Puheenaihe

Vaalit tuottavat Helsingissä jättiyllätyksen – Asiantuntija: Vihreät kaappaavat vallan kokoomukselta

Sauvo Jylhä / Arkisto

Helsingissä kytee parhaillaan poliittinen paukku, joka todennäköisesti laukeaa huhtikuun eduskuntavaaleissa. 

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen on tehnyt laskelman, jonka perusteella selviää, että gallupsuosiotaan kasvattava vihreät menee ryminällä kokoomuksen ohitse.

Timosen arvion taustalla on Ylen eilen julkaisema vaaligallup, josta hän on laskenut tarkemman, vaalipiirikohtaisen arvion. Sen mukaan uusi paikkajako olisi koko maassa tämä: Sdp 47, Keskusta 34, kokoomus 33, perussuomalaiset 28, vihreät 27, Vasemmistoliitto 16, Rkp 10 ja Kd 5.

Jokaisesta vaalipiiristä erillisen laskelman tehnyt Timonen paljastaa, että huhtivaalien suurvoittaja pääkaupungissa on vihreät. Puolue saa hänen arvionsa mukaan kaksi lisäpaikkaa eli nykyisten viiden paikan asemesta peräti seitsemän paikkaa.

Kun kokoomus lisäksi menettää nykyisistä kuudesta kansanedustajastaan yhden, vallankeikaus on todellisuutta: huhtikuun jälkeen Helsingissä valtaa pitävät vihreät, ei kokoomus. Muutos on historiallinen.

Löydä oma ehdokkaasi Helsingin Uutisten vaalikoneesta

Muutoin Helsingissä ei suuria siirtymiä vaaliyön jälkeen nähdä. Ainoa huomionarvoinen asia on Perussuomalaisten kutistuminen nykyisestä kolmesta kansanedustajasta kahteen.

Kaikki muut puolueet säilyttävät viime vaaleista tutut paikkamääränsä. Eduskuntaan kipuaa Helsingin vaalipiiristä neljä demaria, kaksi vasemmistoliittolaista, yksi keskustalainen ja yksi rkp-läinen kansanedustaja.

Kokonaan ilman paikkaa Helsingistä Timonen jättää sekä kristillisdemokraatit, siniset että nousevaksi voimaksi aiemmin arvioidun Feministisen puolueen.

Lue tästä, kuinka vaalitulos vaikeuttaa tulevia hallitusneuvotteluja

Oletko jo päättänyt, mitä puoluetta äänestät eduskuntavaaleissa?

Kyllä
80% (731 ääntä)
En
20% (185 ääntä)
Ääniä yhteensä: 916

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pitääkö pääkaupunkiseudulla ottaa käyttöön tiemaksut? – Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki1.3.2019 06.00
Ulkomaalaisten rikoksentekijöiden karkottaminen jakaa eduskuntaan pyrkivien mielipiteitä Helsingissä2.3.2019 08.10
SDP:n Antti Rinne kannattaa lihansyönnin verottamista Hesarin vaalikoneessa – "Otetaan selvitykseen ensi vaalikaudella"7.3.2019 09.47
Valtaosa eduskuntaan Helsingistä pyrkivistä lisäisi sähköautotukea – "Edistää autokannan vaihtumista ekologisemmaksi"6.3.2019 18.15
USU gallup eduskuntavaaliehdokkaille: Kaksi kolmesta säästäisi palveluja ja etuuksia leikkurilta – kiristäisi sen sijaan ansiotuloverotusta2.3.2019 13.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu