Puheenaihe

Ajatarkin lopetti, mutta pienen kivijalkaliikkeen pitäjä kulkee vastavirtaan Helsingissä – "Me ei voida olla ihan tavallisia"

YRITTÄMINEN Helsingin Uutiset tapasi kaksi erilaista ullanlinnalaista kivijalkayrittäjää. Puskaradio on monen syrjäisemmän kadun kivijalkaliikkeen menestymisen ehto.

Vaatekauppaa pitävä Nina Pyykönen ja hautaustoimiston Olli Kahanpää ovat tuoreita yrittäjänaapuruksia Tehtaankadulla. – Ihmiset haluavat edelleen saada nimenomaan palvelua ja päästä hypläämään tuotteita, tietää Pyykönen.

Päivi Tuovinen

Nina Pyykönen avasi viime vuoden lopussa pienen kivijalkaliikkeen Tehtaankadulle Ullanlinnaan.

”Et menesty, Ajatarkin lopetti.” ”Eivät kivijalkakaupat enää kannata”. ”Liikkeet ovat vain showroomeja, kun porukka ostaa netistä.”

Tällaisia kommentteja Pyykönen kuuli Detalji boutique -liikettä avatessaan.

Pyykösen neljä vuotta aikaisemmin Espooseen avaama vaatteisiin ja piensisustustavaraan keskittyvä liike toimi kivijalkaliikkeen avaamisen innoittajana.

– Ihmiset haluavat edelleen saada palvelua ja päästä hypläämään tuotteita.

Ensimmäisten kuukausien aikana liike on jo saanut säännöllisesti asioivia kanta-asiakkaita. Pyykönen on kuitenkin tietoinen, ettei yksistään rauhallisella kadulla sijaitsevaa kivijalkaliikettä auki pitämällä välttämättä pärjää. Täytyy olla muutakin.

– Olemme aktiivisia Facebookissa ja Instagramissa. Kanta-asiakkaat seuraavat sivuja ja tulevat sitten ostoksille.

Myös verkkokauppa tuo merkittävän osan liikkeen myynnistä. Vaatteita itse Suomeen tuova Pyykönen sanoo tekevänsä tuotteillaan pesäeroa vaateketjuihin.

– Me ei voida olla ihan tavallisia. Muuten tässä ei kävisi hyvin. Kaikissa vaatteissa on jotain juttua, Pyykönen sanoo tarkoittaen vaatteiden erikoisia leikkauksia ja yksityiskohtia.

 Täytyy olla uskoa tulevaisuuteen."

Moni asiakas on tullut Pyykösen liikkeeseen kuultuaan tuotteista joltakin muulta jotakin hyvää. Samaa sanoo seinän toisella puolella Eiran Kukka ja Hautauspalvelu Nybergin omistaja Olli Kahanpää.

– Paljon tulee puskaradiosta. Joku suosittelee.

Kahanpää osti vuosikymmeniä Helsingissä ja 1980-luvulta asti Tehtaankadulla toimineen yrityksen kolmisen vuotta sitten. Alku on ollut haastavaa.

– Täytyy olla uskoa tulevaisuuteen. Pitää ajatella, että asiakaskunta löytyy pikkuhiljaa. Alkuun oltiin kyllä hyvin lähellä nollaa. Onneksi on ollut myös vanhoja asiakkaita.

Keskellä päivää liikkeen ovi on lukossa. Kahanpää tulee avaamaan oven.

– Pidän usein ovea kyllä auki, mutta nyt se oli jäänyt lukkoon. Aika harvoin kukaan kävelee sisälle ilman, että olisi ensin soittanut, mies toteaa.

Valtaosa asiakkaista ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse.

Töitä vuokran eteen on tehtävä. Hautaustoimiston reilun 30-neliöisen liiketilan vuokra on tuhat euroa kuukaudessa.

– Se on aika paljon. Walk in -asiakkaita ei ole montaa kuukaudessa.

Kahanpää on pohtinut, että luopuisi liiketilasta ja vuokraisi asiakastapaamisia varten huoneistohotellin tai vastaavan tarpeiden mukaan.

Toistaiseksi Kahanpää on halunnut olla hautaustoimistonsa kanssa "ihmisten ilmoilla", ratikka- ja kulureittien varrella.

– Jos ei ole toimistoa, niin unohdutaanko sitten jonnekin? Mutta onhan sekin arvo, että olen tässä näkyvillä, enkä jossain toimistossa. En haluaisi lähteä Etelä-Helsingistä mihinkään, sanoo lähellä liiketilaansa asuva yrittäjä.

Haasteena kova kilpailutilanne

Yritykset ovat aiempaa tyytyväisempiä Helsinkiin, mutta liikenne ja tietyöt saavat kritiikkiä.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen kyselystä, joka tehtiin tuhannelle yritykselle kaupungin toimeksiannosta.

Yritykset nostivat kyselyssä yritystoiminnan haasteeksi kovan kilpailutilanteen ja byrokratian.

Korkea kustannus- ja hintataso oli selkein yksittäinen tekijä, joka vähensi halukkuutta suositella Helsinkiä sijaintipaikkana.

Liikenteeseen liittyvät syyt mainittiin yli 30 prosentissa vastauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liki 60 vuotta toiminut kivijalkaliike sulkee ovensa – omistaja syyttää Mechelininkadun työmaata: "Päivässä saattoi olla myyntiä satanen tai kaksi"10.3.2019 11.50
Perinteikkään kaupan lopetusilmoitus tukki yrittäjän puhelimen ja sähköpostin – "Olen valtavan liikuttunut kaikesta empatiasta"18.9.2018 06.20
Legendaarinen muotitalo Ajatar lopettaa toimintansa10.9.2018 15.05
Suomalainen tavarataloketju tulee pk-seudulle: Myy tekniikkaa ja muotia – ”Uskomme kivijalkakauppaan”14.5.2018 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu