Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja: Pikavippejä myönnetään henkilöille, joilla on merkintä luottotiedoissa

Kunnat myöntävät sosiaalista luottoa velkakierteen katkaisemiseen. Laina voidaan myöntää ilman vakuuksia ja silloinkin, kun hakijalla on häiriömerkintä luottotiedoissa. Ennen luoton myöntämistä on selvitettävä, onko hakijalla mahdollisuus saada toimeentulotukea.

Päivi Tuovinen

Kahden hengen tiimi vastaa päivittäin lähes taukoamatta soivaan Velkalinjan puhelimeen. Kuukausittain neuvojat pystyvät vastaamaan noin 400–500 puheluun.

– Puhelin ruuhkautuu koko ajan ja todellinen soittomäärä on noin 1 500 kuukaudessa. Joinakin kuukausina soittoja on jopa yli 2 000, kuvailee Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola tilannetta.

Tyypillistä on, että soittajalla on kulutusluottoa.

Lähes joka toisella on laskurästejä, pikavippejä ja velat ovat ulosotossa. Sitten tulee äkillinen muutos taloudelliseen tilanteeseen, jonka syy voi olla esimerkiksi ero, sairastuminen tai työttömyys.

Epätoivon vallassa velallinen yrittää ratkaista ongelman pikavipillä, jonka korkeat korot ajavat hänet entistä pahempaan velkakierteeseen.

Veikkola suosittelee välttämään pikavippejä.

– Aina kannattaa ensin keskustella lainanantajan kanssa maksujärjestelyistä, kuten lyhennysvapaista kuukausista.

 

Aina kannattaa ensin keskustella lainanantajan kanssa maksujärjestelyistä.”

Soitoista heijastuu myös pelko luottotietojen menettämisestä tai ulosotosta ja niiden vaikutuksesta työnsaantiin.

Pelko on aiheellinen. Työssä, jossa käsitellään rahaa, vaaditaan puhdasta taustaa. Uuden vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu huomattavasti ja puhelinliittymän hankkijalta saatetaan edellyttää suurempia vakuusmaksuja.

Toiminnanjohtaja näkee luottotietomerkinnässä ja ulosotossa jotain positiivistakin. Ne estävät uusien lainojen saannin. Poikkeuksen tekevät edelleen pikavipit.

– Tiedossamme on, että pikavippejä myönnetään vieläkin henkilöille, joilla on merkintä luottotiedoissa, Veikkola paheksuu.

Jos ulosotettava summa on iso, elinkustannuksiin saattaa saada toimeentulotukea.

Takuu-Säätiöltä voi myös hakea takausta pankkilainaan, jolla saa yhdisteltyä useat eri velkansa yhteen.

Viimeisenä vaihtoehtona voi käräjäoikeudelta hakea velkajärjestelyä.

 

Pikavippejä myönnetään vieläkin henkilöille, joilla on merkintä luottotiedoissa.”

Velkataakka ei pienene hetkessä. Veikkola lohduttaa, että aina on toivoa selviytyä veloista. Oma aktiivisuus, ideointikyky tulojen parantamiseksi ja toisaalta menojen pienentämiseksi on avuksi.

– Valoa tunnelinpäästä kyllä löytyy, mutta reitti on pitkä, eikä kaikki tapahdu hetkessä.

Veikkolasta on ikävää, että lehdistössä näkee juttuja julkisuuden henkilöistä, joilla saattaa olla suuretkin määrät velkaa ulosotossa, eivätkä he koe asiaa mitenkään ongelmalliseksi tai edes tärkeäksi.

– Tämä asenne antaa aivan väärän signaalin tavallisille velallisille. Ulosotto vie normaalisti kolmasosan palkkatuloista ja velan maksaminen tulee myös huomattavasti kalliimmaksi. Ulosotto ei myöskään huomioi asumiskuluja.

Toiminnanjohtaja toivoo velkajärjestelylain uudistuksen helpottavan velkavaikeuksiin joutuneiden tilannetta ja nopeuttavan tilanteesta pois pääsyä.

Lain jatkovalmistelun aikataulusta ei ole vielä tehty päätöksiä.

– Kun oikein kaivaa, löytyy hallitusohjelmastakin pikavippiyrityksiin liittyvä kohta. Olisi kiva tietää, aikooko hallitus todella tehdä asialle jotain, Veikkola sanoo.

 

Velkalinjan tilastoa


Soittoyrityksiä oli vuonna 2010 noin 12 300 ja vuonna 2009 noin 22 300.
Soittoyritysten määrä väheni, koska linjaan saatiin lisäpäivystystä.
Vuonna 2010 vastattiin runsaaseen 4 400 puheluun.
Soittajista 16 prosentilla oli asuntolainaa. Lainan keskiarvo oli 90 400 euroa.
Muuta velkaa oli 99 prosentilla. Muun lainan keskiarvo oli 26 300 euroa.
Ensisijainen velkatyyppi oli kulutusluotot (71 %), pikavipit (7 %) ja rästilaskut (6 %).


Lainojen takausajat lyhenivät


Asiakkaiden velkamäärät ovat kasvaneet vuosittain 2000-luvun puolivälistä alkaen.
Takuu-Säätiö on myöntänyt takauksia lähes 121 miljoonaa euroa noin 8 600 talouteen vuosina 1995–2010.
Uusia takaushakemuksia saapui 1 118 vuonna 2010 (1 108 hakemusta vuonna 2009).
Vuonna 2010 myönnettiin 348 lainaan uusia takauksia runsas 7 miljoonaa euroa (7,1 miljoonaa euroa vuonna 2009).
Pankin järjestelyluottojen takausvastuut 1 440 asiakkaalle olivat yhteensä noin 15,6 miljoonaa euroa vuoden 2010 loppuun mennessä.
Keskimääräinen takaus oli noin 20 300 euroa vuonna 2010 (19 200 euroa vuonna 2009).
Keskimääräinen takausaika oli noin neljä vuotta vuonna 2010 (neljä ja puoli vuotta vuonna 2009).

Lähde: Takuu-Säätiö

Kommentit

Onhan se hyvä että luottohäiriönen saa jostain luotta koska merkkinät voi tulla aika pienistäkin summista.

yrittäjä

Ilman muuta pitää saada lainaa, jos esim vain yksi merkintä ja sekin hoidettu!!Kohtuutonta jos ei saa mistään ja tarvitsee rahaa, että voi elää. Ilman rahaa ei voi elää................"menee järki"

Annastiina

Voiskos sitä harkita esimerkiks vaikka töihin menemistä jos rahaa kerran ei oo :-)

Jääräpää

Jos ei ole rahaa täytyy tehdä työtä ja jos ei ole työtä täytyy mennä sossun luukulle, mutta pikavippiä tuskin ihan pelkästään elämiseen tarvitsee ottaa.
Olen elänyt pitkän ja vaiherikkaan elämän, mutta pikaluottoa en ole elämässäni ottanut.
Se on ollut mottoni jos ei rahaa niin ei ostella ja, kun on rahaa, niin aina pantava sivuun sen verran, että huononpäivän tullen on mistä ottaa.
Joillakin ihmisillä raha "polttaa" taskussa ja se on heti tuhlattava pois, näin ei säästy ja paha päivä yllättää.
Äläkä sano etten tiedä mistä puhun, meidän nuoruudessamme ei ollut tyttömyysturvaa eikä sossun luukulta saanut penniäkään oli opittava säästämään ja elämään sen mukaan nuukasti. Työtä oli tehtävä ja vielä nuori teki pienellä palkalla. Vaatteitakaan ei ostettu, vain yhden sesongin käyttöön, vaan harkiten niiden täytyi kestää monta vuotta. Näin oli mistä ottaa.

eläkkeellä oleva yrittäjä

Lainsäädäntöön pitää tehdä sellainen muutos että jos esim. pikavippiyritys antaa lainaa henkilölle jolla on Suomen asiakastiedossa maksuhäiriömerkintä , menettää pikavippiyritys oikeuden periä antamaansa luottoa takaisin jos lainan ottaja ei sitä syystä tai toisesta maksa vapaaehtoisesti.
Eli riskilainan antaja otta itse tietoisen riskin mikäli antaa alinaa henkilölle jolla on maksuhäiriömerkintä.
Pikavippiyritysten yöi 700% koroilla on kyllä vara muutama tappiokin kärsiä..

Anzzi

Anzzi, olet aivan oikeassa, luotonantajan velvollisuus on tarkistaa henkilön maksukyky ja todellakin hirvittävällä korolla keinottelevat pikavippiyritykset, jotka eivät näin tee saisivat jäädä nuolemaan näppejään.
Tällaiset koronkiskojat ovat monen ahdingon syy, saattavat nuoria kokemattomia ihmisiä ikuiseen lainakierteeseen ja korkohelvettiin. Vankilaan nämä koronkiskojat joutaisivat. Meidän lainsäädäntömme täytyisi puuttua tähän kuinka suuria korkoja on luvallista periä.

eläkkeellä oleva yrittäjä

Tuleeko rikkaille maksuhäiriömerkki tvstä, parkkitiketistä tai moisesta?
Ei tule! Näin olen lehdestä kirjastossa lukenut, kun ei ole varaa omaa tilata.
Netti sentään on (tai kone) yhteys tulee naapurista pöllimällä, kun se ei ole
tajunnut salata ja peltsisä on niin ohuet seinät.
Minä otin 50,- pikalainaa, kun ei ollut rahaa ruokaan ja siitä olisi pitänyt
maksaa 59,- takaisin 2 viikon perästä, mutta en siihen millään pystynyt.
Kysyin hädissäni sossusta (häpeissäni eka kerta elämässäni sinne menin),
mutta pyysivät täyttämään kaavakkeita, hankkimaan todistuksia ja muuta
roskaa.
Sosiaalista luototusta ensin pyysin, olisi saanut heti, mutta viime vuoden
(marraskuun puolivälissä) niillä oli jokin määräysraha loppu.
Se on nyt verokarhulla työn alla.

itku pitkästä ilosta

Hei itku, ne on sulle sossussa sanoneet, että niiden määrärahat on loppu. Ei semmoisia oikeille asiakkaille saa sanoa, mitä se kansalaiselle kuuluu jos heidän määrärahansa on loppu, laittakoot budjettinsa niin, että riittää koko vuodeksi.
Jos sinulla tilanne tuollainen ilman omaa syytä (tarkoitan törsäilyjä yli varojen elämistä) ja ruokaa ei ole, niin kyllä sosiaalityöntekijän velvollisuus on antaa sinulle ruokaan raha tai maksusitoumus kauppaan. Sossun kuuluu laskea tulosi ja pakolliset menosi jos jäävät pahasti miinukselle on sosiaalitoimen autettava. Kansalaisen ei kuulu sossun määrärahoja laskea eikä tietää niistä mitään, eikä missään nimessä siihen voi sossu vedota.

eläkkeellä oleva yrittäjä

Nämä vipit myöntäjän taholta perustuvat puhtaasti matematiikkaaan; kate ja palkkiot niin suuret, että kattavat mahd. luottotappiot ja perintäkulut ynnä osa myönnetyistä veloista saattaa olla luottovakuutettu (sikäli kun noita joku huolii, isoa vakuutsmaksua vastaa tietty). Ne ovat siis myöntäjän kannalta varsin riskittömiä, mutta käyttäjhän kannalta oikeita liukumiinoja, jotka seuraavat vuosia. Kukaan ei oikeasti pakosta näitä tarvi - haloo- paitsi uusavuttomat, jotka eivät osaa normaalein keinoin tasapainottaa perseellään olevaa talouttaan - ts. velkaneuvonta, oma pankkisuhde jne. Ajan kysymys, kun tämä koko homma kielletään lailla.

Vapaudente

"Kysyin hädissäni sossusta (häpeissäni eka kerta elämässäni sinne menin),
mutta pyysivät täyttämään kaavakkeita, hankkimaan todistuksia ja muuta
roskaa."

Järjestäytyneessä yhteiskunnassa pitää käyttäytyä järjestyneesti. Sosiaalityöntekijä toimii virkavastuulla ja tekee virkavirheen, jos jakaa veroista kerättyä kakkua noin vain ilman tarveperusteluja.

Pikavipin suosio lepää juuri edellisessä. Se on tarkoitettu lyhytjänteisille ihmisille, joiden on saatava itselleen kaikki tässä nyt ja heti. Vaikka kännissä aamuyöllä.

Me isot ikäluokat emme ole tottuneet tämmöiseen vaan kauhistelemme suuresti maailman menoa. Ennen kiristettiin nälkävyötä, maksettiin vuokra, verot, sähkö ja vesi ja syötiin vaikka loppukuu kaurapuuroa, jos enempään ei ollut varaa.

asiaihminen

Pikavippien ns. pakollinen tarve ei ole tuloista kiinni, alaisenani olevilla parillakin kansalaisella noita ongelmia tuntuu olevan vaikka ovatkin hyvä palkkaisia. Käyvät säännöllisesti töissä mutta varsinkin loma-ajallaan sortuvat kaikenlaiseen "tuhlaukseen". Ovat toki joskus menettäneet luottonsa joten tällaiset pikapankit ovat nyt ainoa keino selvitä itse aiheutetuistakin menoista. Edessä kesä ja melkoisella varmuudella taas tonnin tai parin pikavippi.

Esimies

Onneksi pikavipit on menossa kieltoon... alkaa maksuhäiriöt ja ahdinkoon ajautumiset vähentyä.

Anzzi

Mikä on pikavippi? Minusta se on täysin absurdia ja ajattelematonta että Suomessa saa
kuka vaan pikavipin? Yhtä kummallista on pankkien tyrkyttämä asuntolaina 30 vuoden
maksuajalle henkilölle joka ei osaa säästää edes 20 % lainasummasta etukäteen. Kun vielä
päälle lainataan mööpelit, autot ja kännykät sekä ulkomaanmatkat niin pikavipeistä
tulee väistämättä vikatikki, joka viimeistään johtaa turmioon.

Uhosta tuho

Pitihän se arvata että Kokoomuksen varapuheenjohtajana ei voi jatkaa henkilö joka on eniten taistellut nuoria kaatavaa pikavippi-järjestemää vastaan. Mutta mitäpä sanoo koko
kansan (ja varsinkin nuorison) Sauli?

UHOSTA TUHO

Tottakai, etta saadaan harrastaa koronkiskontaa. Pikavippi on se viimeinen virhe ennen maksuhairoita ja ulosottoa.

Tyoton

Nyt kuulema myös varusmiehet ovat vaikeuksissa näiden pikavippien takia, joita myyvät
yritykset ovat kaikkein kannattavimpia. Suomessa. Kun markkinointi on kaikkialla läsnä ja aggressiivista ei ole ihme että hetkessä elävä nuoriso tarttuu hilloon ja panee paljon - mainostekstejä mukaellen - kukkaroonsa. Näin meille saadaan oma menetetty sukupolvi -nettiajan sotaveteraanit.

UHOSTA TUHO

Suomessa työt tekevät nykyään harjoittelijat 9 eurolla päivässä.

Tuskin tarvitsee olla nero huomatakseen että tällä on selvä yhteys alhaiseen syntyvyyteen, asunnottomuuteen ja kurjuuteen.

Eipä ole pitkään aikaan kuullut että olisi lottovoitto syntyä Suomeen. Itseasiassa synnytyskuolleisuuskin on saatu säästöillä takaisin Ylppöä edeltäneeseen tilaan.

Ahkerin, koulutetuin ja fiksuinkaan nuori ei enää välttämättä saa (palkallista) työpaikkaa omasta yrittämisestä riippumatta.

Suuria ikäluokkia nuorempien kansalaisten kannattaakin pelastaa itsensä ja lähteä rakentamaan omaa elämää sinne missä töitä ja palkoilla maksettavia asuntoja löytyy.

Ruotsissa ja Saksassa on erinomainen työtilanne ja hyväkuntoisten asuntojen hinnat jopa vain 10% Suomen hinnoista.

Kotimaahan jääminen tarkoittaa perheestä ja omasta kodista luopumista, todennäköisesti ikiajoiksi.

Ja "lopullinen ratkaisukin" on jo keksitty...

Hakkarainen: Nuoret pakkotyöhön!

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/...et-pakkotyohon

Näyttävien ulostulojen lisäksi Hakkarainen on ehtinyt hoitaa varsinaista edustajantointaankin. Viime viikolla jättämässään talousarvioaloitteessa hän esittää työttömille nuorille pakkotyötä ilman lisäkorvausta.

Hakkaraisen johdolla 30 perussuomalaista on allekirjoittanut 100 000 euron aloitteen sen tutkimiseksi, miten työmarkkinatuella, työttömyyskorvauksella tai ilman työmarkkinatukioikeutta olevalle nuorelle voitaisiin määrätä työssäkäyntivelvoite.

”Vapaaehtoisesti palkkaa”

Esityksen perustelujen mukaan 100 000 eurolla tutkittaisiin, kuinka työtön nuori voidaan velvoittaa käymään korvauksetta työssä.

Pakkotyöhön määrätylle ei maksettaisi mitään korvauksia paitsi jos työnantaja itse niin haluaa.

Työvoimahallinnon tehtävänä olisi etsiä kokeiluun sopivia yrityksiä ja välittää työkohteita.

Kokeiluvaiheessa pakkotyöhön joutuisivat vain Pohjoisen Keski-Suomen kuntien Viitasaaren, Pihtiputaan ja Kinnulan nuoret.

jo maasta muuttanut

Juuri näin. Meillähän nämä "iilopit" vetävät hillot himaan ja optiot ja bonukset hoitavat
loput. Nuorisolle suositellaan bangladeshin mallia - 30 euroa kuussa ja totut päälle. Se on
se uusi suomalainen "kaverille ei jätetä"- linja. Ei ihme että pikavippi rulettaa!

UHOSTA TUHO

Kyllähän tämä on todellakin erittäin mielenkiintoista ja saa nähdä kuinka tässä oikein käy..

Jarno H

Kuten sanottu - markkinointi kohdistuu nuoriin ja on 24/7 kaikkialla läsnä.

UHOSTA TUHO

Kuka täysijärkinen menee tohon pikavippijuttuun mukaan? Ja miks ihmeessä nuo firmat lainaavat täysin persaukisille pennuille ylipäätään rahaa? Menis tyypit töihin niin tietäsivät mistä se raha oikeesti tulee.

mutsi

mä oon laittanu itteni pulaan. mä varmaan tapan itteni. hävettää ku on niin pirun typerä

jouni19682

se on vaan niin helppoa. muutama napin painaus ja raha on 3 minuutissa tilillä. persaukinaiset sitä hakee. ei rikkaat... just ne jotka tarvii. ei tartte olla nuori ihminen. oletteks te ajatellu....

jouni19682

No mokaa ne vanhemmatkin, mutta vastoikäymiset ovat sitä varten, että ne voitetaan.
Ja elämän pelikortit kannattaa katsoa aina loppuun asti ei sitä tiedä mitä hertta ässiä sieltä vielä tulee. Ja ihan varmasti tulee, ei elämää tarvitse pelätä, tämä on, vaan elämää ja jos jätät viimeisen kortin katsomatta ja se onkin just se ässä. Eikä elämä ole pelkkää rahaa ja rikkautta, kyllä pienistäkin asioista voi nauttia, kuten kesäisestä luonnosta ja kaurapuurosta, kesäillan tuulesta, lintujen laulusta ja uimisesta puhtaassa vedessä tai naapurin kanssa jutustelusta. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Eikä maksa mitään.
Rohkeutta elää elämästä nauttien ja kokemuksesta oppien miten elämästä tulee mielekästä. Niin se on mennyt edellisilläkin polvilla ja aina jotenkin selviydytty.
Näin se on Jouni oppia ikä kaikki. Toivotan sinulle rohkeutta autta itseäsi ja asiaasi.

Ellinoora

Jouni älä nyt hulluja puhu, jokainen ihminen on joskus mokannut, varsinkin nuorena kokemattomana ei voi tietääkään kaikkea ja joka ikinen ihminen on tehnyt tyhmyyksiä nuorena.
Niistä selviää, niin kaikki selvinneet. Täytyy puhua jonkun henkilön kanssa joka voi kartoittaa tilanteesi ja neuvoa ulos pääsyn. Vanhemmat, täti, setä, kummitäti puhu jollekin luottamallesi henkilölle jos ei muuta niin sossulle.
Parempi kertoa tilanne jollekin joka keksii ulos pääsyn tilanteesta. Hävetä ei kannata, sillä se ei auta sinua tilanteesi ratkeamisessa, rohkeutta ottamaan yhteyttä kokeneeseen vanhempaan henkilöön. Katsos, kun asioilla on tapana ratketa ja kun tästä otat opiksesi niin muutaman vuoden kuluttua pystyt jo nauramaan asialle ja itsellesi. Tsemppiä ja rohkeutta.

Ellinoora

Minä otin joka paikasta pikavipin/lainan kun tiesit että luottotietoihini tulee merkintä lähiaikoina, kun en pystynyt maksamaan lainojani. Sain lisä lainaa/vippejä lähes 5000.- €. Laskuja tulee niin että postilaatikko on välillä täynnä. Minkäs ne mulle voi, ulosotto vie osan tuloistani, so what. ikinä en pysty maksamaan.Aina selviää ,ei rahan takia kannata murehtia.

Nautitaan elämästä,piikkiin

Vantaan Sanomissa oli eilen juttu jonka mukaan tammi-kesäkuussa rekisteröitiin yli
miljoona uutta maksuhäirötä tai muistutusta yli 200 000:lle suomalaiselle. Tämä jo
osoittaa sen että kyseessä on koko Eurooppaa ja meitäkin riivaavasta kansantaudista
jota muualla hoidetaan niin että suomalaiset lähettävät rahaa. Meitä taas ei kukaan auta
ja hallitus vetkuttelee kaikkien jo tietämiä toimenpiteitä estäen nuorten palaamisen
elämään kiinni siis koulutukseen, työharjoitteluun tai työvalmennukseen jossa opetettaisiin myös elämänhallinnan perustaidot.

UHOSTA TUHO

Suomalaiset on todella omituista porukkaa,lyövät omia hädänalaisia kuin vierasta sikaa ja vierasta sikaa kohdellaan kuin kunniavierasta jolle tarjotaan asunto,koulutus,rahaa,ruokaa ja työpaikka.

Parkuja

Saas kattoo saako tämä hallitus aikaiseksi edes korkokattoa pikavipeille kiellosta
puhumattakaan. Olisi jo korkea aika toimia. Syrjäytyminen kiihtyy, kun velkaneuvonta
jumittuu eikä palvelua saa.

UHOSTA TUHO

Itse laina-alalla työskennelleenä tiedän että moniritys ei tarkasta luottotietoja kunnolla. Luottotietojen menettäminen on pitkä prosessi ja prosessi on siis vireillä kauan. OIKEASTI vastuullinen taho soittaa kärjäoikeudelle ja kysyy onko maksuhäiriömerkintöjä vireillä, eikä vain luot automaatin ilmoittamaan tietoon jossa ei näy vielä vireillä olevat merkinnät. Usein kun tiedot ovat menemässä niin ihmiset aloittavat päättömän pikavippien ottamisen ahdingossaan ja näin velkakierre on valmis. Suosittelen myös vuokranantajille luottotietojen perusteellista tarkistamista (ks. http://talouskompassi.com/2017/06/06/luottotietojen-tarkistus/). Huomauttaisin vielä että luottotiedot ovat julkista tietoa ja niiden saamiseksi ei tarvitse maksaa mitään, moni yritys yrittää laskuttaa. Soittakaa vaan sinne kärjäoikeuteen niin saatte ajankohtaisen tiedon.

Huolestunut20

Ja mitä tuohon korkokattoon tulee, niin todellakin korkokatto myös suuremmille lainoille. Tämä älytön laki on mahdollistanut kaiken maailman joustoluotot jossa myönnetään mukamas suuria summia joihin korkokatto ei päde ja sitten lypsetään korkoja miten lystätään.

Huolestunut20