Vaalit

Enemmistö Helsingin ehdokkaista lämpenee lentoverolle – "Tällä hetkellä keinotekoisen halpaa"

VAALIT Vastustajien mielestä lentovero on omantunnon kysymys tai siitä pitäisi päättää EU:n tasolla.

Lentäminen on viimeistään tästä eteenpäin arvovalinta, kun hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Sauvo Jylhä

Lentäminen aiheuttaa tunnetusti paljon hiilidioksidipäästöjä. Onkin mahdollista, että tulevaisuudessa lentämistä hillitään tai ainakin sen ympäristövaikutuksia kompensoidaan lentoverolla, jolla voitaisiin rahoittaa hiiltä sitovia hankkeita.

Helsingin Uutisten vaalikoneen mukaan lentovero jakaa eduskuntaan pyrkiviä ehdokkaita.

Vaalikoneeseen pääset tästä!

Helsingin vaalipiirissä ehdolla olevista vastaajista 56 prosenttia hyväksyisi lentomatkustamisen verottamisen. 40 prosenttia vastustaa ajatusta ja neljällä prosentilla ei ole asiaan kantaa. Kysymykseen vastasi 119 ehdokasta.

Kokoomuksen vaalikonevastaajista 70 prosenttia vastustaa lentoveroa ja 20 prosenttia hyväksyisi sen.

– Ympäristöverojen pitäisi olla EU-tason päätöksiä, Seija Muurinen huomauttaa avovastauksessaan monen muun tapaan.

Demariehdokkaista sen sijaan 76 prosenttia kannattaa lentoveroa. Kaarin Taipaleen mielestä lentovero olisi siksikin hyvä vero, ettei se kohdistuisi ensisijaisesti pienituloisiin.

Täysin vastakkaista mieltä on perussuomalaisten Marko Ekqvist.

– Tasamaksuna lentovero kohdistuisi etenkin pienituloisiin matkustajiin. Muitakin keinoja on vähentää ilmapäästöjä ja miksi aina pelotellaan ilmastomuutoksella, hän ihmettelee.

Perussuomalaisistakin 17 prosenttia hyväksyisi lentoveron.

– Lentäminen on tällä hetkellä keinotekoisen halpaa, koska se tehdään verottomalla polttoaineella, perustelee Pia Kopra.

Keskustan ehdokkaista kaksi kolmesta hyväksyisi lentoveron. Eri mieltä oleva Ville-Veikko Rantamaula korostaa mieluummin yksilön vastuuta.

– Jokaisen meistä on kyseenalaistettava lentomatkustamisen tarve. Vaativatko kaikki kokoukset läsnäolon, valitsetko kotimaan matkakohteen vai kaukomaan, hän kysyy.

Myös Liike Nytin ehdokkaista kaksi kolmesta kannattaa lentoveroa. Juha Tiilikainen kuuluu vastustajiin: – Ei vero ilmanpäästöjä vähennä. Ihmiset matkustavat lentokoneella, on hintaan lisätty veroja tai ei.

Kristillisdemokraattien Tanja Närhin mielestä lentoveroa ei tarvita. – Pikamuotia tuottava tekstiiliteollisuus pitäisi saada kuriin, sillä se saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne.

Puoluetoveri Miikka Korpiranta hyväksyisi lentoveron Euroopan tasolla, mutta huomauttaa että suomalainen ei juuri voi turvautua raideliikenteeseen muualle Eurooppaan matkustaessaan.

Vihreistä ehdokkaista kaikki liputtavat lentoveron puolesta. Kaisa Hernbergin mielestä Suomen pitäisi hyödyntää EU-puheenjohtajuuttaan lentoliikenteen päästökaupan kehittämiseksi.

Toiseksi eniten lentoveroa suurten puolueiden ehdokkaista kannattavat vasemmistoliittolaiset.

– Lentäminen on luksusta ja se tuhoaa luontoa, perustelee Heikki Kuula. Kuula tunnetaan myös Teflon Brothers -yhtyeestä.

Sinisistä reilu 70 prosenttia vastustaa lentoveroa:

– Lentovero vaikuttaa nykyajan anekaupalta, Samuli Virtanen vertaa.

Vaalikone on auki

Ehdokkaat ottivat Mediatalo Keskisuomalaisen ja yhteistyökumppanien vaalikoneessa kantaa väittämään Lentovero on otettava käyttöön ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

Vertaile ehdokkaiden kantoja 25 ajankohtaiseen kysymykseen vaalikoneessa Helsingin Uutisten verkkosivuilla.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 3.–9. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pitääkö pääkaupunkiseudulla ottaa käyttöön tiemaksut? – Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki1.3.2019 06.00
Vaalit tuottavat Helsingissä jättiyllätyksen – Asiantuntija: Vihreät kaappaavat vallan kokoomukselta8.3.2019 06.45
Valtaosa eduskuntaan Helsingistä pyrkivistä lisäisi sähköautotukea – "Edistää autokannan vaihtumista ekologisemmaksi"6.3.2019 18.15
Enemmistö ehdokkaista karkottaisi rikolliset – näin sitä perustellaan vaalikonevastauksissa1.3.2019 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu