Puheenaihe

Malmin kentässä taas uusi käänne: "Hyvä, että valitustie on olemassa" – vihreiden kärkipoliitikko uskoo silti, että lapio lyödään maahan 2025

Helsingin kaupunki on luvannut suojella Malmin lentoaseman alueen ominaispiirteet asemakaavalla.

Päivi Tuovinen

Malmin lentoaseman puolustajat ovat vannoneet, etteivät he jätä kiveäkään kääntämättä kentän ilmailutoiminnan säilyttämiseksi.

Keskiviikkona Malmin ystävät kertoi valittaneensa valtion toiminnasta kenttäasiassa Euroopan ihmisoikeustuomioistumeen. Valitus kohdistuu Helsingin yleiskaavan hallinto-oikeuskäsittelyissä tehtyihin yhdistyksen ja sen jäsenten perusoikeuksien loukkauksiin.

Onko Malmin kenttä ihmisoikeusasia, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.)?

– Kuulostaahan se erikoiselta, mutta nyt sitten kuullaan ratkaisusta, että onko Malmin kenttä ihmisoikeusasia, Kivekäs naurahtaa.

– Tärkeää tietysti, että tällainen valitusoikeus on olemassa, hän lisää.

Viime viikolla Malmin kohtalosta käytyyn vääntöön tuli myös yksi osanen lisää, kun ympäristöministeriö palautti kentän suojeluesityksen ely-keskukseen. Suojeluesityksen hylkäämisestä oli valittanut Malmin ystävät ry.

Otso Kivekäs toteaa, että perustelut ovat olemassa ja ne kirjataan ely-keskuksessa nyt vain tarkemmin.

– Sanoisin, että erikoinen ratkaisuhan tämä oli, ja aika sopivasti vaalien alla, Kivekäs kuittaa viitaten ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) ulostuloon asiassa.

Onko mahdollista, että jokin asia vielä kaataisi Malmille suunnitellun 25 000 ihmisen alueen?

– Mikäänhän ei ole mahdotonta, muotoilee Kivekäs.

Samalla hän muistuttaa, että eduskunnassa kansalaisaloite Malmin kentästä ei mennyt läpi, Helsingin kaikki puolueet ovat hyväksyneet asuinalueeksi muuttamisen ja korkein hallinto-oikeus hyväksyi yleiskaavan.

Helsingin Uutisten viime viikon lopulla julkistetussa verkkokyselyssä reilu enemmistö, 96 prosenttia, vastasi, että Malmin kenttä pitäisi säilyttää, sillä asuntoja mahtuu kyllä kaupunkiin. Vastaajia oli kaikkiaan 2786.

Rakentamisen haikailemisesta muualle Otso Kivekäs huomauttaa, että Helsinki aikoo rakentaa kaikki kaavoittamansa alueet. Ylimääräisiä varantoja ei ole.

Varsinainen asuntorakentaminen alkanee Malmin kentällä 2025 paikkeilla. Nyt tehdyt valitukset eivät siis välttämättä viivästytä rakentamista, Kivekäs toteaa. Kaupunki varautuu siihen, että asemakaavat puidaan myös hallinto-oikeuden eri asteissa.

Pitäisikö Malmin kenttä säilyttää ilmailukäytössä?

Kyllä
93% (6617 ääntä)
Ei
8% (573 ääntä)
Ääniä yhteensä: 7135

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Malmin lentoaseman ystävät valitti Suomen valtiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen10.4.2019 15.19
Vääntö Malmin lentoasemasta jatkuu: valitus suojeluesityksen hylkäämisestä hyväksyttiin – kentän puolustajat riemuitsevat5.4.2019 12.24
Ed Sheeranin konsertit vaativat järjestelyjä Malmin kentälle, rakentaminen alkaa tässä kuussa – lentotoiminta voi pääosin jatkua21.3.2019 19.25
Pienkoneet häädettiin pakkaseen Malmin kentän hallista, nyt tilaa tarjotaan 1000 e/vrk -vuokralla – ilmailijat suuttuivat: ”Löytyykö Stadista kalliimpaa?”28.1.2019 20.00
Malmin kentän puolustajat eivät luovuta – tässä ovat viimeiset oljenkorret lentoaseman säilyttämiseksi10.12.2018 11.47
Malmin kentästä ei järjestetä kansanäänestystä helsinkiläiselle – valtuusto tyrmäsi aloitteen selvin luvuin29.11.2018 15.11
Lex Malmi ylitti 50 000 kannattajan rajan – etenee eduskuntaan3.10.2016 11.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu