Puheenaihe

Näin rajusti sinun eläkemaksusi uhkaavat nousta – jopa yli 30 prosenttia palkasta pitkällä aikavälillä

Eläketurvakeskus on huolissaan laskevasta syntyvyydestä. Sillä on pitkällä tähtäimellä merkittävä vaikutus työeläkemaksujen suuruuteen. Kuvituskuva.

Paivi Tuovinen

Työeläkemaksut voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti, arvioi Eläketurvakeskus.

Vaikka eläkkeiden rahoitusnäkymät ovat lähivuosikymmeninä vakaat, on usean prosenttiyksikön kasvuun varauduttava pitkällä aikavälillä. 2070-luvulla maksujen osuus voi ylittää jopa 30 prosenttia.

Tällä hetkellä työeläkemaksut ovat noin 24 prosenttia. Maksu otetaan työntekijän palkasta ja sen maksamiseen osallistuu myös työnantaja.

Nyt työntekijän osuus maksusta on noin 7 prosenttia ja työnantajan osuus 14 prosenttia.

Korotukset on määrä jakaa tasan työntekijän ja työnantajan kanssa. Jos maksut nousevat 5 prosenttiyksikköä, nousee molempien osuus 2,5 prosenttiyksikköä.

Syynä uhkaaviin korotuksiin on alhainen syntyvyys. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan työikäisten määrä laskee tulevien vuosikymmenten aikana. Koska samalla yli 65-vuotiaiden osuus jatkaa kasvuaan, voivat eläkemenot nousta voimakkaasti.

–  Syntyvyyden aleneminen on syytä ottaa vakavasti. Nyt on aika miettiä, voiko väestökehitykseen vaikuttaa, sanoo kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Vuonna 2017 Suomessa asuvien henkilöiden keskieläke oli 1 656 euroa kuukaudessa. Laskelman mukaan eläkkeiden ostovoima jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi vuonna 2030 keskieläkkeen arvioidaan olevan noin 1 850 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu