Puheenaihe

Pakohuoneiden vaaranpaikat huomattiin ajoissa – "Huoneisiin ei voi jäädä jumiin"

SEIKKAILU Helsinkiläisen pakohuonepelin asiakkaat eivät säikähtäneet paloturvallisuuskohua.

Prison Islandin toimitusjohtaja Maarit Spåre sanoo, että kansainvälinen ketju perustettiin 2004 eli vuosia ennen pakohuonepelibuumin alkua. Spåre esittelee päättelykykyä vaativaa tehtävähuonetta.

Johanna Erjonsalo

Uskaltaako sinne tulla seikkailemaan?

Salmisaaren liikuntakeskuksen Prison Island -seikkailupeli sai tuollaisen viestin yhdeltä asiakkaalta pian sen jälkeen, kun pelastuslaitos löysi alkuvuonna vakavia turvallisuuspuutteita helsinkiläisistä pakohuonepeleistä.

Helsingin Prison Island muodostuu 28 ”sellistä”, joissa osallistujat ratkaisevat fyysistä notkeutta sekä älyä vaativia tehtäviä.

Vaikka Prison Island ei miellä itseään perinteiseksi pakohuonepeliksi, tehtiin myös Salmisaareen ja Vantaan Flamingon toimipisteisiin ylimääräinen palotarkastus. Vakavia puutteita ei yrittäjän mukaan löytynyt.

– Täällä on turvallista. Meillä on kaikki paloturvallisuuteen liittyvät asiat kunnossa, kuten sprinklerit, hätävalot ja poistumistiet. Palotarkastuksessa ainoa huomio oli se, että riittääkö käytävien hätävalaistus valaisemaan sellejä riittävästi sähkökatkoksen aikana. Henkilökunnalla on taskulamput, joiden avulla pelaajat saadaan tarvittaessa ohjattua ulos, kertoo toimitusjohtaja Maarit Spåre.

Salmisaaressa Prison Island on toiminut kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana asiakkaita on ollut noin 50 000. Lisäksi Spåre on pyörittänyt samassa rakennuksessa Megazone-laserpeliä

– Palotarkastuksia tehdään tiuhaan jo sen takia, että toimimme isossa rakennuksessa. Asiat on huomioitu rakennusvaiheessa.

Paloturvallisuuskohu on saanut pakohuonepelit kertomaan turvallisuudestaan. Monet yrittäjät korostavat turvallisuusnäkökulmaa verkkosivuillaan. Asiakkaat saattavat pelätä muun muassa sitä, että pakohuoneisiin voisi jäädä lukkojen taakse.

– Sellit on rakennettu niin, ettei niihin voi jäädä jumiin. Huoneesta voi poistua aina, kun haluaa, sanoo Prison Islandin operatiivisesta toiminnasta Helsingissä vastaava Lars Lauton.

Helsingissä on Pakopelit.fi-sivuston mukaan yli 70 erilaista pakohuonepeliä. Yrittäjiä on reilusti toistakymmentä.

Kansainvälinen Prison Island -brändi haluaa erottautua kilpailijoistaan liikunnallisuudella ja isolla pelialueella.

– Sellit ovat nopeatempoisia. Onnistumisen tunteita tulee paljon, Spåre ja Lauton kertovat.

Seikkailun nostattama syke on helppo havaita. Haastattelun aikana sellejä kiertää useita eri-ikäisten naisten porukoita, jotka pyyhkivät hikeä otsaltaan.

– Täällä pitäisi olla vesipisteitä, seikkailijat kommentoivat nauraen.

Jano unohtuu nopeasti, kun ryhmä astuu seuraavaan selliin. Naiset alkavat välittömästi antaa toisilleen ohjeita, kuinka huoneessa oleva tehtävä voitaisiin ratkaista yhteistyöllä.

– Pidä sinä näitä valoja, yksi pelaaja ehdottaa.

Spåre korostaa tiimityöskentelyn tärkeyttä. Prison Islandiin suositellaan osallistumaan kahden–neljän hengen joukkueissa.

– Tehtävissä erottuvat niin johtajat kuin hiljaiset tekijät ja oivaltajat.

Vakavia puutteita

Viisi nuorta tyttöä kuoli pakohuonepelin tulipalossa Puolassa alkuvuodesta.

Sisäministeriö kävi läpi noin sata pakohuonetta koko Suomessa. Joka viidennessä havaittiin vakavia puutteita poistumisturvallisuudessa. Suurin osa vakavista puutteista on pystytty korjaamaan.

Pakohuoneissa pelaajat yrittävät päätellytehtävien ja tiimityöskentelyn avulla päästä ulos suljetusta huoneesta tietyssä määräajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tällaisia ongelmia pakohuoneiden turvallisuudesta paljastui – jopa joka viidennessä tilanne vakava28.2.2019 15.46
Helsinkiläisissä pakohuoneissa vakavia puutteita – Yle: Paloturvallisuus rempallaan 9 kohteessa12.2.2019 17.43
Uusi pakohuonepuisto Helsinkiin – "Elämyksellisintä mitä Euroopasta löytyy"24.10.2016 11.16
Testissä Flamingon Prison Island: Pakohuonepeli voi olla koko perheen harrastus3.9.2016 17.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu