Puheenaihe

Suomessa on jo yli 50 vuotta kokoontunut salamyhkäinen yhteisö – kaksi jäsentä paljastaa nyt mitä suljettujen ovien takana oikein tapahtuu

Kaksi Sipoon Odd Fellowsin jäsentä, Kjell-Åke Johnsson (vas.) ja Harry Hänninen seisovat Brobölessä sijaitsevan loositalon edustalla. Miehet kehuvat veljeskunnan hyvää henkeä, jota pidetään tietoisesti yllä. - Yksi tosi hyvä puoli on meillä se, että kokousten aikana politiikka ja uskonto ovat kiellettyjä aiheita, me ei niihin puututa. Nehän ovat juuri niitä aiheita, jotka usein herättävät kiistaa, ja me pyrimme pitämään täällä hyvää henkeä.

Vuodesta 1963 lähtien toiminut salamyhkäisessä maineessa oleva Odd Fellow -veljeskunta kokoontuu Sipoossa. Huomiota herättää jo sen englanninkielinen nimi, joka voitaisiin kääntää suomeksi ”outo kaveri”.

Säännöllisin väliajoin sen jäsenet kokoontuvat Brobölessä sijaitsevaan loositalon, joka remontoitiin 1980−90-lukujen taitteessa talkootyöllä vanhasta 1940-luvun navetasta.

Sipoon loositalon toimitusjohtaja ja isännöitsijä Harry Hänninen sekä hallituksen puheenjohtaja Kjell-Åke Johnsson haluavat kuitenkin hälventää järjestön ympärille kertynyttä turhaa salamyhkäisyyttä.

− Ihan tavallisia ihmisiä me olemme. Odd Fellowin keskeinen päämäärä on auttaa jäseniään kehittymään ihmisinä paremmiksi ja tekemään esimerkiksi hyväntekeväisyyttä, miehet kertovat.

Johnsson on ollut jäsen vuodesta 1996 ja Hänninen noin kymmenen vuotta. Hänninen kertoo tulleensa järjestöön ystävänsä kautta.

− Istuttiin kahvilla ystävän kanssa ja hän kertoi, että on ollut mukana tällaisessa toiminnassa. Siitä se sitten lähti.

Johnsson taas kiinnostui Odd Fellow´sta huomatessaan talon pihapiirissä autoja ja ihmisiä.

− Tuosta ohiajaessani aina ihmettelin, että mitähän tuossa talossa oikein tapahtuu. Sitten pikkuhiljaa se päätös kypsyi, ja uskalsin tulla kyselemään ja tulin mukaan toimintaan.

Loositalossa kokoontuu neljä eri Odd Fellow -yhteisöä, jotka on jaettu sukupuolen ja kielen mukaisesti. Yhteensä jäseniä on noin 300.

– Paikan käyttötarkoitus on olla Sipoon Odd Fellow -loosien kotitalo, kokouspaikka ja juhlatalo. Kokoussalissa pidämme yhdistyksen kokoukset vanhojen Odd Fellow -rituaalien mukaisesti, jonka jälkeen syödään ja jutellaan, Hänninen selventää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu