Puheenaihe

Vanha armeijakaveri houkutteli Jukan "menestyvään" bisnekseen – pian luottotietoihin ilmestyi järkyttävä yllätys

Kuvituskuva.

JOHANNAERJONSALO

Uudellamaalla yrittäjänä toimiva Jukka kertoo joutuneensa erikoisen identiteettivarkauden uhriksi.

Jukka oli ilman hänen suostumustaan lisätty terveydenhoitoalalla toimivan yrityksen hallituksen varajäseneksi. Asia paljastui vasta kuukausien päästä, kun Jukan yhteistyökumppaneihin kuulunut pankinjohtaja huomasi huolestuttavan merkinnän yrittäjän luottotiedoissa.

Tapahtumat alkoivat viime syksynä, jolloin Jukka tapasi sattumalta armeijakaverinsa 30 vuoden takaa. Vanha tuttu kertoi, että hänen yritys menestyy kohtuullisen hyvin, mutta kasvu vaatisi ulkopuolista pääomaa.

Jukka lupasi auttaa armeijakaveria, koska hänellä oli oman liikkeenjohdon konsulttiyrityksensä puolesta hyvät suhteet pankkialalle.

Joulukuussa Jukka aikoi viedä rahoitusasiaa eteenpäin, mutta ihmetteli, kun yrittäjäkaveri ei vastannut yhteydenottoihin.

Asia unohtui aina siihen saakka, kunnes tammikuun lopussa Jukka sai yllätyksekseen kuulla olevansa armeijakaverinsa yrityksessä hallituksen varajäsenen roolissa.

Tänä aikana yritys oli saanut maksuhäiriömerkintöjä, jotka olivat yhdistettävissä hallituksen varajäsenenä toimivaan mieheen.

Puhelinhaastattelussa Jukka sanoo, ettei hän tiedä syytä, miksi hänet lisättiin hallituksen jäseneksi ilman lupaa.

– Olen yrittänyt saada toista yrittäjää kiinni 5–6 kertaa, mutta hän ei ole vastannut. Uskon ihmisistä hyvää. Hänen ei ole varmasti alun perin ollut tarkoitus aiheuttaa minulle harmia, mutta ehkä hän ei saanut vain omia asioitaan hoidettua. Myöhemmin selvisi, että yrityksen liiketoiminta on myyty. Ehkä hän yritti saada yrityksen nimiin luotettavia ihmisiä, jotta myynti olisi helpompaa, Jukka pohtii.

Liikemies ihmettelee, miten on mahdollista, että kuka tahansa voi lisätä henkilöitä kaupparekisteriin. Hän pelkää sen olevan houkutteleva väylä rikollisille tai esimerkiksi avioeron jälkeiseen kostoon.

Kaupparekisteriä ylläpitävän Patentti- ja rekisterihallituksen johtava lakimies Jouko Koitto sanoo, että Jukan tapaus on klassinen esimerkki, jossa kaupparekisteriin ilmoitetaan ihminen ilman hänen suostumustaan. Vastaavia tilanteita tulee muutamia vuodessa. Yleensä tapauksen osapuolet ovat sukulaisia.

– Luotamme siihen, että ilmoittaja antaa rekisteriin oikeita tietoja. Jos epäilemme väärinkäytöstä, tarkistamme tietojen todenperäisyyttä tarkemmin.

Suurin osa vääristä ilmoituksista tehdään paperisella lomakkeella, joka vahvistetaan vain ilmoittajan allekirjoituksella.

– Kun ilmoituksen tekee sähköisesti, ilmoittajataho tunnistetaan vahvasti esimerkiksi pankkitunnuksilla, Koitto kertoo.

Koitto korostaa, että ketään ei voida ilmoittaa hallitukseen ilman hänen suostumustaan.

–  Ilmoittaja syyllistyy silloin rekisterimerkintärikokseen. Uhrilla on oikeus ilmoittaa asia poliisin tutkittavaksi.

PRH tarjoaa useita tapoja huijauksien välttämiseen. Yksi keino on tehdä rekisteröintikielto kaupparekisteriin.

–  Silloin ihmistä ei voida lisätä rekisteriin ilman, että ilmoituksen käsittelijä ottaa häneen yhteyttä henkilökohtaisesti. Tämä on varma keino. Rekisteröintikiellon on tehnyt muutamat sadat ihmiset, Koitto sanoo.

Jukka sai poistettua kaupparekisterissä olleen virheellisen tiedon hallituksen varajäsenyydestä helposti.

Maksuhäiriömerkinnän poistaminen oli kuitenkin vaikeampi tehtävä. Jukka otti yhteyttä Suomen Asiakastietoon, joka ylläpitää rekisteriä suomalaisten kuluttajien ja yritysten maksuhäiriöistä.

– Pyynnöstäni huolimatta tietoa ei kuitenkaan heti poistettu, vaikka näytin, että kaupparekisterissä on huomautus, että minut on lisätty hallitukseen ilman lupaa. Asiakastiedon kielteisen päätöksen perusteluina oli se, että olen ollut yrityksen hallituksen jäsen kyseisensä ajankohtana, Jukka kertoo.

Terveydenhoitoalan yrityksen ja liikemiehen välinen yhteys poistettiin Suomen Asiakastiedon järjestelmästä sen jälkeen, kun liikemies oli ottanut suoraan yhteyttä yrityksen toimitusjohtajaan ja Helsingin Uutiset oli jättänyt asiasta haastattelupyynnön.

Väärä tieto oli Jukan mukaan näkyvissä useita päiviä sen jälkeen, kun hän oli asiasta reklamoinut. Vaikka maksuhäiriö ei ollut henkilökohtaisesti hänen, oli sillä merkitystä hänen yrityksen toiminnalle.

– Tapauksessani maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että en voi toimia esimerkiksi asiakasyritysteni hallituksessa, koska minun henkilökohtainen merkintäni "saastuttaa" kaikki yritykset, joiden hallitukseen kuulun. Sillä on merkitystä, koska se nostaa yrityksen riskipisteitä, joita käytetään muun muassa luottopäätöksissä ja korkokustannuksissa. Eli minulle virheellinen merkintä voi olla kohtalokas, koska se estää minua hankkimasta elantoani, Jukka kertoo.

Jukka sanoo, ettei hän ole tehnyt asiasta rikosilmoitusta.

– Enhän minä, voi kun saisin maineen riitelevänä konsulttina. Ei minulla ole mitään keinoa puolustaa itseäni oikeassa.

Jukan nimi on muutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Toimitusjohtajan identiteetti varastettiin – huijari yritti hakea 200 000 euron autoa liikkeestä, taustalla isompi rikollisrinki24.1.2019 14.45
Keski-ikäisen miehen pankkitunnuksilla nostettiin pikavippejä 183 000 eurolla – "Käyttivät hyväksi hänen hyväuskoisuuttaan"17.10.2018 15.51
IS: 28-vuotias Tinder-huijari vei kolmelta suomalaisnaiselta 200 000 euroa – joka kerta sama tapa 20.2.2019 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu