Puheenaihe

Liito-oravan reviiri auttoi: Hakatuksi suunniteltu metsä jää koskemattomaksi Helsingissä

TYÖT Maakaasuputki olisi vaatinut metsän ydinalueelle noin 12-metrisen työalueen ja valmistuttuaankin leveän puuttoman alueen.

Maakaasuputken uusi linjaus Patolassa.

Tovia Design, pohjakartta Helsingin maanmittaus

Patolan metsän halki suunnitellulle maakaasun siirtoputkelle on laadittu uusi linjaus.

Siinä hyödynnetään metsän pohjoisempaa ulkoilutietä, ja metsän ydinalue jää koskemattomaksi. Aiempi linjaus kulki metsän keskiosan halki.

Syynä on metsästä löytynyt liito-oravan reviiri. Liito-oravan reviirin lisäksi linjauksessa on huomioitu muut arvokkaat luontokohteet, kuten Patolan neva ja lahokaviosammalesiintymä, sekä ensimmäisen maailmansodan aikaisen puolustusaseman ja parakkialueen suojellut jäännökset.

Metsän itäosassa kaasuputkea ei pystytä vetämään nykyisen ulkoiluraitin viereen siellä olevien muinaisjäännösten takia. Tältä osin uusi linjaus kulkee raitin pohjoispuolella.

Putkilinjan rakentamiseen käytetty työmaatie muutetaan putken rakentamisen jälkeen uudeksi ulkoilureitiksi ja vanha reitti metsitetään tältä osuudelta.

Kaasuputken tulevaa sijaintia esitellään asukkaille maastokävelyllä keskiviikkona 27. maaliskuuta. Kävelylle lähdetään kello 17.30 Siltavoudintien ja Jahtivoudintien risteyksestä.

Maakaasun siirtoputki korvaa Käskynhaltijantien varressa kulkevan kaasuputken.

Nykyinen putki joudutaan siirtämään, koska alle 100 metrin etäisyydelle kyseisestä putkesta ei voi rakentaa rakennusta, jossa oleskelee kerralla paljon ihmisiä, kuten kerrostaloa tai päiväkotia. Putki on rakennettu vuonna 1986 senaikaisten määräysten ja säädösten mukaisesti.

Käskynhaltijantien varteen on tulossa uusia kerrostaloja ja raidejokeri-pikaraitiotie.

Putken rakentaminen edellyttää työturvallisuuden ja työkoneiden vaatiman tilan takia noin 12 metriä leveää työaluetta. Lisäksi tarvitaan 16 metrin levyisiä työmaaliikenteen kohtaamispaikkoja.

Kun rakennustyöt ovat valmiit, putkilinjalle jää viiden metrin levyinen puuton vyöhyke maakaasuasetuksen mukaisesti. Puuton vyöhyke maisemoidaan myöhemmin.

Muilta osin työmaa-alue kunnostetaan kaupungin luonnonhoidon periaatteiden mukaisesti mahdollisimman luonnonmukaiseksi metsäksi.

Patolan metsän itäpuolella kaasuputkelle on suunniteltu linjaus Henrik Sohlbergin puiston ja Itsenäisyydenpuiston läpi. Linjaus on suunniteltu mukailemaan nykyisiä raitteja, jotta rakentamisen vaikutukset puistoissa jäisivät mahdollisimman pieniksi. Puistoista joudutaan kaatamaan joitakin puita rakennustöiden takia.

Putken vaatimat puiden kaadot tehdään lintujen pesimäkauden jälkeen elokuun alussa, minkä jälkeen voidaan aloittaa putken asennustyöt. Työt valmistuvat kesällä 2020.

Tuusulanväylän länsipuolella uutta putkea rakennetaan Suursuonpuiston, Suursuonlaidan, Pirjontien ja Pirkkolantien reunaan sekä Maunulanpuistoon.

Maunulassa ja Pirkkolassa siirretään myös kaukolämmön, vesihuollon, tietoliikenteen ja sähkönsiirron putkia ja johtoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Papanahavainto viivästyttää kaasuputken siirtoa – liito-oravien reviiri pitää ensin kartoittaa25.2.2019 18.10
Kaasuputkelle raivataan 12 metriä leveä työalue metsään Patolassa21.2.2019 20.00
Kuvat: Helsinkiläislähiöön syntyi liikennesumppu, jossa koukitaan jopa jalkakäytävien kautta – "Kiro käy ja torvet soi"10.3.2019 19.40
Maunulan busseja vuosiksi poikkeusreiteille – "Reitti on haastava, mutta sen vaihtoehdot olivat vielä huonompia"19.2.2019 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu