Puheenaihe

Kuvat: Itä-Helsingin susi kävi nyt Nesteen jalostamolla, ulkomaisen laivan miehistö seurasi aitiopaikalta – "Hyvin syöneen näköinen, häntä vähän koipien välissä"

Jukka Hanski näki Kilpilahden suden läheltä keskiviikkona. Riistanhoitoyhdistyksessä epäillään suden olevan sama, joka on nähty viime päivinä Sipoossa ja Itä-Helsingissä. Sudet voivat kulkea useita satoja kilometrejä.

Jukka Hanski

Nuori susi vieraili Kilpilahden jalostamolla keskiviikkona päivällä.

– Eläimen lajista ei ole epäselvyyttä. Kyllä se melko suurella varmuudella susi on, sanoo Porvoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Joa Bergqvist Uusimaa-lehdelle.

Useat alueen työntekijät näkivät suden lähietäisyydeltä. Myös ulkomaalaisen laivan miehistö sai hämmästellä lähellä liikkunutta eläintä.

– Se oli melkein satamassa asti, tässä on pieni peltoaukea, missä se oli tien vieressä, Jukka Hanski kertoo Uusimaalle.

– Häntä vähän koipien välissä, hieman hämmentyneen oloinen. Mutta ei se hirveästi autoja varonut. Hyvin syöneen näköinen, Hanski kuvailee sutta Uusimaalle.

Paikalle kutsuttu poliisi hätisti suden Porvoon riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apuhenkilön avustuksella pois teollisuusalueelta.

– Susi saatiin rauhallisesti pois alueelta, se lähti jolkottelemaan Sipoon suuntaan, Bergqvist kertoo.

Bergvistin mukaan kyseessä on todennäköisesti sama susi, joka on nähty viime aikoina Sipoossa ja Itä-Helsingissä.

– Tämä on juuri sitä vuodenaikaa, jolloin suden voi helpoiten nähdä. Nuoret yksilöt lähtevät laumastaan ensimmäiselle omalle reissulleen. Ne ovat vähän hölmöjä ja saattavat törmätä mihin sattuu. Niillä ei ole oikein mitään suuntaa, mihin olisivat varsinaisesti menossa. Ne hakevat kumppania ja omaa reviiriä ja voivat vaeltaa useita satoja kilometrejä lyhyessä ajassa, Bergqvist sanoo.

Jos suden sattuu kohtaamaan, kehottaa Bergqvist suhtautumaan siihen rauhallisuudella ja maalaisjärjellä

– Huoleen, saati paniikkiin ei ole mitään syytä. Se on vain susi, nätti eläin. Älä mene sitä kohti, vaan anna sen olla. Ei susi tee ihmiselle mitään, kun antaa sen olla. Se kuuluu luontoon.

– Toki nyt kannattaa huomioida, että tämä susi on pyörinyt aika lähellä ihmisiä, joten esimerkiksi kotieläimet kannattaa ottaa ne yöksi sisälle. Hätää ei ole, mutta totta kai suteen pitää tietyllä varovaisuudella suhtautua, Bergqvist neuvoo.

Jos susi tulee pihapiiriin, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin. Muuten sen voi antaa vain olla.

– Kaikista susihavainnoista olisi hyvä tehdä ilmoitus oman alueen riistanhoitoyhdistykselle. Se olisi meille tärkeää, että voimme seurata tilannetta, Bergqvist sanoo.

Asiasta kertoi ensin Uusimaa.

Susihavainnoista voi ilmoittaa porvoo@rhy.riista.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sudet saapuivat Helsinkiin – tuorein näköhavainto on Vartiokylästä11.3.2019 13.26
Sudet vievät koiria 150 000 euron arvosta – voisiko tämä tehokas suoja olla ratkaisu?3.11.2018 17.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu