Puheenaihe

151 800 pyrkii korkeakouluun – vaikeinta on päästä opiskelemaan kuvataidetta, vähiten hakijoita on tekniikan ja liikenteen opintoihin

Kevään yhteyshaussa korkeakouluihin oli hakijoita noin tuhat vähemmän kuin viime keväänä, mutta aloituspaikkoja on tarjolla suunnilleen saman verran.

Ensimmäistä korkeakoulututkintoa opiskelemaan hakevia oli 79 prosenttia hakijoista. Ensikertalaisille on varattu aloituspaikoista 62 prosenttia.

Luumu Jokelainen

Yliopistoihin haluavista suurin osa haki nyt kauppatieteelliselle alalle, humanistiselle alalle ja yhteiskuntatieteelliselle alalle. Ammattikorkeakouluissa hakijoita kiinnostivat eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, kertoo Opetushallitus.

Yliopistoissa kovin kilpailu aloituspaikoista on kuvataidealalla (26,6 hakijaa/aloituspaikka) ja psykologiassa (20,1 hakijaa/aloituspaikka).

Ammattikorkeakouluissa suhteellisesti vaikeinta on päästä opiskelemaan luonnontieteiden alaa (6,8 hakijaa/aloituspaikka), sosiaali-terveys- ja liikunta-alaa (5,6 hakijaa/aloituspaikka) ja kulttuurialaa (4,8 hakijaa/aloituspaikka).

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alalla (2,6) ja yliopistojen kasvatustieteellisellä alalla (3,1).

Korkeakoulujen kevään yhteishaussa oli 151 800 hakijaa. Hakijoita oli nyt noin tuhat vähemmän kuin viime vuonna.

Ensimmäistä korkeakoulututkintoa haluavia oli nyt 79 prosenttia hakijoista. Aloituspaikoista 62 prosenttia eli yhteensä 24 800 paikkaa on varattu heille.

Haussa mukana olleista paikoista vajaa viidennes on yliopistojen maisterikoulutuksissa ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon koulutuksissa, joita ensikertalaiskiintiö ei koske.

Valintojen tulokset valmistuvat vaiheittain. Hakijat voivat saada tietoja opiskelupaikoista huhtikuun puolivälistä lähtien. Suurin osa tuloksista valmistuu kuitenkin vasta kesäkuun loppupuolella. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28. kesäkuuta.

Valintojen tilannetta voi seurata Oma opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu