Puheenaihe

Yllättävä verkko-ongelma pilasi ylioppilaskokeen aloituksen – lukiolaiset odottivat hiljaa yli 2 tuntia

Ylioppilastutkinto on tänä keväänä ensimmäistä kertaa täysin digitaalinen.

Ella Kajaste

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään eri puolilla Suomea teknisillä ongelmilla. Kahdessa lukiossa äidinkielen lukutaidon kokeen tekeminen viivästyi yli kahdella tunnilla, koska koetilan palvelimessa ja verkon asetuksissa oli ongelmia, kertoo Ylioppilastutkintolautakunta. Ongelmat koskivat noin 270 kokelasta.

Lisäksi muutamissa lukioissa on ilmennyt ongelmia palvelimien kuormituksessa. Tämä aiheutti noin 15–60 minuutin viivästyksiä.

Ylen tietojen mukaan teknisiä ongelmia on ollut myös Helsingissä. YTL ei vahvistanut lukioiden paikkakuntia Helsingin Uutisille.

Kokelaille hyvitetään ongelmien selvittämiseen kulunut aika. Lisäksi lautakunta voi arvostelussaan ottaa huomioon viiveestä tulleen haitan.

Ylioppilastutkinto suoritetaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa täysin digitaalisessa muodossa. Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä ei ole huolissaan tiistain ongelmista. Hän korostaa, että ongelmat saatiin ratkaistua.

– Erilaisia sattumuksia ja yllätyksiä tuli myös paperikokeiden ja cd-levyjenkin aikana. Ongelmat ovat tyypillisiä ensimmäisinä tutkintopäivinä. Yllätyksiä tulee, kun palvelimet ovat ensimmäistä kertaa varsinaisessa käytössä. Seuraavina päivinä asiat toimivat yleensä paremmin, kun kokeet tehdään samoissa tiloissa samoilla piuhoilla.

Tähkä sanoo, että varsinkin isot lukiot ovat valmistautuneet hyvin digitaalisen kokeen tekemiseen.

– Tutkintoverkoille on tehty kuormitustesti. Lukiot tekevät myös katastrofiharjoituksen. Siinä käydään 15 tyypillistä ongelmaa yksittäisen koneen hajoamisesta lähtien.

Jos kokeen alku viivästyy tai koe keskeytyy, on valvojille annettu ohjeet tunnelman rauhallisena pitämiseen.

– Opiskelijoiden keskustelu saa jatkua, jos koe ei ole vielä alkanut. Jos he ovat kuitenkin jo nähneet koekysymykset, voivat he odottaa paikallaan, nauttia eväitä ja käydä wc:ssä. Keskustelua ei voi enää jatkaa, Tähkä kertoo.

Tiistaina ainakin toisessa tapauksessa koe oli jo alkanut, kun ongelmat ilmenivät.

Pääsihteeri sanoo, ettei kokeeseen liittyviä asioita saa luonnostella kynällä paperille keskeytyksen aikana.

– Asioita voi käydä läpi vain omissa ajatuksissaan.

Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylioppilaaksi englannin kielellä ja tutkinnosta vientituote? – Kohta se voi olla mahdollista9.3.2018 13.24
MTV: Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva 19-vuotias luuli kärsivänsä umpisuolentulehduksesta – synnyttikin vauvan20.5.2017 14.46
8 laudaturin ylioppilas kertoo niksinsä: "Jos en ymmärtänyt, jatkoin niin kauan että ymmärsin"3.6.2017 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu