Puheenaihe

Saitko tällaisen työpaikallesi? Radon-firman purkki "vaikutti lelulta" ja mainoksessa on viranomaisten vanha logo – meni saman tien Stukin lakimiehelle

YMPÄRISTÖ   Stuk tutkii radon-mainonnan. Alalla on jo useita toimijoita ja roolit sekoittuvat.

Säteilyturvakeskuksesta saa tämännäköisiä purkkeja, joilla voi mitata kiinteistöjen radonpitoisuuden. Alalla toimii myös yrittäjiä.

Säteilyturvakeskus

Keravalla asuva kansalainen sai radonmittausmainoksen, joka herätti epäilyjä. Näytepurkki vaikutti lelulta ja kirjeen sävykin epäilytti, joten hän toimitti mainoksen näytepurkkeineen Säteilyturvakeskukselle (Stuk).

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Tuukka Turtiainen kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle, että se meni saman tien Stukin lakimiehelle, joka tutkii, onko siinä jotain mihin Stukin pitäisi ottaa kantaa.

Mainoksessa oli Stukin vanha – ei siis nykyinen – logo sekä sosiaali- ja terveysministeriön logo, joten STM:nkin mielipidettä kysytään, kun ministeriötäkin oli mainonnassa käytetty.

– Mainonta ei ole ollut selkeä, sanoo Turtiainen Keski-Uusimaalle.

Hän pitää valitettavana, että yritykset ja Stuk menevät sekaisin.

Jokaisella sivulla oli logon lisäksi maininta ”Hyväksytty mittauspurkki”.

Radonmittausalalla on useita toimijoita ja Keravankin tapauksessa on kyse yrityksestä, joka tekee radonmittauksia ja -korjauksia.

Asukkaassa epäilyksiä herättäneen mainoksen näytepurkki oli liimattu mainokseen kiinni eikä siinä ollut suojamuovia. Turtiaisen mukaan purkki vaikutti mallikappaleelta, eli siinä oli pelkät purkin kuoret ilman detektoria eli ilmaisinta.

– Stukin radonpurkit toimitetaan tiiviissä muovipussissa, jotta ne eivät rekisteröi kuljetuksen aikana radonia, kertoo Turtiainen.

Mainoksen tekstissä kerrotaan uuden säteilylain velvoitteista: ”Tiesitkö, että lakisääteinen radonmittaus on nyt pakollinen tälläkin työpaikalla? Virallinen 2 kk mittaus tulee aloittaa 31.3. mennessä”.

Mainoksessa oli myös ohjeet mittauksen tilaamisesta ja kampanjahinnasta sekä verkkosivu, josta mittauksen voi tilata. Kääntöpuolella kerrotaan yleistä radonista ja purkin käyttöohjeet. Sivun alareunassa oli yrityksen yhteystiedot. Kolmannella sivulla on lista kunnista ja postinumeroalueista, joissa työpaikkojen radonmittaus kuuluu tehdä.

Radonmittaukset tulee tehdä kellari- ja maantasolla oleviin rakennuksiin. Tässä tapauksessa mainonta meni työpaikalle, joka sijaitsee toisessa kerroksessa.

Asiasta uutisoi ensin Keski-Uusimaa.

Viitearvo laski

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Tuukka Turtiaisen mukaan Stuk tarvitsee yrityksiä, sillä radonmittaustarve on nyt suuri. Työpaikkojen radon-viitearvo laski 15.12.2018, se oli aiemmin 400, nyt 300 becquereliä. Tarkistettavien työpaikkojen määrä on kaksinkertaistunut. Aiemmin Keravalla 18,5 prosentissa työpaikkoja radonpitoisuus ylittänyt 300, joten mittaukset ovat Turtiaisen mukaan tarpeen.

Radonmittausaikaa on nykyisin vielä huhti–toukokuu. Eli jos nyt tilaa purkin Stukilta, niin vielä ehtisi kotonakin mitata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ohjearvo laskee, nyt mittarit esille – "Työnantaja on velvollinen suojelemaan radonilta"9.11.2018 14.24
Radonista kannetaan huolta pientaloissa – remontteja tehdään silti vähän7.12.2017 16.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu