Puheenaihe

Marketin kassalla odotti harvinainen näky – täysikasvuinen gekko tuijotti kaupan työntekijää silmästä silmään

Kyseessä on ensimmäinen ruokakaupasta löytöeläinrinkiin kulkeutunut aikuinen gekko.

Lohjalaisesta ruokakaupasta löytynyt gekko selvisi pitkästä matkasta luultavasti talvehtimisen avulla.

Lesy/Joonas Gustafsson

Lohjalaisen ruokakaupan työntekijät kokivat viime maanantaina todellisen yllätyksen, kun he huomasivat kaupan kassasaarekkeella oleskelevan 15-senttisen gekon.

Toisinaan eksoottisia liskoja ja sammakoita kulkeutuu Suomen kauppoihin hedelmä- ja vihanneslähetysten mukana. Tämä kaveri oli ehtinyt matkata heviosastoa pidemmälle.

Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoiset lähtivät tavoittamaan liskoa heti maanantaina, mutta se oli jatkanut matkaansa niin syvälle kassasaarekkeen rakenteisiin, että siitä ei saatu edes näköhavaintoa.

Keskiviikkona kaupan henkilökunta sai napattua liskon tyhjään irtokarkkirasiaan.

– Rasian kanteen oli tehty ilma-aukkoja ja sinne oli suihkutettu vettä kosteutta tuomaan, eli tilanne oli hoidettu juuri niin kuin pitääkin, Lohjan eläinsuojeluyhdistys Lesyn vapaaehtoinen Joonas Gustafsson sanoo.

Liskolle löytyi uusi koti kaupan työntekijöiden kautta, ja se pääsi väliaikaiseen hoivaan Gustafssonin luo.

Gustafssonin mukaan lisko on täysikasvuinen muurigekko ja kotoisin Välimereltä. Se oli löytyessään hieman huonossa kunnossa.

– Normaalisti muurigekot ovat aktiivisia ja nopeita liikkeissään. Tämä yksilö on vähän flegmaattinen eikä reagoi ihmiseen niin sähäkästi kuin vielä villin ja kesyttämättömän liskon pitäisi. Viikossa se on jo piristynyt, mutta ei se vielä ihan oma itsensä ole, Gustafsson sanoo.

Gustafsson arvelee, että talvehtiminen on suojellut gekkoa pitkällä matkalla.

– Talviaikaan myös Välimeren alueen liskot voivat ihan luontaisesti viettää hiljaiseloa. Tämän liskon kohdalla on käynyt ehkä juuri niin, että sen elimistö on mennyt kuljetuksessa talvehtimistilaan. Silloin se ei liiku eikä juuri kuluta energiaa. Siksi se on pärjännyt ilman ruokaa, Gustafsson kertoo.

Joonas Gustafsson ja hänen vaimonsa Niina Gustafsson ovat ylläpitäneet Herpille koti -löytöeläinrinkiä vuodesta 2012. Gekkojen kaltaiset eksoottiset eläimet sijoitetaan eläinsuojeluyhdistyksistä yleensä suoraan Gustafssonien kaltaisille kotihoitajille, joilta löytyy niiden hoitoon tarvittavaa tarvikkeistoa ja osaamista.

Ruokakauppoihin päätyneitä liskoja ja sammakoita tulee hoidettavaksi muutamia vuosittain. Niitä kulkeutuu rahdeissa varsinkin hedelmien, vihannesten ja kukkien mukana.

– Alkuvuodesta Vantaalta tullivarastosta löytyi pieni gekonpoikanen. Se oli matkan jäljiltä huonossa kunnossa, mutta tokeni meillä kuukauden tehohoidolla, Joonas Gustafsson sanoo.

Yleensä kaupan lähetysten mukana kulkeutuvat liskot ovat juurikin poikasia. Nyt Lohjalta löytynyt täysikasvuinen gekko on harvinainen tapaus.

– Meillä tällaista salamatkustajaa ei ole ennen tullut vastaan, Joonas Gustafsson kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu