Puheenaihe

Päiväkodin lastenhoitaja ei luota viranomaisten valvontaan – "Heillä ei tunnu olevan käsitystä päiväkodin arjesta"

PALVELUT Työntekijän mielestä tarkastajat ovat liian sinisilmäisiä.

Vantaalaisen päiväkodin arjesta kertovan lastenhoitajan mukaan pihalla saattaa olla neljän aikuisen kanssa jopa 60 lasta, joista osa on alle kolmivuotiaita.

Arkistokuva/Päivi Tuovinen

Varhaiskasvatusta valvotaan Vantaalla tekemällä tarkastuskäyntejä. Sen lisäksi aluehallintovirasto tulee käymään, mikäli päiväkodin toiminnasta tehdään epäkohtailmoitus.

Yksityisessä Touhula-päiväkodissa Vantaalla työskentelevän lastenhoitajan mielestä valvonta ei nykymuodossaan toimi.

– Valvontaa tekevillä ei tunnu olevan käsitystä päiväkodin arjen etenemisestä, toteaa lastenhoitaja, joka haluaa puhua työpaikastaan nimettömänä.

On täysin mahdotonta valvoa putoaako joku lapsi alas telineeltä."

Lastenhoitajan mielestä suurimmat ongelmat liittyvät mitoitukseen.

Valvontakäynneillä varmistetaan päiväkohtaisen mitoituksen olevan kunnossa.

– Kukaan ei valvo, mikä on mitoitus varhain aamulla tai iltapäivällä esimerkiksi kello 16 jälkeen. Lapsia on silloin päiväkodissa vielä runsaasti, mutta suuri osa henkilökunnasta on lähtenyt kotiin.

Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Vantaalla sijaitsevissa yksiköissä lapsia saa olla enintään seitsemän yhtä aikuista kohden. Alle kolmivuotiaiden ryhmässä suhdeluku on neljä lasta per yksi aikuinen.

Lastenhoitajan mukaan pahimmassa tapauksessa pihalla on neljän aikuisen kanssa jopa 50–60 lasta, joista osa on alle kolmevuotiaita.

– Kun siitä vielä yksi tai kaksi hoitajaa on vaihtamassa kuulumisia vanhempien kanssa, niin on täysin mahdotonta valvoa, hyppääkö joku lapsista aidan yli tai putoaako alas telineeltä.

Mitoitukseen vaikuttaa lastenhoitajan mukaan myös se, että iltapäivisin siisteydestä huolehtivat hoitajat. Myös suunnittelu vie henkilökunnan aikaa.

– Voidaan raportoida, että 21 lapsen ryhmässä on kaksi hoitajaa ja lastentarhanopettaja, mutta totuus on, että opettaja on suunnittelemassa toimintaa talon toisessa päässä ja poissa ryhmästä.

Hoitaja pohtii valvojien olevan turhan sinisilmäisiä.

– Ehkä he uskovat ja luottavat siihen, mitä meidän johtoporras sanoo.

Mitoituksen todellisen tilanteen raportointi olisi lastenhoitajan mielestä helppoa. Lasten tulo- ja lähtöajat kirjataan jo nyt. Samoin voisi kirjata ajat, jolloin kukin hoitaja ja opettaja on mukana ryhmän toiminnassa.

– Koneelle voisi syttyä punainen valo aina mitoituksen ollessa pielessä. Niistä hetkistä jäisi sitten merkintä raporttiin. Valvonnassa voitaisiin tarkastella pidemmältä ajalta, kuinka usein kussakin yksikössä valo on ollut punaisella eli ollaan toimittu vajaalla mitoituksella.

Touhula-päiväkotiketjun toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kommentoi valvontaa toivoen, että käynneistä tehtäisiin joko muistio, johon kirjattaisiin muun muassa kehittämiskohdat tai sitten päiväkoti saisi ennakkoon täytettäväksi lomakkeen, johon valvontakäynti pohjautuisi. Näin valvontakäynnistä jäisi dokumentti.

Mitoitusasiaan Touhula-päiväkotien viestintäjohtaja Ossi Ahto kommentoi, että mitä tarkemmin läsnäolevien lasten määrä on etukäteen tiedossa, sitä paremmin pystytään varmistamaan oikea mitoitus myös aamuisin ja iltapäivisin.

Lastenhoitaja kiittelee nykyistä työnantajaansa siitä, että vanhempien kysymyksiin saa vastata. Myös silloin kun ne koskevat mitoitusta.

– Edellisessä työpaikassani yksityisessä päiväkodissa Vantaalla meitä kiellettiin kertomassa vanhemmille, kuinka paljon hoitajia oli töissä tai paljonko lapsia oli paikalla. Esimies sanoi, ettei sellaisiin kysymyksiin ole pakko vastata. Vastasin vanhemmille aina, että juuri nyt tämän hetkistä tilannetta en osaa sanoa.

Kanteluja virastoon

Vuonna 2018 Vantaalla sijaitsevista varhaiskasvatusyksiköistä tehtiin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon yhteensä kuusi epäkohtailmoitusta. Edellisvuonna vastaavia tehtiin viisi. Valtaosa niistä oli kanteluja ja koski kaupungin omia yksiköitä.

Avin raportissa suurimmassa osassa epäkohtailmoituksen syyksi ilmoitetaan "tietoa ei ole saatavilla". Muita mainintoja vantaalaisyksiköitä koskevien ilmoitusten syy -kohdassa ovat lapsen kohtelu, ruoan tarjoaminen, henkilöstömitoitus, päiväkotien piha-alueen portit ja päiväkodin toiminta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu