Puheenaihe

Karoliina, 19, häpesi "huonoa pyllyään" ja alkoi treenata hullun lailla – sitten syntyi todellinen oivallus, ja nyt peilistä heijastuu upea ilmestys

Karoliina Mäkelä

Lifu / Linda Lipponen

Ulkonäköpaineet ovat tänä päivänä ansatusti yhä suurempi puheenaihen.

Sekä nuoret miehet että naiset kokevat, että heidän pitää ahtautua johonkin tiettyyn muottiin ja olla tietynlaisen näköisiä. Tämän tietää myös 19-vuotias Karoliina Mäkelä, joka vielä muutama vuosi sitten häpesi omaa kehoaan.

– Olin ala-asteen lopussa 170 senttiä pitkä, eli noin pään pidempi, mitä kaikki muut luokkalaiseni olivat. Yläasteen alussa kasvoin vielä 5 sentitä lisää, joten tuntui, että olin iso ja outo. Lisäksi itselläni oli oranssi tukka ja kasvot täynnä pisamia, kun kaikki muut olivat blondeja tai bruneja ja siloposkisia. Parhaat ystäväni olivat todella hoikkia ja minä olin myös hoikka, mutta en yhtä hoikka kuin he. Tunsin itseni lihavaksi. Saatoin viettää yläasteella useita tunteja päivässä peilin edessä pällistellen "paksuja reisiäni" tai "huonoa pyllyäni", Mäkelä kertoo.

Oma kehonkuva ahdisti naista niin paljon, että hän alkoi pakonomaisesti treenata näyttääkseen toisenlaiselta.

– Treenasin alkuun kotona niin rankkoja treenejä, että huimaus ja oksettava olo tulivat joka kerta. Äitini houkutteli minut kuntosalille muiden treenaajien seuraan. Siellä alkuun tein ensimmäiset puoli vuotta "tappotreenejä" ja saatoin käydä 7-10 kertaa viikossa siellä treenaamassa. Halusin laihtua, joten ajattelin, että mitä enemmän ja kovempaa treenaisin, sen paremmin laihtuisin.

Puolen vuoden jälkeen Mäkelän olo oli kuitenkin niin paljon huonontunut, että jotain oli pakko tehdä. Onneksi salilla oli tapahtunut myös jotain hyvää.

– Tämän puolen vuoden aikana olin huomannut salilla niin erilaisen näköisiä ja kokoisia ihmisiä, jotka olivat kaikki mielestäni niin upeita joten ajattelumallini rupesi pikkuhiljaa kääntymään. En halunnutkaan enää laihtua vaan halusin lihasta. Treenejä oli siis muutettava ja mukaan tulivat oikenalainen ruoka ja lepo. Opiskelin sen jälkeen itsenäisesti treeniin ja ravintoon liittyvät jutut netistä ja kirjoista ja päätin silloin että minusta tulee Personal Trainer, sillä haluan jakaa tätä osaamista muille, jotta he eivä tee samoja virheitä kun minä.

– Tämän ajan jälkeen minulle on tullut painoa yli 20 kiloa lisää, vaikka olen saman pituinen kuin silloin. Olen oppinut opiskelujeni ja kokemuksen kautta sen, että esim. painolukema ei kerro mitään, vaan tärkeintä on oma hyvä olo ja se mitä näkee itsessään kun katsoo peiliin. Itse olen esimerkiksi painoindeksin mukaan ylipainoinen, mutta oma olo ei todellakaan tunnu siltä ja peilistä näen hyvinvoivan ja urheilullisen ihmisen. Sanonkin usein että olen 20kg painavempi ja 200 prosenttia onnellisempi. Ja nyt kun minulla on hyvä itsetunto, voin sanoa että elämä on helpompaa, kun ei tarvitse stressata omasta ulkonäöstään vaan on sinut itsensä kanssa ja kantaa itsensä ja oman kehonsa ylpeästi.

Kasvanut itseluottamus näkyy, sillä Mäkelä nähdään tänä vuonna Wellnessmallikilpailun finaalissa.

– Lähdin kilpailuun mukaan sillä haluan toimia positiivisena hyvinvointivaikuttajana ihmisille sosiaalisessa mediassa. Haluan myös toimia jatkossa hyvinvointialan yrittäjänä ja koen, että tämä kilpaillu antaa erinomaiset valmiudet siihen.

– Sosiaalisen median sisältöni painottuu aika pitkälti treeni/ruokavinkkeihin sekä myös psyykkisen puolen asioihin. Olen puhunut paljon itsensä hyväksymisestä ja siitä, että täytyisi olla armollinen itselleen. Eli kannustan ihmisiä kuuntelemaan kehoaan ja tekemään juuri niitä juttuja mistä itse tykkää ja nauttii.

Omien kokemustensa jälkeen nainen päätti lähteä opiskelemaan myös osteopatiaa.

– Mielestäni mielen ja kehon yhteys on mieletön. Se miten meidän keho voi fyysisesti heijastuu meidän henkiseen hyvinvointiin ja myös toistepäin on täysin sama juttu. Henkiset murheet ja taakat voivat myös näkyä ulospäin esimerkiksi ryhdissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nea, 21, ihmettelee vartalonsa päivittelijöitä –  "Miksi saa haukkua julkisesti, kun kellekään ei tulisi mieleenkään sanoa toista lihavaksi?"20.4.2019 18.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu