Paikalliset

”Älä laita broileria liedelle ilman paistinpannua”

-Kaikki pakolaiset eivät opastusta tarvitse, jos he tulevat kaupunkioloista tai lähempää Suomea, mutta osalla on selkeä tarve tällaisille videotietoiskuille, kerrotaan Suomen pakolaisapu ry:stä.

Jani Jakonen

Miten käytän pyykkitupaa? Miten vaihdan jääkaapin tai uunin lampun?

Internetin videotietoiskuilla tarjotaan maahanmuuttajille neuvoja, joiden avulla heidän on helpompi selviytyä asumisessaan uudessa ympäristössä.

Ensimmäiset videot ilmestyivät keväällä 2010 ja ne saavat yhä runsaasti klikkauksia.

Tietoiskut löytyvät Suomen pakolaisapu ry:n ja Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen nettisivuilta sekä Youtubesta.

Videot on ensisijaisesti suunnattu maahanmuuttajien ja pakolaisten parissa työskenteleville sekä äskettäin Suomeen muuttaneille. Ohjeista voi hyötyä myös kantaväestö.

– Yhtä lailla videoista voi olla hyötyä kantaväestön nuorelle, joka itsenäistyy, tai kehitysvammaiselle, joka muuttaa tukiasuntoon. Videoissa on hyödyllistä tietoa esimerkiksi siitä, miten vaihdetaan uunin lamppu tai miten pestään liesituulettimen suodatin, kertoo VertaisKoto-hankkeen hankejohtaja Elina Halme Suomen pakolaisavusta.

Osa tietoiskuista voi tuntua kantasuomalaisesta oudolta. Videoissa opastetaan muun muassa, että broilerinlihaa ei saa laittaa suoraan liedelle, vaan ruuan paistamiseen on käytettävä paistinpannua.

– Kaikki videolla olevat tilanteet ovat oikeasti tulleet vastaan kotouttamistyössä. Esimerkiksi uunilla on yritetty lämmittää asuntoa talvella pitämällä uunin luukkua auki.

Youtubeen ilmestyttyään videot saivat valtavat kävijämäärät.

– Jotkut, jotka eivät itse ole maahanmuuttajia, arvostelivat, että pidetäänkö maahanmuuttajia tyhminä, kun heille pitää opettaa tällaisia asioita. Suurin osa on kuitenkin kokenut videot hyödyllisiksi.

Opastus on tarpeellista, jos maahanmuuttaja tulee esimerkiksi Afrikan maaseudulta eikä hänellä ole kokemusta kaupunkiasumisesta.

– Jos henkilö on asunut vaikkapa pakolaisleirillä vuosia, niin ei ole mitenkään itsestään selvää, miten kerrostalossa toimitaan ja asutaan, Elina Halme kiteyttää.

Tietoiskut

Videotietoiskut on tuotettu Suomen pakolaisapu ry:n, Helsingin maahanmuuttoyksikön ja Espoon maahanmuuttajapalveluiden yhteisessä VertaisKoto-hankkeessa.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa Helsingin maahanmuuttoyksikön työntekijät kertoivat, että heillä on ollut haaveena tehdä videomateriaalia kotouttamistyönsä tueksi, mutta siihen ei ole ollut aikaa

Tietoiskuista on koottu myös kaksi dvd:tä, joita tilataan ympäri Suomen esimerkiksi neuvoloihin ja vastaanottokeskuksiin.

Videot ovat netissä suomeksi. dvd:itä voi tilata kielillä: suomi, englanti, ranska, venäjä, somali, dari, kurdi ja arabia.

Aiheesta muualla: 

http://www.pakolaisapu.fi/suomen_pakolaisapu/pakolaisapu_suomessa/vertaiskoto/vi...

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu