Puheenaihe

Abeille varapaikkoja teknisiä ongelmia ja sairauksia varten – ”Joka kirjoituksissa joku on vatsataudissa tai kuumeessa”

Välisermit ja varatietokoneet odottelevat ensi viikkoa Martinlaakson lukion komerossa. Rehtori Salme Sulander sanoo sähköisten ylippilaskirjoitusten tuovan tilahaasteita erityisesti tulevaisuudessa.

Marika Lumme

Kevään ylioppilaskirjoitusten kirjalliset kokeet käynnistyivät tiistaina. Lukioissa eletään jännittäviä aikoja, sillä tänä keväänä koko ylioppilaskoe järjestetään ensimmäistä kertaa sähköisenä.

Lukioissa varaudutaan varapaikoilla, jos tekniset ongelmat yllättävät kokelaan. Lisäksi varapaikkoja on aina myös sairastuneiden varalle.

– Joka kirjoituksissa joku on esimerkiksi vatsataudissa tai kuumeessa. Myös kova yskä voi häiritä muita ja silloin on syytä sijoittaa oppilas sivummalle. Toisinaan on myös joku, joka reagoi stressaavaan päivään vatsalla ja vessan täytyy olla lähellä, Martinlaakson lukion rehtori Salme Sulander kertoo.

Martinlaakson lukiossa sairastuneiden varapaikat sijaitsevat liikuntasalin pukuhuoneessa. Muutama paikka on rakennettu myös heitä varten, jotka tarvitsevat pientilan esimerkiksi paniikkihäiriön vuoksi.

Sulander sanoo, että yleensä kokelas tulee kokeilemaan koetta vaikka pää kainalossa. Jos koe menee aivan pieleen, niin kokelas voi anoa kokeen mitätöintiä.

Syynä huonoon koemenestykseen voi olla myös esimerkiksi läheisen kuolema tai muu kriisi, joka osuu juuri ylioppilaskirjoitusten ajalle.

– Joskus joku on tullut suoraan liikenneonnettomuudesta. YTL voi huomioida arvosanoissa, jos opiskelija ei ole pystynyt suorittamaan koetta omalla tasollaan. Tällöin on hyvä olla lääkärintodistus, joka on kirjattu koepäivälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yllättävä verkko-ongelma pilasi ylioppilaskokeen aloituksen – lukiolaiset odottivat hiljaa yli 2 tuntia 12.3.2019 14.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu