Puheenaihe

Parkkisotku Vantaalla: Villi pysäköinti rehottaa uudella asuinalueella, kun paikkoja ei ole – norminpurku "osoittautui virheeksi"

PYSÄKÖINTI Pienten asuntojen määrän räjähdysmäinen kasvu yllätti kaupunkisuunnittelijat.

Espoon Otaniemessä opiskeleva Nelli Nevalampi sai autolleen hallipaikan pari kuukautta sitten. Hän on asunut VAV:n asunnossa Hakunilanrinteessä elokuusta lähtien. - Kaikki on nyt hyvin, hän hymyilee.

Armi Suojanen

Kaskelanrinteen uuden asuinalueen pysäköinti Hakunilassa on riistäytynyt täysin villiksi, sillä parkkipaikat eivät riitä alueen autokannalle. Autoja jätetään minne ja miten sattuu, jopa huoltoajojen ja pelastusteiden tukkeeksi.

Alueella ei juuri ole mahdollisuutta kadunvarsipysäköintiin eivätkä kaikki pysäköintilaitoksetkaan ole vielä valmiina.

Höllempi pysäköinnin kokeilunormi osoittautui etenkin pienten asuntojen taloissa virheelliseksi."

Mikä Kaskelanrinteessä meni pieleen? Onko Vantaan pysäköintipaikkojen mitoitusohje liian tiukka?

– Vantaan kaupunki käytti rakentajille höllempää pysäköinnin kokeilunormia vuodesta 2014 vuoteen 2018. Se osoittautui etenkin pienten asuntojen taloissa virheelliseksi, myöntää Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä Vantaan Sanomien haastattelussa.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine sanoo, että pienten asuntojen määrän ”räjähdysmäinen” kasvu vuoden 2017 jälkeen yllätti.

Siitä viisastuneena kaupunki teki muutoksen.

– Pysäköintinormi uusittiin vuoden alusta paremmin vastaamaan kussakin talossa toteutuvaa asuntojen lukumäärää, ei yksin kerrosalaa, Penttilä jatkaa.

Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari huomauttaa, että mitoitusohje määrittää vain parkkipaikkojen vähimmäismäärän.

– Niitä saa tehdä enemmänkin. Se on rakentajille vapaa valinta, Kari sanoo VS:lle.

Rakentaminen kuitenkin maksaa ja kulut pitää saada katettua. Se taas nostaa asuntojen hintaa.

Kari kertoo käyneensä Kaskelanrinteessä eräänä myöhäisenä iltana. Hän huomasi muun muassa sen, että pelastusteille oli pysäköity, mutta pysäköintilaitokset eivät myöskään olleet täynnä. Kari toivoo kiinteistön omistajilta aktiivisempaa roolia, jotta parkkihallit voitaisiin ottaa tehokkaampaan käyttöön.

– Tämä on YIT:lle tuhannen taalan paikka miettiä, miten pysäköinti kannattaa järjestää.

Kari viittaa siihen, että alueen rakentaja YIT on pyytänyt kaupungilta vuoden lykkäystä seuraavan kohteen aloittamiselle. YIT perustelee hakemustaan sillä, että asuntoja on myymättä jo aiemmin valmistuneista kohteista.

Kaskelanrinne ei ole yksittäistapaus. Parkkipaikkapulassa kärvistellään Vantaan muillakin uusilla asuinalueilla, kuten Kivistön keskustassa.

Asiasta kertoi ensin Vantaan Sanomat.

Mitoitusohje

Vantaalla kokeiltiin 2014–18 pysäköintinormia, jonka mukaan Tikkurilan, Koivukylän, Korson, Aviapoliksen, Kivistön, Martinlaakson, Myyrmäen, Hakunilan ja Länsimäen keskusta-alueiden uusissa asuinrakennuskohteissa rakentaa vähintään yksi autopaikka 130 kerrosneliötä kohti.

Mitoitus koski kohteita, jotka sijaitsevat korkeintaan kilometrin päässä asemasta tai alueen keskustasta.

Kokeilua laajennettiin myös Louhelaan, Leinelään, Hiekkaharjuun ja Rekolaan, joissa sallittiin yksi autopaikka 110 kerrosalaneliötä kohti korkeintaan 500 metrin säteellä asemasta.

Vuoden 2019 alusta astui voimaan uusi ohje, jossa parkkipaikkojen määrää tarkennettiin eri alueilla.

Esimerkiksi Hakunilassa käytetään ohjetta, jonka mukaan korkeintaan kilometrin päähän alueen keskustasta rakennettaviin kerrostaloihin pitää rakentaa ainakin yksi autopaikka per 110 kerrosneliömetri ja yksi parkkipaikka kahdelle asunnolle.

Pientalotonteilla tulee olla vähintään kaksi autopaikkaa asuntoa kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu