Makumaailma

Helsinkiin avautui Euroopan mittakaavassakin harvinainen ravintola – "Ruokavaliota noudattavien keski-ikä on huomattavan korkea"

RUOKA Viime syksynä avautunut ravintola on harvinaisuus jopa Euroopan mittakaavassa.

Ville Hakonen ja Shugo Sakihama ovat okinawalaisen ruoan asiantuntijoita. He avasivat viime syksynä Helsingin keskustaan Latitude 25 -ravintolan.

Jari Pietiläinen

Kun Shugo Sakihama kertoo valmistavansa uudessa ravintolassaan ruokaa isoäidin resepteillä, hän ei tarkoita lihapullia tai makaronilaatikkoa, vaan esimerkiksi rafutee-possua ja okonomiyaki-pannukakkua.

Okinawalla ateriat ovat keveitä.”

Sakihama avasi viime syksynä yhdessä Ville Hakosen kanssa Korkeavuorenkadulle uuden Latitude 25 -ravintolan, joka on ainutlaatuinen jopa Euroopan mittakaavassa: koko maanosasta ei löydy toista paikkaa, joka tarjoaisi vain okinawalaisia herkkuja.

Okinawa on Japaniin kuuluva saari, jonka ruokakulttuuria pidetään maailman terveellisimpänä.

– Asukkaiden keski-ikä on huomattavan korkea, ja ainakin minä uskon, että syy on juuri hyvässä ruokavaliossa, kertoo Okinawalta itsekin kotoisin oleva Sakihama.

Okinawalla ateriat ovat keveitä, varsin pitkälti kalapainotteisia. Paikallinen erikoisuus on karvaskurkku, joka on raakana kitkerää, mutta keitettynä herkullista superfoodia.

Alkupalana on tapana syödä bataattipannukakkua ja pääruokana muun muassa vihreästä papaijasta valmistettua wokkia.

– Uramaki-rulliin voidaan sitten käyttää esimerkiksi avokadoa, ankeriasta tai ravunpyrstöä, Hakonen luonnehtii.

Juomat kuuluvat ravintolassa olennaisesti ruokien kylkeen.

Sushin kyytipojaksi sopii vaikkapa valkoviini, mutta myös paikallisoluissa on valinnanvaraa.

– Japanilaistyyppiset oluet ovat usein maissi- tai riisipohjaisia. Riisioluen ensimmäinen suutuntuma on kuiva, mutta myöhemmin siitä avautuu myös makeutta, Hakonen kertoo.

Sakihama ja Hakonen ovat itämaisten ruokien osalta varsin kokeneita konkareita. Vuonna 2016 he avasivat Tikkurilassa sushiravintolan, jota nyt käynnistetty Latitude 25 täydentää mukavasti.

– Aivan varmasti tälle tulokkaalle on tilausta. Okinawalaisia asuu pääkaupunkiseudulla yllättävän paljon ja lisäksi tieto okinawalaisesta ruokavaliosta alkaa vähitellen levitä suomalaistenkin keskuuteen, miehet myhäilevät keskellä 20-paikkaista ravintolaa.

Okinawan ruokavalio

Pidetään yhtenä maailman terveellisimpänä ruokavaliona.

Sisältää rasvaista, raakaa kalaa, soijaa, täysjyväriisiä, yrttejä, vihanneksia, hedelmiä ja vihreää teetä.

Ei sisällä maitoa, leipää eikä perunaa, vaan bataattia. Ruokavalioon eivät kuulu myöskään sokeri ja kovetetut rasvat.

Suosiossa on tuore kotiruoka, jota kuumennetaan vain vähän.

Ateriat valmistetaan höyryttämällä, hauduttamalla tai savustamalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ravintolamaailma uudistetaan Kaaressa – tilalle tulee muun muassa hehkutettu sushipaikka21.2.2019 19.10
Sushiravintolan kokki lähti, joutui sulkemaan ovensa – "En ole saanut vuodessa yhtäkään yhteydenottoa kokinpaikasta"17.7.2018 21.20
Helsingin parhaasta hampurilaisesta tunnetun ravintolan paikalle avataan Kotipizza – ketju laajentaa vauhdilla pk-seudulla16.3.2019 10.05
Japanilaista teetä ja tunnelmaa viikon ajan Annankadulla25.1.2015 19.00
Kasviksia ja pähkinöitä suosivaan raakaravintoon liittyy myös riskejä – "Voi vaikuttaa kasvuun ja kehittymiseen"21.3.2019 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu