Puheenaihe

Sunnuntaisuomalainen: Omaishoitajat eivät aina pääse käsiksi hoidettavan terveystietoihin – rikokseen voi syyllistyä myös potilaan luvalla verkossa asioiva

Nykyinen lainsäädäntö ei salli potilaan puolesta asiointia sähköisessä Omakanta-palvelussa, kertoo Sunnuntaisuomalainen.

Kuvituskuva.

Riitta Kumpulainen

Omaishoitajilla ja edunvalvojilla on hankaluuksia päästä autettaviensa sähköisiin terveystietoihin, kertoo Sunnuntaisuomalainen.

Potilas ei voi tällä hetkellä valtuuttaa ketään asioimaan puolestaan sähköisessä Omakannassa. Eduskunnassa käsitellään parhaillaan lakimuutosta, joka sallisi täysivaltaisen ihmisen tehdä valtuutuksen.

Omaishoitajana toiminut Maritta, 68, kertoo Sunnuntaisuomalaisella, että tilanne on vaikea esimerkiksi lääkkeitä hakiessa, sillä paperisia reseptejä on saatavilla vain harvoin. Myös terveydenhuollon ammattilaisten kanssa keskustelu on vaikeaa, kun omaishoitajalla ei ole tarvittavia tietoja.

Omakanta-palvelusta löytyvät suomalaisten terveystiedot, laboratoriotulokset sekä reseptit. Omakanta toimii potilaan sähköisillä pakkitunnuksilla. Ikääntyvien oikeusneuvontaan erikoistunut entinen lähihoitaja Tiina Kuopanportti painottaa lehdelle, että vaikka tunnukset olisivat läheisen omaishoitajan tiedossa, niitä käyttämällä voi syyllistyä rikokseen.

Ongelmallisin onkin tilanne, jossa potilas itse ei ole enää kykenevä käyttämään pankkitunnuksiaan. Lakiuudistuksen jälkeenkin valtuutuksen tietojen lukemiseen voisi antaa vain täysivaltainen potilas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu