Puheenaihe

Raju uudistus: Supo pääsee tallentamaan nettiliikennettä – voi myös ryhtyä tiedusteluoperaatioon ulkomailla

Ulkoista turvallisuuttamme uhataan yhä useammin tietoliikenneverkon kautta. Enää vieraan vallan agentin ei tarvitse välttämättä matkustaa kohdemaahan.

Arkisto/ Sauvo Jylhä

Eduskunta hyväksyi maanantaina tiedustelulait, jotka parantavat mahdollisuuksia suojautua kansallisen turvallisuuden vakavilta uhkilta, kuten terrorismilta, vakoilulta tai elintärkeän infrastruktuurin lamauttamiselta.

Tiedustelulait koostuvat siviili- ja sotilastiedustelulaeista. Uudet siviilitiedusteluvaltuudet ovat suojelupoliisin käytössä ja niitä on mahdollista käyttää myös ulkomailla. Tiedonhankinta painottuu nykyistä varhaisempaan vaiheeseen.

Uusia toimivaltuuksia ovat paikkatiedustelu, viestin jäljentäminen, viestin lähetyksen pysäyttäminen jäljentämistä varten sekä tietoliikennetiedustelu. Tietoliikennetiedustelulla mahdollistetaan Suomen rajan ylittävään tietoliikenteeseen kohdistuva tiedonhankinta sekä saadun tiedon käsittely.

Valtuuksien käyttöä valvovat tiedusteluvalvontavaltuutettu ja eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta.

Sotilastiedustelulaissa säädetään Puolustusvoimien tiedustelutoiminnan kohteista ja periaatteista, menetelmistä, kansainvälisestä yhteistyöstä sekä sotilastiedustelun ohjauksesta ja valvonnasta.

Presidentin on määrä vahvistaa lait lähiaikoina, ja niiden on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

– Ulkomaisten tiedustelupalveluiden aktiivisuus Suomessa on palannut kylmän sodan tasolle. Myös lähes kaikki terrori-iskut suunnitellaan tavalla tai toisella netissä, perusteli uusien lakien tarvetta sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu