Puheenaihe

Haavisto: Sote-uudistuksen toteuttaminen seuraavan hallituksen tehtävä

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haaviston mukaan hallituksen eroaminen on ymmärrettävä ratkaisu, kun sen suurin hanke kaatuu.

Johanna Erjonsalo

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi tuoreeltaan pääministerin ratkaisua pyytää hallituksen eroa.

Haaviston mukaan sote-uudistuksen toteuttaminen jää nyt seuraavan hallituksen tehtäväksi.

– Tämä on hallitukselta ymmärrettävä ratkaisu, kun sen suurin hanke päättyy epäonnistumiseen. Hallituksen sote-mallin ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään ja niistä on eduskuntakäsittelyssä varoitettu. Pohjimmiltaan uudistus kaatuu nyt hallituksen kyvyttömyyteen korjata moneen kertaan todettuja ongelmia, Haavisto sanoo.

– Päätöksentekojärjestelmämme on näyttänyt tässä kestävyytensä. Eduskunnasta ei voi juoksuttaa läpi perustuslain kannalta kyseenalaista mallia, joka vaarantaa suomalaisten palvelut ja perusoikeudet, Haavisto sanoo.

Haavisto toteaa, että seuraavan hallituksen on tartuttava sote-uudistukseen ripeästi. Uudistuksen valmistelun pohjaksi puolueiden olisi syytä kokoontua miettimään yhdessä seuraavia askeleita.

– Olemme esittäneet parlamentaarista valmistelua pitkin tätä vaalikautta ja sen avulla soten kaataneet ongelmat olisi ehkä voitu välttää. Esitän, että puolueet kokoontuvat yhteen vielä ennen vaaleja käymään yhdessä läpi sote-uudistuksen seuraavia askeleita. Uudistuksen tarpeesta vallitsee kuitenkin laaja yhteisymmärrys. Tämän hallituskauden virheistä voidaan ottaa opiksi ja välttää ne tulevaisuudessa, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan sote-uudistuksessa olisi edettävä ihmiset ja sote-palvelut edellä ja jättää mahdollisten maakuntien muut tehtävät myöhempään harkintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hallitus kaatuu – Juha Sipilä pyytää eroa, syynä soten kaatuminen8.3.2019 09.44
Hallituskumppani Simon Elo: "Pääministeri on tehnyt päätöksensä"8.3.2019 11.06
Paavo Arhinmäki: Sipilän eropäätös tuli kumppaneiden tietoon tekstarilla – "Yritysjohtajalla on näköjään yritysjohtajan toimintatapa"8.3.2019 10.46
Ylen haastattelema Antti Rinne: "Outo ratkaisu"– Halla-aho: "Puolitoista vuotta liian myöhään" 8.3.2019 11.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu