Minne mennä

Sketsi-Suomi vyöryttää tv-viihteen klassikot lavalle

Teatteri Kultsan Sketsi-Suomessa näyttelevät myös Mika Ryhänen ja Johanna Ruonala.

Timo Seppälä

Teatteri Kultsan (Käenkuja 6–8) 60-vuotisjuhlavuosi jatkuu esityskonseptilla, jollaista ei Suomessa ole aikaisemmin nähty. Sketsi-Suomi tarjoilee 18. toukokuuta asti katsojille parhaat palat television legendaarisista suomalaisista sketsiohjelmista.

Mukana on sketsejä seuraavista: Ilkamat, Parempi myöhään, Velipuolikuu, Mutapainin ystävät, Hymyhuulet, Tabu, Lapinlahden Lintujen sarjat, Studio Julmahuvi, Pulkkinen sekä Ketonen & Myllyrinne.

Esityksen ohjaaja Jalmari Jalonen mietti aluksi, voisivatko ketkään muut kuin alkuperäiset tekijät esittää tv-viihteen klassikkoja. Sketsiviihteen ystävänä hän halusi kuitenkin tarttua haasteeseen.

– Tehdäänhän biiseistäkin cover-versioita. Sketsit ovat saman mittaisiakin kuin rockbiisit, yhdestä viiteen minuuttia, hän sanoo.

Jalonen aloitti tekemällä listan suomalaisista sketsisarjoista 1960-luvulta tähän päivään asti. Sarjoja löytyi noin 100. Sen jälkeen työryhmä päätti yhdessä, mihin sarjoihin tutustutaan syvällisemmin. Osa sarjoista katsottiin läpi kokonaan.

Mukaan valikoitui lopulta 34 toimivinta ja hauskinta sketsiä. Sketsien valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota käsikirjoitukseen. Sketsin käsikirjoituksen piti olla sellainen, että se kestää uuden esittämisen alkuperäisistä tekijöistä riippumatta. Pelkästään hassuun hahmoon perustuvat sketsit karsiutuivat pois.

Jalosen mukaan katsoja voi tulla esitykseen luottavaisin mielin, vaikka ohjelmat olisivat vieraita.

– On hyvä, jos ei tunne sketsejä etukäteen. Silloin voi löytää jotain uutta. Näyttämöversio voi myös innostaa katsojaa tutustumaan alkuperäiseen tv-sarjaan, Jalonen toteaa.

Sketsitekstien alkuperäisten käsikirjoittajien suostumuksella esityksen tekijänoikeuskorvaukset lahjoitetaan Itämeren suojeluun. www.teatterikultsa.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu