Puheenaihe

Tältä näyttää karkkipapereilla päällystetty sohva – uusi näyttely ottaa kantaa tärkeään aiheeseen

NÄYTTELY Valtava määrä karkkipapereita on Galleria K:n lattialla olevalla matolla, joka on osa Karkkimaailma-teosta.

Vantaan taiteilijaseuran koordinaattori Eeva Tamminen sanoo Muovia-näyttelyn olevan myös kriittinen.

Marika Lumme

Tikkurilassa on parhaillaan nähtävillä varsin ajankohtainen kierrätykseen ja ilmastoon liittyvä näyttely. Galleria K:n näyttelytilan ovat vallanneet väri-ilottelu ja ilmaisista raaka-aineista syntyneet teokset.

Seitsemän taiteilijaa tuo Muovia-näyttelyssä esille oman näkemyksensä uusiokäytöstä, kulutushysteriasta ja ilmastonmuutoksesta. Näyttely on Oulun taiteilijaseuran vierailunäyttely.

Teosten kautta pääsee keskustelemaan kulutuksesta."

Näyttelyyn on muun muassa luotu olohuone, jossa löytyy karkkipapereilla päällystetty sohva ja matto. Valoa tuovat muovipilleistä tehdyt lamput. Karkkipapereiden keskellä pöydällä on maapallo.

Huomiota herättävä Karkkimaailma-installaatio ottaa kantaa ihmisten välinpitämättömyyteen ympäristöä kohtaan. Kuvataiteilija Urho Kähkönen tuo teoksen kautta esille myös kritiikkiä kulutuskulttuuria kohtaan.

KuvataiteilijaHeidi Stålnacken muovipilleistä tehdyt valoteokset ovat myös ajankohtainen aihe. Muovipillit ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua, kun EU on päättänyt kieltää pillien ja muiden muovisten käyttöaterimien valmistuksen.

Vantaan taiteilijaseuran koordinaattori Eeva Tamminen kokee näyttelyn olevan opettavainen useasta näkökulmasta. Hän kannustaa opettajia hyödyntämään huhtikuun loppuun asti olevan näyttelyn.

– Tämä on oiva tapa kertoa lapsille missä kaikessa voi olla muovia, kuten ihan akryyliväreissä. Samalla teosten kautta pääsee keskustelemaan kulutuksesta, Tamminen sanoo.

Gallerian yläkerran seinää peittävät teokset, jotka ensi katsomalta näyttävät kuin pieniltä leluilta. Tarkemmin katsottuna teokset koostuvat lelujen osista, pullonkorkeista, purkeista ja lukuisista muista arjen muoviesineistä.

Kyseessä on kuvataiteilija Kalle Nurmisen teos Mutaatio. Nurminen on myös teatteri- ja elokuvalavastaja, joka on kierrättänyt muun muassa leluja teoksissaan jo lähes parinkymmenen vuoden ajan. Installaatio on saariryhmän kehitystarina, jossa luonnontilainen ympäristö muuttuu ylikansoitetuksi teolliseksi ympäristöksi.

Useita vuosia kierrätysmuovia on hyödyntänyt teoksessaan myös kuvataiteilija Heidi Kesti. Myös freelancer puvustajana ja lavastajana toimivan Kestin teokset ovat hellyttäviä veistoksellisia hahmoja, jotka ottavat myös kantaa kulutuskulttuuriin ja ilmastokysymyksiin. Veikeät hahmot on tehty muun muassa muovipusseista.

Muovia-näyttely

Vantaan taiteilijaseuran näyttelytilassa Galleria K:ssa on parhaillaan esillä Oulun taiteilijaseuran vierailunäyttely. Muovia-näyttely on esillä 28. huhtikuuta asti.

Näyttelyssä on esillä taiteilijoiden Kaija Hinkulan, Heidi Kestin, Anja Kurikan, Urho Kähkösen, Heikki Länkisen, Kalle Nurmisen ja Heidi Stålnacken teoksia, joissa on käytetty muovia kierrätysmateriaalina.

Helmi-maaliskuussa Vantaan taiteilijaseura puolestaan vieraili Oulussa Risteyksessä-näyttelyllään.

Näyttely on avoinna keskiviikkoisin 11–18, torstaisin ja perjantaisin klo 11–17, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–16.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu