Puheenaihe

Huumeiden piikitystila törmäsi Helsingissä lakiin – kaupunki haluaa nyt oman erillislain

KATUKUVA Huumehaittojen vähentämiseksi suunnitellut pistostilat eivät olekaan läpihuutojuttu, koska huumeiden hallussapito ja käyttö ovat rikoksia.

Huumeita piikitetään esimerkiksi julkisissa vessoissa ja puistoissa ja neuloja saattaa löytyä lasten ulottuvilta. Muun muassa tällaisia huumehaittoja kaupunki haluaisi vähentää piikittämiseen osoitetulla tilalla.

Toni Forssell

Helsinkiin on suunniteltu huumeidenkäyttäjille valvottuja pistostiloja, jossa he voivat vapaasti piikittää omia huumeitaan. Kaupungin ylläpitämissä tiloissa voitaisiin tarjota apua ja neuvontaa, mutta ei puututtaisi henkilön huumeiden käyttöön.

Asiasta 1. helmikuuta valmistuneen selvityksen mukaan nykylainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista huumausaineiden käytön sallimista kaupungin tiloissa.

Helsinki suunnittelee nyt tekevänsä esityksen valtioneuvostolle uudesta erillislaista, joka sallisi käyttöhuoneen kokeilun. Kaupunginhallitus käsittelee lainsäädäntöaloitteen tekemistä maanantain kokouksessaan.

Erillislaissa olisi säännökset ainakin siitä, onko huumausaineiden käyttäminen ja hallussapito rangaistavaa käyttöhuoneen tiloissa, mitkä ovat henkilökunnan velvollisuudet sekä oikeudet suhteessa käyttäjiin – erityisesti yliannostustilanteissa. Laki määrittäisi muun muassa sitä, voiko henkilökunta avustaa käyttäjää pistämisessä, ilmenee kaupunginhallituksen asiakirjoista.

Lisäksi laissa selvennettäisiin esimerkiksi se, miten käyttöhuoneet rahoitetaan, miten käyttäjien sekä henkilökunnan turvallisuudesta huolehditaan, sekä onko poliisilla ja syyttäjällä oikeus saada tietoa henkilökunnalta, mikäli käyttöhuoneessa epäillään tapahtuneen rikos.

Kaupungin mukaan piikitystiloja selvittäneen työryhmän raportti on perusteellinen.

Työryhmä on todennut, että valvottu huumeiden käyttöön tarkoitettu tila voisi olla hyödyllinen. Hyvin kohdennettuna ja toteutettuna erillistila todennäköisesti vähentäisi huumeiden käytöstä aiheutuvia suoria terveyshaittoja ja oheissairastavuutta, lisäisi huumeidenkäyttäjien terveystaitoja ja sosiaalista osallisuutta, sekä vähentäisi alueellisesti huumeiden käytöstä aiheutuvia häiriöitä.

Työryhmän mukaan Euroopassa on kokemuksia käyttötilojen myönteisistä vaikutuksista ja Helsingissä on tarvittava osaaminen yksikön toteuttamiseen.

Selvitystyössä oli mukana sosiaali- ja terveydenhuollon ja kaupunginkanslian asiantuntijoiden lisäksi poliisin, THL:n, järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden edustajia.

Kaupungin mukaan erillislain säätämistä on pidettävä Helsingin kannalta tavoittelemisen arvoisena asiana, koska pistostila todennäköisesti toisi terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

Myös ulkomaiset kokemukset puoltavat lainsäädäntöaloitteen tekemistä ja hankkeeseen vaikuttamista valtakunnan tasolla. Kokeilusta saataisiin lisäksi arvokasta tietoa.

Lue myös: Valtuusto päätti marraskuussa 2018 äänestyksen jälkeen, että huumeidenkäyttäjien pistostiloja kokeillaan Helsingissä. Asiasta oli valtuustoaloitteen tehnyt Kati Juva (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Valtuusto päätti: Piikitystiloja kokeillaan Helsingissä8.11.2018 10.29
Huumeiden piikitykseen aiotaan osoittaa oma tila Helsingissä – Malmin Kelan vessan kaltaisista tilanteista halutaan eroon15.6.2018 15.40
Nuorten tukikotiin jonotetaan Helsingissä – Kolme kertaa katkolla käynyt Eetu, 23: ”Taistelen tässä toinen jalka haudassa"9.3.2019 09.15
Viemärit paljastavat: Suomi käyttää "vauhtia" nyt ennätyspaljon – myös toinen muotihuume yleistyy Etelä-Suomessa14.3.2019 12.22
Kela sulki taas yleisövessansa – päällikkö: "Piikittämässä kävi peräkkäin jopa useampi henkilö"9.2.2018 19.40
Helsingin valtuusto päättää tänään huumeiden piikitystiloista – "Riskit liittyvät rikollisuuteen"7.11.2018 18.22
Huumeiden piikitykseen ehdotetaan turvallisia tiloja – Kelan vessoista tuli varoittava esimerkki13.4.2018 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat