Puheenaihe

Vantaa suunnittelee puhelinkieltoa alakouluihin, Helsingissä samaa ei ole edes mietitty – "Välituntisin oppilaita aktivoidaan toki liikkumaan"

Vantaalla valmistellaan suositusta kännyköiden käytöstä kouluissa. Vantaan nuorisovaltuusto toivoo, että kännykät saa pitää ruokailussa.

JOHANNA ERJONSALO

Vantaalla valmistellaan suositusta, jonka mukaan ala-asteikäiset lapset eivät käyttäisi puhelimiaan koulupäivän aikana lainkaan. Puhelimet pidettäisiin suljettuina joko repussa tai opettajan osoittamassa paikassa.

Helsingin opetustoimesta kerrotaan, että vastaavaa yleistä linjausta puhelimen käytöstä ei Helsingin kouluissa ole, eikä sellaista ole edes harkittu.

– Helsingissä on hyvin paljon erilaisia kouluja, toteaa perusopetuksen linjajohtaja Outi Salo HU:lle.

Jokainen koulu päättää ja sopii itse, millaisia puhelinsääntöjä koulussa noudatetaan. Salo kertoo tiedustelleensa aluepäälliköiltä asiaa, mutta tiedossa ei ole, että yhdessäkään helsinkiläisessä peruskoulussa olisi ehdotonta puhelinkieltoa.

Välituntisin siis kännykkää saa käyttää.

– Meillähän on tämä liikkuva koulu, joten varmasti oppilaita myös aktivoidaan liikkumaan välitunneilla, Salo muistuttaa.

Lisäksi hän toteaa, että omia puhelimia saatetaan kouluissa käyttää opetuksessa.

Vantaalla yläasteilla puhelimia saisi suosituksen mukaan käyttää välitunnilla, mutta oppituntien aikana ei. Lähtökohtana olisi, että oppitunneilla käytetään pääsääntöisesti koulun välineitä, ja opettajan harkinnan mukaan omia laitteita.

Vantaan linjauksessa kokonaan kännykkävapaita alueita niin ala- kuin yläasteilla olisivat ruokalat. Vantaan nuorisovaltuusto on jo tyrmännyt lausunnossaan puhelinten ehdottoman kieltämisen.

– Tämä herätti paljon keskustelua. Joillakin oppilailla ei ole kavereita kenen seurassa istua ja rupatella ruokavälitunnilla, joten puoli tuntia voi tuntua paljon pidemmältä ajalta ilman kännykkää, kertoo Vantaan nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Matilda Hoviniemi.

Vantaan ehdotuksessa vastuutetaan myös huoltajia pohtimaan puhelimen käyttöä kotona sekä keskustelemaan lapsen kanssa esimerkiksi sosiaalisen median käytöstä yleensä.

Vantaan perusopetuksen aluepäällikkö Kirsi Kolun mukaan ajatus suosituksen tekemisestä puhelimien käytöstä kouluissa on lähtenyt liikkeelle niin vanhempainyhdistysten kuin opettajien huolesta.

Kolu kertoo, että ohjeen tavoitteena on ohjata koululaisia vastuulliseen puhelimen käyttöön. Hän painottaa, että kyseessä on vasta luonnos, joka etenee vielä ainakin perusopetuksen johtoryhmän käsittelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu