Vaalikoneemme on nyt avattu!

Makumaailma

Tee on usein yhä aliarvostettua – "Helsingin parhaissa ravintoloissakin voidaan tuoda eteen luokatonta bulkkiteetä"

Teeasiantuntija pöyristyy, jos saa Helsingin hienostoravintolassa kehnoa teetä. Hänellä on omat juomat käsilaukussa.

Helsinkiläisen Sergejeffin teehuoneen toimitusjohtaja Petra Lepistö-Serko luottaa perinteisiin: Suomen vanhimmassa teehuoneessa tee pakataan yhä käsin. Apuna on tämä vuodelta 1854 peräisin oleva vaaka.

Päivi Tuovinen

Kun rahtilaiva Saksasta saapuu Vuosaaren satamaan, se tietää pian Malminkartanossa kiireistä työpäivää.

Suomen vanhimpaan teetaloon saapuu silloin säkkikaupalla irtoteetä, jota pakataan yhä perinteiseen tapaan käsin, sillä koneellinen pakkaustapa murskaisi teenlehdet liian hienojakoisiksi.

Sergejeffin teehuoneen toimitusjohtaja Petra Lepistö-Serkon työpaikka on jo viidennen sukupolven omistuksessa. Nyt yrityksessä uurastaa myös Sanna Granqvist.

Teekuormat Sergejeffille tulevat Intiasta, mistä ne kuljetetaan Saksaan jättimäiseen teetukkuun. Britanniasta puolestaan hankitaan maineikasta Taylors of Harrogaten teetä.

Tee saapuu Malminkartanoon jopa 45 kiloa painavissa säkeissä. Jokainen erä tarkastetaan ennen pakkaamista huolella. (Kuva: Päivi Tuovinen) 

Menekki on hyvä, sillä vaikka suomalaisia pidetään kahvikansana, teenjuojia on aina vain enemmän.

– Osa on suoranaisia hifistelijöitä, mutta kyllä aivan kotikonsteinkin saa aikaan loistavaa teetä, Petra Lepistö-Serko muistuttaa.

– Ei teenvalmistus ole mitään mystiikkaa, vaan loppujen lopuksi aika yksinkertaista.

Ikuiseen kiistaan irto- ja pussiteen kannattajien välillä Lepistö-Serkolla on selvä ja suora ratkaisu.

– Ei todellakaan ole mitään väliä sillä, juoko irto- ja pussiteetä, kunhan se vain on hyvälaatuista. Sitä paitsi erilaiset teelajit vaativat erilämpöistä vettä.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että musta tee valmistetaan aina kiehuvaan veteen, kun taas vihreän teen veden on oltava noin 80-asteista.

– Liian kuumassa vedessä vihreän teen tai hunajan antioksidantit palavat ja juomasta tulee kitkerää, Lepistö-Serko muistuttaa.

Saisiko olla alkuperäistä Jaavan teetä? Teepakkaukset ovat kokeneet vuosikymmenten vieriessä monta muutosta. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Eniten häntä kiukuttaa se, että Helsingin parhaimmissakin ravintoloissa asiakkaan eteen voidaan tuoda luokattominta bulkkiteetä.

– Jos ravintolassa on sommelierit, upeat kattaukset ja maan parhaat viinilistat, mutta surkeaa teetä, silloin minä protestoin.

– Olen kyllä oppinut kantapään kautta, että pidän käsilaukussani aina omia teepusseja.

Tee on monipuolinen juoma, jonka mieltä ja kehoa piristävä vaikutus tunnettiin Kiinassa ja Japanissa jo vuosisatoja sitten.

Nokkela nykysuomalainen keksii teelle aina uusia käyttötarkoituksia: sitä voi käyttää esimerkiksi vaatteiden kohentamiseen.

– Olen värjännyt teen avulla muutaman vanhan paitani ja hienoja niistä tulikin – oikein varsinaisia teepaitoja, Lepistö-Serko naurahtaa hersyvästi.

Valmista tuli! Päivi Lepistö-Serko muistuttaa, että laadukkaan teen valmistaminen on lopulta sangen yksinkertaista. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Sergejeffin teetalo

Teetalo Oy Sergejeff Ab on maamme vanhimpia edelleen saman suvun omistuksessa olevia yrityksiä.

Perustettu Viipurissa 1854, siirtyi Helsinkiin 1940.

Sijainnut aiemmin Töölössä, muutti Malminkartanoon 1990-luvulla.

Teehuoneella pakataan käsin neljää irtoteelaatua.

Sergejeffin omaa irtoteetä on myynnissä kaikissa Food Market Herkuissa

Taylors of Harrogaten teetä on myynnissä Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuinka paljon teetä pitää juoda, jotta saa kaikki terveysvaikutukset? Ravintoterapeutti kertoo2.4.2017 09.15
Täällä on Helsingin oma tee-alue – "Teenjuojia tulee koko ajan lisää"3.8.2016 21.00
Hetkessä valmista – näin tuunaat valmiit keksit kahvipöydän makupaloiksi14.3.2019 19.35

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu