sairaus- tai vanhempainpäivärahan saajan tulotasot eivät riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta, kertoo tuore raportti.

Arkisto / Sauvo Jylhä

Riittävän perusturvan taso on poliittinen päätös. Lain mukaan perusturvan riittävyys on arvioitava jokaisen hallituskauden päätteeksi, ja niin on nyt tehty.

Tuorein raportti tilanteesta on kolmas, jonka THL on koordinoinut ja julkaissut. Arviointiryhmässä on mukana myös asiantuntijoita Kelasta, Helsingin ja Turun yliopistoista, Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta ja Tilastokeskuksesta.

Raportti kertoo, että työttömien perusturvan taso on heikentynyt tällä hallituskaudella, ja samalla toimeentulotuen merkitys talouden paikkaajana kasvanut.

Toimeentulotukea ei lueta raportissa perusturvaan, joten sen merkitys laskettiin erikseen.

Suuntaa antavana mittarina on käytetty Kuluttajatutkimuskeskuksen kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetteja. Ne kertovat, millaiset tulot kotitalous tarvitsee kohtuulliseksi katsottuun vähimmäiskulutukseen.

Monien tulotaso ei riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta.

 – Työttömän, kotihoidon tuen, vähimmäismääräisen sairaus- tai vanhempainpäivärahan saajan tulotasot eivät riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta, mutta eläkeläisen perusturva kattaa, THL:n asiantuntija Susanna Mukkila summaa.

– Opiskelijan sosiaaliturva kattaa kohtuullisen minimikulutuksen vain opintolainan kanssa,

Perusturvaetuuksiksi laskettiin vähimmäismääräiset työttömyysetuudet, vanhempainpäivärahat, sairauspäivärahat, eläkkeet, kotihoidon tuki, opintotuki sekä niitä täydentävät asumistuet.

– Pienituloisimmat voivat paikata perusturvan heikennykset täysimääräisesti toimeentulotuesta, jota ei ole leikattu hallituskaudella. Toimeentulotuen rooli työttömän perusturvan paikkaajana on kasvanut huomattavasti vuodesta 2015, jopa yli sadalla eurolla kuussa, tutkimuspäällikkö Jussi Tervola THL:sta laskee.

Leikkauksista huolimatta perusturvan mahdollistama tulotaso on Suomessa länsieurooppalaista kärki- tai keskitasoa riippuen perhemuodosta ja elämäntilanteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu