Puheenaihe

Viemärit paljastavat: Suomi käyttää "vauhtia" nyt ennätyspaljon – myös toinen muotihuume yleistyy Etelä-Suomessa

Kokaiinia poliisin kuvassa.

Arkisto

Amfetamiinin käyttömäärät kasvoivat Suomessa vuonna 2018 ennätyslukemiin, selviää THL:n jätevesitutkimuksen tuloksista. 

– Amfetamiini on keskeinen huumausaine koko Suomessa. Vuoden 2018 käyttömäärät ovat suurimmat, mitä on koskaan jätevesitutkimuksessa kansallisesti mitattu, sanoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:n tiedotteessa. 

Kokaiinin käyttö on myös edelleen lisääntynyt, erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa. Vuodesta 2012 vuoteen 2018 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut. 

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kokaiinin käyttömäärät ovat jo samaa luokkaa kuin ekstaasin, jonka käytön kasvu on viime vuosina tasaantunut. Etelä-Suomen suurten kaupunkien ulkopuolella kokaiinin käyttö on edelleen huomattavasti harvinaisempaa, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

Verrattaessa läntisen tai keskisen Euroopan maihin – tai muihin Pohjoismaihin – kokaiinin käytön suhteellinen osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on Suomessa edelleen melko pieni.

Sen sijaan metamfetamiinin käyttö on vähentynyt.

– Metamfetamiinin käyttö väheni viime vuonna edelleen useimmissa kaupungeissa vuoden 2016 ennätyksellisistä määristä palautuen lähelle ennen vuotta 2016 mitattuja matalampia lukuja. Metamfetamiinin käytössä on kuitenkin edelleen suuria alueellisia eroja ja ajallista vaihtelua, Kankaanpää sanoo tiedotteessa.

Stimulanttihuumeiden käyttömäärät ovat THL:n mukaan lisääntyneet. Teemu Gunnarin mukaan stimulanttien kulutus on kokonaisuudessaan lisääntynyt olennaisesti vuodesta 2012.

– Kehityksessä on merkittäviä eroja kaupunkien välillä. Eri puolilla Suomea on alueita, joilla stimulanttihuumeiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi. Eniten niitä käytetään kuitenkin Etelä-Suomessa. 

THL:n jätevesitutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista. Huumeiden käyttöä mitataan suurimpien kaupunkien jätevedestä. Vuonna 2018 tutkimukseen osallistui 23 kaupunkia lähialueineen. Näistä yhdeksän oli mukana ensimmäistä kertaa. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu