Puheenaihe

Nuorten tukikotiin jonotetaan Helsingissä – Kolme kertaa katkolla käynyt Eetu, 23: ”Taistelen tässä toinen jalka haudassa"

SYRJÄYTYMINEN Asunnottomien tukikodin jonoon tulee yhä nuorempia. Välinpitämättömyys kaikkea kohtaan on kasvanut, sanoo vastaava ohjaaja.

– Passivisuus ja uusavuttomuus ovat lisääntyneet. Ensimmäinen askel täällä on päivittäisistä toimista huolehtiminen. Ihan peruselämän opettelua. Sitten tulevat virasto- ja muut asiat, sanoo Kulosaaren tukikodin vastaava ohjaaja Olli Happonen.

Sanna Jompero

Kulosaaren tukikodissa marraskuusta asti asunut Eetu, 23, aloitti päihteiden käytön 13-vuotiaana, ehkä jo vähän aikaisemminkin.

Ensimmäiset ”nopeat paukut” Eetu poltti kodin takapihalla vanhempien ollessa töissä. Samana vuonna seurasi huostaanotto, muutto koulukotiin, seuraavana vuonna takaisin kotiin ja taas uuteen koulukotiin.

Elämä ajautui sivuraiteille. Täysikäistymisen jälkeen sekavat vuodet jatkuivat: asunnottomuutta, kavereiden nurkissa asumista, alkoholia, huumeita ja varkauksia, joista ei useinkaan jäänyt kiinni.

– Välillä vaeltelin vain etsimässä, mistä saisin ruokaa. Sitten simahdin aina milloin minnekin. Päivät olivat niin villejä, että olin välillä ihan kuistilla, sanoo tukikodin sohvalla istuva huppupäinen nuorimies.

Viime vuonna Eetu kävi kolme kertaa Auroran vieroitushoito-osastolla ja oli kuusi viikkoa Tervalammen kuntoutuskeskuksessa.

– Huumeet ovat vaan niin kivoja. Liian kivoja. Siksi jengillä menee lujaa. Mäkin taistelen tässä toinen jalka haudassa.

Viime marraskuussa Eetu sai odotetun paikan Kulosaaren tukikodista. Toivo sekä halu elämän saamisesta takaisin raiteilleen oli herännyt.

Tukikotiin muuttamisen jälkeen Eetun elämä on rauhoittunut. Ainakin vähän. Piri maistuu edelleen silloin tällöin. Tukikodissa on kuitenkin aikaa ajatella. Olla rauhassa.

– Olen ollut todella tyytyväinen ja tykännyt asua täällä. Täällä on saanut huilata ja toipua viime vuodesta. Se oli niin rankka.

– Porukoihin on taas hyvät välit, kun muutin tänne. Jos ahdistaa, menen broidille, Eetu jatkaa.

Kulosaaren 22-paikkaisessa tukikodissa asuu tällä hetkellä 20 asukasta. Naisia on 2. Ensi viikolla yksi uusi asukas muuttaa sisään ja samalla yksi muuttaa asumaan itsenäisemmin. Se on toiminnan tarkoituskin. Tulijoita on jonoksi asti.

– Tänne ei oteta ketä vaan. Jos päihteiden käyttö on aktiivista, eikä motiivia muutokseen ole, päädytään jonnekin muualle, sanoo vastaava ohjaaja Olli Happonen.

”Muualle” tarkoittaa yleensä Sininauhasäätiön asumisyksikköä Ruusulankadulla tai Pessiä Mäkelänkadulla.

Välinpitämättömyys sääntöjä ja viranomaisia kohtaan ovat kasvaneet."

Happonen on työskennellyt Kulosaaressa ohjaajana vuodesta 2011. Vuosien aikana muutosta asiakkaiden asenteessa on ollut havaittavissa.

– Meille tulee jonoon yhä nuorempia. Alle parikymppisiäkin.

Passivisuus ja uusavuttomuus ovat Happosen mukaan lisääntyneet. Asiat eivät kiinnosta.

– Tämä koskee sekä muita että itseä. Jos asunto lähtee alta, ei oteta vastuuta. Se on jonkun muun syy. 

Asiakkaat ovat 18–35-vuotiaita. Tyypillisin asukas on päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivä parikymppinen mies, joka tykkäisi lukkiutua huoneeseensa polttelemaan pilveä ja pelaamaan tietokoneella. Asiat jäävät hoitamatta.

– Välinpitämättömyys sääntöjä ja viranomaisia kohtaan ovat kasvaneet, Happonen sanoo.

Jos asunto lähtee alta, ei oteta vastuuta. Se on jonkun muun syy."

Tukikodissa on kaksi osastoa, joista toinen on päihteetön. Toisellakaan osastolla päihteitä ei saa tuoda taloon. Happonen on huomannut myös päihteiden käytössä muutosta.

– Päihteistä kannabis on lisääntynyt. Se voi olla ainut päihde. Aikaisemmin rinnalla vedettiin koviakin huumeita ja ehkä alkoholia.

Lisäksi käytetään amfetamiinia, subutexia ja bentsoja eli rauhoittavia bentsodiatsepiineja.

Kulosaaren asumisen tuen yksikkönä toimivassa tukikodissa kolmivuorotyötä tekevien työntekijöiden tehtävänä on opastaa, tukea ja auttaa asukkaita arjen asioissa sekä ohjata avun piiriin. Pisimmillään tukikodissa on asuttu neljä vuotta.

– Meidän tuki on siinä ajassa annettu. Yleensä täällä ollaan vuosi tai kaksi. Sitten suunta on joko ylös- tai alaspäin.

Entä mitä Eetu ajattelee tulevaisuudesta?

– En tiedä. Eteenpäin. Elän päivän kerrallaan. Jos joskus saan lapsia, niin onpahan ainakin lapsille kerrottavaa, Eetu hymyilee.

Eetun nimi on muutettu.

Kohti itsenäisempää asumista

Kulosaaren 22-paikkainen tukikoti tarjoaa asumispalveluita asunnottomille nuorille aikuisille. Hakijan tulee olla asunnoton, nuori aikuinen ja helsinkiläinen.

Henkilökunta tukee asukkaita arkielämän toiminnoissa ja on paikalla ympäri vuorokauden. Sosiaalityöntekijä käy tukikodilla viikoittain.

Toiminnan tarkoituksena on kotouttaa asukkaat itsenäisempään asumiseen ja saada heille arkielämä hallintaan. Palvelusta vastaa kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala.

Kulosaari on kaupungin tukikodeista ainoa, joka on ympärivuorokautisesti valvottu.

Tukikoteja on yhteensä neljä, ja ne ovat osa kaupungin ohjelmaa vähentää nuorten asunnottomien ja päihdeongelmaisten määrää. Lisäksi on tukiasuntoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asunnottomien määrä Suomessa kutistui yli 1 600 hengellä vuodessa – joka kolmas koditon majailee nyt Helsingissä7.3.2019 19.59
Huli, 57, vie matkalle toisenlaiseen Maunulaan – asunnottomien vetämistä kävelykierroksista tuli välitön hitti, osa jo loppuunmyyty22.1.2019 20.30
Laura, 24, ei juo, eikä käytä huumeita: joutui silti asunnottomaksi – "Yhtenä päivänä tulin kotiin ja lukko oli vaihdettu"15.10.2018 06.55
Siltamäkeen suunnitellaan uusia asuntoja päihdekuntoutujille26.2.2019 19.10
Hallitus heikensi työttömien ja opiskelijoiden perusturvaa, raportoi THL – taloutta paikataan toimeentulotuella ja opintolainalla5.3.2019 12.06
Kaksi vuotta asunnottomana ollut Kamilla, 22: "Se ei tuntunut edes elämältä"12.5.2018 10.20
Päihdesairaalan ylilääkäri varoittaa vahvempien juomien tuomisesta ruokakauppoihin: "Ongelmat ennen pitkää lisääntyvät"24.7.2018 07.00
Omistajan päihdeongelma tekee lemmikin elämästä helvetin – "Lattioilla ajelehtii virtsaa ja viinapulloja"5.7.2017 20.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu