Puheenaihe

Ennen 1500 e/neliö ja nyt yli 2000 e/neliö – omakotirakentamisen hinnat ponnahtivat, mutta kivitalo ei ole enää statussymboli

OMAKOTITALOT Puutaloa 5–10 prosenttia kalliimpi kivitalo ei ole rakentajalleen statussymboli. Myyjän mukaan hintoja nostaa omatoimirakentamisen vähentyminen.

Hyvinkäällä rakennetaan kunnallistekniikkaa Kaltevankulmalle ja Palojoen varteen, missä on haettavana 22 omakotitalotonttia. Erityisesti Metsäkaltevan koulun rakentumisella uskotaan olevan positiivisia vaikutuksia tonttikysyntään myös tulevina vuosina.

Ari Peltonen

Punainen tupa ja perunamaa ei taida enää olla kovinkaan monen suomalaisen unelma. Hyvä niin, sillä tuo unelma on yhä harvemman saavutettavissa.

Omakotitalorakentamisen kustannukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet 33 prosenttia. Kun vuonna 2008 uuden pientalon rakentaminen maksoi 1500 euroa neliöltä, maksoi se viime vuonna jo yli 2000 euroa.

– Kaikki rakentaminen on kallistunut, muun muassa Lammi-kivitaloja Hyvinkäällä myyvä Sami Harainen muistuttaa ja nostaa keskeisimmiksi syiksi materiaalien ja työn hinnan nousun.

– Pientalorakentamisessa ihmisten omatoimisuus on tippunut ja sitä kautta kustannukset ovat kohonneet, Harainen sanoo.

Vuonna 2006 talokauppiaana aloittanut Harainen muistelee ihmisten omatoimisuuden olleen huomattavasti suurempaa uransa alkuaikoina.

– Nyt ihmiset haluavat ostaa valmiimpaa ja pienentää oman työnsä osuutta. Ehkä on enemmän muuta touhua elämässä. Työelämäkin saattaa olla vaativampaa kuin vielä 15 vuotta sitten ja ehkä osaaminenkin on vähän tippunut, Harainen pohtii syitä omatoimisuuden vähenemiseen.

Omatoimisuus olisi Haraisen mukaan tehokkain keino hallita rakennuskustannuksia.

– Helppous rupeaa äkkiä maksamaan.

Hoitamalla itse muun muassa oman projektin johtamisen, kilpailuttamisen ja tavaran hankinnan voi kustannuksissa säästää huomattavasti.

– Ja toinen tekijä on suunnittelu. Talon koko on hyvä mitoittaa omiin tarpeisiin.

Nykyään rakennetaankin huomattavasti pienempiä omakotitaloja kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

– Se on varmaan ennen kaikkea kustannuksista johtuva asia. Eikä pelkästään rakentamisen vaan myös asumisen kustannukset ovat vaikuttaneet siihen. Asumisen kustannuksista puhutaan nykyään enemmän. Niitä tuodaan koko teollisuuden toimesta paremmin esille.

Rakentamisvaiheessa kustannuksia nostavat myös viranomaismääräysten kiristyminen esimerkiksi energiatehokkuuden suhteen.

Kivitalon rakentaminen on 5–10 prosenttia kalliimpaa kuin puutalon. Komeaa kivitaloa ei kuitenkaan Sami Haraisen mukaan rakenneta statusymboliksi.

– Kivitalo mielletään turvalliseksi kosteus- ja palotekniikan kannalta. Se on turvallinen asua ja huoltovapaampi sekä erittäin energiatehokas, Harainen luettelee.

Hairanen myy myös puutaloja.

– Valinta puu- ja kivitalon välillä ei ole vain rahakysymys, vaan ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä.

Pientalorakentaminen

Puutalojen markkinaosuus on selkeästi kivitaloja suurempi.

Valtakunnallisesti 70 prosenttia uusista omakotitaloista on puuverhottuja, puurunkoisia taloja, 20 prosenttia on hirsitaloja ja 10 prosenttia kivitaloja.

Isoissa kaupungeissa ja Etelä-Suomessa kivitalojen markkinaosuus on kuin suurempi kuin muualla Suomessa. ”Hyvinkäälläkin se taitaa olla noin 25 prosentin luokkaa”, Lammi-kivitaloja edustava Sami Harainen arvioi.

Mielikuva ekologisuudesta on nostanut hirsitalojen markkinaosuutta viime vuosina noussut.

Kaikkien talopakettien markkinajohtaja on Kastelli-talot reilulla 10 prosentin markkinaosuudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu