Puheenaihe

Sen sortin remppareiskoja taas liikkeellä – "On ihmisiä jotka lankeavat ansoihin"

Omakotitaloasukkaille tullaan tarjoamaan muun muassa katonpesupalvelua. Kaikilla palveluja autolla kierrellen kaupustelevilla ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa. Kuvituskuva.

Arkisto / Lotta Åberg

Länsi-Uudenmaan poliisi on viime päivinä saanut yhteydenottoja muun muassa piharemontteja, katonpuhdistusta ja savupiipun korjausta tarjoavista henkilöistä. Englantia puhuvat miehet ovat tarjonneet palvelujaan esimerkiksi Espoossa, Kirkkonummella ja Lohjalla.

– Asun Espoon Nöykkiön Martinmetsän omakotitaloalueella, ja täällä kiertää ulkomaalaisia, englantia puhuvia miehiä kauppaamassa kattojen pesua. Minun kotiovelleni he tulivat pakettiautolla, jonka katolla oli tikkaat, kertoo toimitukseen soittanut mies.

Irlantilaisiksi esittäytyneitä katonpesijöitä."

Vastaavia palveluksia kauppaavia henkilöitä oli liikkunut samalla seudulla Viime kesänä.

– Tarkkailevatkohan täällä liikkuessaan myös pihoja, sillä samoihin aikoihin täältä hävisi pihoilta pyöriä, työkaluja ja muita tavaroita. Aikaisemmin täällä on liikkunut ainakin irlantilaisiksi esittäytyneitä katonpesijöitä, joiden palveluksia ostanut joutui lopulta maksamaan enemmän kuin alun perin oli sovittu. Valitettavasti on ihmisiä, jotka lankeavat näihin ansoihin, espoolaismies jatkaa.

Samaa todistaa Länsi-Uudenmaan poliisi, jonka tiedotteessa kerrotaan miesten lähestyneen asukkaita ovikelloa soittamalla.

Poliisiin yhteyttä ottaneet asukkaat ovat kertoneet miesten tarjoavan ensin yhtä palvelua, joka voikin yllättäen laajentua suuremmaksi. Samalla myös työstä sovittu hinta on noussut alkuperäistä summaa korkeammaksi.

– Ilmiö on tuttu aiemmilta vuosilta. Edellisen kuvauksen kaltaisten tapausten lisäksi joskus on käynyt niin, että asiakkaan kanssa on sovittu tietystä askareesta ja sen hinnasta. Kun ensimmäinen työsuoritus on tehty, ja maksu siitä on saatu, miehet eivät enää ilmestykään jatkamaan työtä, kertoo rikosylikomisario Maarit Pikkarainen.

Miehet eivät enää ilmestykään jatkamaan työtä."

Remontti- tai pihatöiden tarjoaminen ei itsessään ole rikollista, mutta poliisi kannustaa asukkaita olemaan tarkkana, mikäli palveluja päädytään ostamaan.

– Kokemuksemme mukaan näistä keikoista sovitaan harvoin kirjallisesti, ja vaikka sopimus tehdään, voi tekemättömän työn tai liian suureksi koetun summan perääminen on hankalaa, jos tekijä katoaa alueelta tai jopa maasta. Suosittelemme suhtautumaan tarjouksiin terveen skeptisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu