Puheenaihe

Romaniasta tuodusta koirasta paljastui ihmiseen tarttuva tuberkuloosi – oli oireillut jo pitkään, tuli Suomeen 2 vuotta sitten

Kuvituskuva.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Romaniasta Suomeen tuodusta koirasta on paljastunut ihmisperäinen tuberkuloosi, kertoo Ruokavirasto.

Mycobacterium tuberculosis -lajiin kuuluva bakteeri on zoonoottinen eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuva.

Se eristettiin koirasta Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja -patologian yksikössä.

Virasto kertoi keskiviikkona, että bakteeri aiheuttaa ihmisellä tuberkuloosia, mutta se ei tartu helposti. Tartunta vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen ja läheisen kontaktin. 

Viraston mukaan koira oli tuotu Suomeen Romaniasta noin kaksi vuotta ennen nyt tehtyjä tutkimuksia. Se oli oireillut jo pitkään vaihtelevin suolisto-oirein. 

Lopetettu koira toimitettiin Ruokavirastoon ruumiinavaustutkimukseen diagnoosien varmistamiseksi. Koiran eläessä tehdyissä kudostutkimuksissa sillä todettiin olleen sisäelimissä krooninen mykobakteeri-infektio sekä krooninen Histoplasma capsulatum -ympäristöhiivainfektio.

Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen. Toistaiseksi ei ole tarkemmin tiedossa, miten koira oli Suomeen tuotu.

– Tuberkuloosibakteerilöydös ei ole yleinen. Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996, sanoo jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokaviraston tiedotteessa.

Bakteerin tavallisin tartuntareitti on hengitysteitse, mutta infektio on mahdollista saada myös suun kautta eli syömällä tartuntavaarallista materiaalia, kuten saastunutta ruokaa, lihaa tai ysköksiä.

Viraston mukaan elävästä koirasta vaikea tehdä vastaavaa tartuntatutkimusta.

Seppäsen mukaan koirille ei ole Suomessa tarjolla tuberkuloosirokotetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu