Puheenaihe

Yhden sijoitusasunnon sijaan kaksi? Lue vuokrakonkarien 6 vinkkiä, mutta älä venytä velkaeuroa liikaa – "Oma talous on oltava kunnossa"

OMA TALOUS Jos harkitset asuntosijoittamista, etsi tietoa, tee laskelmia ja hanki puskuria.

Viime vuonna Suomessa talous kasvoi kärkivauhtia, mutta uusissa ennusteissa ero muihin Pohjoismaihin kasvaa.

ESM arkisto

Kiinnostaisiko pieni, säännöllinen tulo palkan päälle tai niin iso tienesti, ettei eläkepäiviä tarvitse loputtomiin odottaa? Asuntosijoittaminen voi tarjota näitä molempia.

Asuntoihin sijoitetaan kahdella tapaa: joko asuntosijoitusrahastoihin tai suoraan sijoitusasuntoihin. Tässä jutussa keskitytään sijoitusasuntojen hankintaan aloittajan näkökulmasta ja Suomesta - asunnon osto ulkomailta on oma kuvionsa.

Vinkkejä antaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

1. Perehdy ja käytä laskinta ennen asuntokaupoille lähtöä. Nykyisin tarjolla on hyvin myös suomenkielistä kirjallisuutta ja blogeja, kuten Olli Turusen ja Joonas Oravan Osta, vuokraa, vaurastu -kirja sekä asuntosijoittaja Harri HurunOstan asuntoja -blogi.

Muista, että netissä liikkuu paljon myös väärää tietoa. Keskustelupalstat tarjoavat vertaistukea, mutta niistä ei kannata etsiä faktatietoa esimerkiksi verotuksesta tai huoneenvuokralaista.

Tee suunnitelma ja luota siihen.

2. Oma taloutesi on oltava kunnossa. Asuntosijoittaja Tellervo Uotilan nyrkkisääntö on, että pankkitilillä pitää olla aina 3–6 kuukauden puskuri omia kiinteitä kuluja varten. Lisäksi hänellä on jemmassa "hajoavia laitteita ja tyhjiä vuokrakuukausia" varten vähintään 2 000 euroa kutakin sijoitusasuntoa kohti.

Pidä oma koti ja sijoitustoiminta erillään. Kotia ei pidä käyttää sijoitusasuntoa varten otettavan lainan vakuutena.

Punnitse sijoitusasuntojen määrää. Jos lähdet liikkeelle yhdellä asunnolla, tiedosta, että silloin tulovirrat ja riskit ovat keskittyneet sen yhden asunnon varaan. Olisiko fiksumpaa jakaa alkupääoma kahteen asuntoon ja ottaa loput pankkilainaa?

Asuntosijoittamista pidetään melko matalariskisenä, sillä asuntojen hinta- ja vuokrakehitys ovat Suomessa olleet vakaita. Tee kuitenkin laskelmia myös mahdollisia koronnousuja, tyhjiä vuokrakuukausia, vastikkeiden nousuja ja taloyhtiöremontteja varten.

3. Asuntosijoittajan ei tarvitse olla erityisen rohkea, mutta hyvä stressinsietokyky ja kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa ovat eduksi. On hyvä olla joustava mutta napakka.

4. Paras on sellainen, jonka saa hyvin vuokrattua, joka tuottaa ja jossa ei kaadu yllättäen syliin isoja remontteja.

Tärkeintä on sijainti. Sijoitusasunnon hallinnointi on helpointa, kun hankit sen läheltä kotiasi.

Asunnon kunto on toissijainen asia, jos asunnon saa halvalla. Remontti teettää töitä, mutta parhaimmassa tapauksessa sillä voi voittaa paljon.

Kiinnitä huomiota taloyhtiön kuntoon. Mikä on talon korjaushistoria ja korjaussuunnitelma? Onko tulossa isoja remontteja? Millainen isännöitsijä ja hallitus talossa on?

Yleisimmät sijoitusasunnot ovat yksiöitä ja kaksioita. Isompi asunto on yleensä vaikeampi vuokrata, mutta sen avulla voi myös erottautua markkinassa. Kolmio tai neliö sopii esimerkiksi kimppakämpäksi.

5. Jos vasta aloitat asuntosijoittamista, opetusmielessä olisi hyvä valita vuokralaiset itse. Tiedät, millaista se on ja saat samalla arvokasta tietoa vuokralaisistasi. Vuokranantajana olo ei lopu siihen, että sopimus on allekirjoitettu, vaan siitä se vasta alkaa.

Tarkista vuokralaisen työpaikka, luottotiedot ja suositukset ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

6. Nyrkkisääntö on, että mitä pienempi asunto, sitä parempi tuotto.

Yhtä oikeaa tapaa laskea sijoitusasunnon tuotto ei ole. Sijoittaja voi laskea tuottoa asunnon hankintahinnalle, päivän arvolle tai omalle pääomalle. Myös kulut voidaan laskea eri tavoin.

Kokonaistuotto (vuokratuotto ennen veroja + arvonnousu) vaihtelee 3 ja 10 prosentin välillä.

Pellervon Taloustutkimuksen mukaan yksiöistä saatava kokonaistuotto oli vuonna 2017 keskimäärin hieman alle seitsemän prosenttia ja kaksioista reilut viisi prosenttia. Tuotoissa on merkittäviä alueellisia eroja.

Teksti: Eija Marja-aho

Kuusi vinkkiä asuntosijoittamisen aloitukseen

1 Aloita lukemisella ja laskemisella.

2 Kartoita oma taloustilanteesi.

3 Millainen sijoittaja olet?

4 Millainen on hyvä sijoitusasunto?

5 Voit valita vuokralaiset itse tai ulkoistaa valinnan.

6 Tuotto muodostuu vuokratulosta ja asunnon arvonnoususta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tellervo, 42, kasvatti sijoituksensa 20 asuntoon 7 vuodessa – "Peliin kuuluu, että kaikkea voi sattua"13.5.2019 06.11
Tavikset alkaneet himmailla sijoitusasuntojen hankinnassa, kertoo tuore Pankkibarometri20.3.2019 14.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu