Puheenaihe

Helsingin asuinalueista 1950-luvun idylli on nyt supersuosittua – Jonna ihastui kotiinsa heti: "Tunnelma on ihana"

ASUMINEN Neliöt ovat tehokkaassa käytössä. Haluan turhasta tavarasta eroon, kertoo Jonna Aarnio.

Mustavalkoinen Taalainmaan hevonen on yksi Jonnan lempiesineistä. Se löytyi Vermon kirpputorilta. Olohuoneeseen väriä tuo vihreä nojatuoli, joka on hankittu kierrätysryhmästä.

Sini Pennanen

Pajamäki on pieni ja sympaattinen asuinalue Pitäjänmäen lähellä. 1950-luvun talot henkivät kodikasta tunnelmaa.

Pajamäkeläiskodin ikkunoista aukeaa avara näkymä pihalle. Suuret männyt luovat pihapiiriin perinteistä suomalaista maisemaa. Upeasti entisöity kerrostalo on Jonna Aarnion ja Eetun, 14, sekä Ukon 12, koti.

– Asumme 65 neliöisessä kolmiossa. Ostimme asunnon aikoinaan yhdessä lasteni isän kanssa. Eron jälkeen jäin poikien kanssa tähän asumaan. Omistusasunto oli hyvä valinta nousevien vuokrahintojen sijaan. Mietin jo niinkin pitkälle, että pojat voisivat sitten opiskeluaikana asua tässä yhdessä, Jonna Aarnio kertoo.

1950-luvun keittiö on Jonnan mielestä asunnon ykkösjuttu. Kun hän näki keittiön ja asunnon ensimmäistä kertaa, se oli pakko saada omaksi.

– Pajamäki on ihana, rauhallinen asuinalue. Yhtä taloa lukuun ottamatta kaikki talot ovat 1950-lukua. Täällä on ihana, hyvällä tavalla ”mummotunnelma”, Jonna kiittelee.

Helsingin Uutiset kertoi helmikuussa, että Pajamäki oli asuntokaupassa  2018 eniten vanhojen huoneistojen keskineliöhintaa nostanut kerrostaloalue. Asiantuntija totesi juttussa, että 50-luvun alueet ovat nyt haluttuja, muita vaastaavia on esimerkiksi Herttoniemi. Lue juttu täältä.

Sisustustyyliä Jonna Aarnio ei ole sen kummemmin miettinyt, mutta mieltymys 50-lukuun on ollut kantava voima kodin tyylissä ja hankinnoissa.

– Minulla on valtavat määrät sisustuslehtiä, mutta niitä ei tule luettua. Kirpputoreilla käyn etenkin Vermossa, josta olen tehnyt hyviä ja edullisia löytöjä. Olen myös innokas kierrättäjä eli Facebookin kierrätys- ja kirppisryhmät ovat tulleet hyvin tutuiksi.

Jonna kuvaa sisustustaan vanhan ja uuden yhdistelmäksi. Asunnossa on suuri olohuone, lasitettu parveke, toimiva, lähes alkuperäinen 1950-luvun keittiö ja kaksi makuuhuonetta. Kodissa ei ole mitään turhaa, vaan neliöt ovat tehokkaassa käytössä.

– Vaikka kodissa on värejä, pidän myös mustavalkoisuudesta. Siskolta saatu Marimekon tapetti on ihana ja sopii olohuoneeseemme. Haluan turhasta tavarasta eroon, enkä säilytä mitään mille ei ole käyttöä. Suosin kestäviä ja ajattomia hankintoja; esimerkiksi matto ja verhot on ostettu ensiasuntoon 20 vuotta sitten, Jonna sanoo.

Entä mikä on teinien mieleen Pajamäessä?

– Parasta on lähellä sijaitseva Alepa. Pajamäki on kuin oma pieni kylä, Eetu sanoo.

– Ulkoilu- ja liikuntapaikat ovat lähellä ja täällä on rauhallista, Ukko lisää.

Pajamäessä luonto on lähellä.

– Vermon ja Talin ulkoilualueet ovat meillä ahkerassa käytössä. Työmatkat Pasilaan kuljen yleensä polkupyörällä. Joskus menen omalla autolla, jolloin matka kestää alle 10 minuuttia, Jonna sanoo.

Seuraava muutos kodissa on se, kun pojat haluavat omat huoneet. Silloin nukkumista rakastava äiti siirtää osan valtavasta sängystään olohuoneeseen ja sisustaa sinne oman makuusoppensa.

–  Myös sänkyni on hankittu 20 vuotta sitten ensiasuntoon. En pidä ostamalla ostamisesta eli kun teen hankintoja, niiden pitää kestää aikaa.

Teksti: Riikka Hollo

Asuntokaupan yllättäjä

Helsingin Uutiset kertoi helmikuussa (HU 16.2.), että viime vuoden käytettyjen asuntojen kaupassa Helsingissä oli kaksi yllättäjää: Pajamäki sekä Maununnevan pientaloalue. Kummassakin neliöhinnat nousivat 13 prosenttia.

Pajamäen vahvuutena jutussa asuntokaupan tuntija piti nimenomaan sympaattista 1950-lukulaista ilmettä, sitä, että asunnot alkavat olla jo putkiremontoituja sekä esimerkiksi raidejokerin myötä paranevia liikenneyhteyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tämä alue yllättää Helsingin asuntokaupassa – hinnannousu viidessä vuodessa 32 prosenttia, myös kaksi pientaloaluetta nousee esiin17.2.2019 09.40
Asuntokauppa pysähtyy Suomessa kipurajaan – Helsingissä raja kulkee nyt 500 000 eurossa25.9.2018 09.31
Helsingin asuntokaupassa on uusi yllättäjä – tämän trendialueen kodit myydään jopa vain päivissä14.11.2017 19.45
Joka kolmas lähiöasukas kokee olevansa loukussa – haluaisi muuttaa pois asunnostaan mutta ei siihen pysty1.4.2019 10.19
Tavikset alkaneet himmailla sijoitusasuntojen hankinnassa, kertoo tuore Pankkibarometri20.3.2019 14.44
Asuntosijoittajalle voi napsahtaa kuukauden kuluttua yllättävä hyöty – Asiantuntija: nämä alueet voittavat liikenteen vyöhykemuutoksessa28.3.2019 20.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu