Puheenaihe

Mies pahoinpiteli ja nöyryytti 14-vuotiaan pojan, jonka kimppuun hänen koiransa oli hyökännyt – vaimo yllytti vieressä

RIKOS Viisikymppinen pariskunta selitti yhteistuumin halunneensa vain panna pihaharjalla leikkineen pojan kuriin.

Viisikymppisen pariskunnan ja 14-vuotiaan pojan välille kehkeytynyt ilmiriita johti lapsen pahoinpitelyyn ja pitkään oikeustaisteluun.

Poikakolmikon leikit helsinkiläisen kerrostalon pihalla johtivat parin vuoden oikeustaisteluun 14-vuotiaan ja viisikymppisen pariskunnan kesken.
Tapahtumat saivat alkunsa huhtikuisena iltana vuonna 2016.
Kaverusten oleillessa kerrostalon pihalla joukon 14-vuotias nappasi rappuharjan ja jahtasi sillä kaveriaan. Kun poika huomasi talossa asuvan naisen lähestyvän koirineen, hän heitti harjan rapulle ja juoksi pois.

Nainen näki pojan touhut ja päästi keskikokoisen, whippet-rotuisen koiransa vapaaksi. Koira juoksi pojan perään.

Pojan tavoitettuaan koira hyppi lasta vasten, roikkui takista ja näykki käsivarresta.

Poika kiipesi kiven päälle karkuun ja nainen meni perässä. Seurauksena oli kova suukopu, jonka aikana poika esitti vaatimuksia koiranomistajalle siinä tapauksessa, että hänen takkinsa on rikkoutunut.

Nainen vaati poikaa alas kiveltä keskustelemaan kasvotusten ja veti hänet alas. Poika kaatui kertomansa mukaan vatsalleen, mutta väite ei oikeudessa tullut esiin kenenkään muun kertomuksissa.

Käräjäoikeus kuitenkin tuomitsi naisen tästä johtuen lievästä pahoinpitelystä, mutta hovioikeus kumosi annetun tuomion siltä osin.

Nainen oli poistumassa tilanteesta jo sisälle, mutta molemminpuolisen suunsoiton jatkuessa hän soitti paikalle isokokoisen puolisonsa.
Viisikymppinen mies tuli paikalle ja kävi 14-vuotiaaseen käsiksi painaen hänet seinää vasten kaulasta puristaen.

Mies läpsi lasta avokämmenellä kasvoihin samalla kovistellen, ilkkuen ja ivaten itkevää poikaa.

Vaimo seisoi miehensä tukena, mutta koirat pariskunta oli vienyt jo kotiinsa.
Käräjäoikeus katsoi lääkärinlausuntojen perusteella miehen kuristaneen poikaa, mutta hovioikeus lievensi tuomion voimakkaaksi kiinnipitämiseksi.

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä, mutta koska hovioikeus kumosi tuomion kuristamisen osalta, se alensi tuomion 60 päivään ehdollista vankeutta.

Hovioikeus käsitteli tapauksen, koska pariskunta valitti käräjillä saamistaan tuomioista kaikilta osin. He kokivat oikeudenkäynnin rahastusyritykseksi 14-vuotiaan pojan taholta ja puolustivat toimintaansa sillä, että pojankoltiainen ansaitsi opetuksen.

Pariskunnalla ei ollut aiempaa rikostaustaa.

14-vuotias oli heti tapahtuman jälkeen syvästi järkyttynyt ja vapisi voimakkaasti. Hän kävi vielä samana iltana sairaalassa, jossa todettiin ja kuvattiin jäljet sekä koiran hampaista että kaulan puristamisesta.

Sairaalassa otettujen kuvien lisäksi tapahtumaketjusta oli kahden muun pojan etäältä ottamia valokuvia.

Tapahtuma-aikaan huomattavasti kimppuunsa käynyttä miestä pienikokoisempi poika kertoi oikeudessa kärsineensä pelkotiloista vielä vuoden välikohtauksen jälkeen. Hän kertoi myös edelleen välttävänsä kulkemista pariskunnan asuttaman talon läheisyydessä, koska pelkää heitä.

Hovioikeuden päätöksellä nainen tuomittiin koiran irtipitämisestä 20 euron rikesakkoon. Pojalle naisen pitää maksaa kivusta, särystä ja muusta haitasta 50 euroa.

Mies puolestaan tuomittiin pojan pahoinpitelystä 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoi, että tekoon liittyi fyysisen pahoinpitelyn lisäksi pojan ihmisarvoa alentava erityispiirre, koska teko kohdistui teini-ikäiseen julkisella paikalla tekijän ollessa asianomistajaa selvästi vanhempi aikuinen mies.

Mies tuomittiin maksamaan pojalle kivusta ja särystä tuhat euroa sekä kärsimyksestä 1 200 euroa.

Pariskunta tuomittiin myös yhteisvastuullisesti maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu