Puheenaihe

Uuden yksiön hinta jopa 13 000 euroa neliöltä – RL: Helsingin kaupunki nostattaa itse vuokrat ja asuntohinnat ylös

Helsinkiin on rakennettu viime vuosina suuri määrä uusia kallita asuntoja.

Päivi Tuovinen

Useat poliitikot ovat vaatineet, että Helsingin kaupungin pitäisi tehdä vastuullista asuntopolitiikkaa, jotta myös tavallisilla keskipienituloisilla olisi mahdollisuuksia ostaa omistusasunto pääkaupungista.

Rakennuslehti kertoo, että käytännössä Helsingin kaupungin oma tonttipolitiikka on kuitenkin nostattaa kovan rahan asuntojen hintoja sekä omistus- että vuokramarkkinoilla.

Lehti on käynyt läpi Helsingin kaupungin tekemät tonttikaupat 2010-luvulla. Selvityksessä tutkittiin sekä omistus- tai vuokra-asuntojen rakentamiseen myytyjä asuinkerrostalotontteja.

Johtopäätös on, että Helsingin tonttipolitiikan tavoitteena näyttää olleen maanmyyntitulojen maksimointi, eikä asuntohintojen kohtuullisuushintaisuus.

Lehti perustaa väitteensä muun muassa kaupungin rakennusyhtiöiden kanssa tekemiin sopimuksiin. Niissä kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään.

Esimerkkinä lehti käyttää Helsingin ja rakennusyhtiö Hartelan tekemää tonttikauppaa Jätkäsaaressa. Tällä uudella merellisellä asuinalueella lähellä keskustaa keskimääräinen neliöhinta on peräti yli 8 000 euroa neliöltä.

Kallein yksiö Jätkäsaaressa maksaa lähes 13 000 euroa neliöltä, kun hinnassa huomioidaan myös tontin osuus.

Selvityksen mukaan asuntohintoja voi nostaa myös Helsingin tapa myydä tontteja tonttirahastoille. Rahastot ovat lupailleet sijoittajille kovia tuottoja.

Rakennuslehden selvityksen tiedot perustuvat Maanmittauslaitoksen tilastoihin ja ne on koonnut asuntopolitiikkaan erikoistunut ekonomisti Ossi Paukku

Paukun mukaan jo vuosikymmeniä jatkunut tasapainoton asuntomarkkinatilanne "on täysin kaupungin omaa syytä".

– Se omistaa valtaosan alueen maista ja pystyisi maapolitiikallaan ohjailemaan markkinoita kohtuuhintaisuuden suuntaan, Paukku sanoo Rakennuslehdelle.

Rakennuslehden selvitys julkaistiin maanantaina Helsingin Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu