Puheenaihe

Sanna, 21, kävi rankoissa hoidoissa yksin: "Tukihenkilön hankkiminen tuntui liian hankalalta" – moni syöpään sairastunut nuori jää yhä ilman vertaistukea

SAIRAUDET Moni syöpään sairastunut nuori jää Suomessa yhä ilman vertaistukea. Hakaniemessä asuva Sanna kertoo tarinansa Helsingin Uutisille.

Sanna Hyvönen on voittanut taistelun syöpää vastaan. Liikunta on hänelle rakas harrastus. Ensi lauantaina juostavan Fuck Cancer Runin aikaan hän tosin on ulkomailla.

Päivi Tuovinen

Tasan kahdeksan vuotta sitten Hodgkinin lymfoomaan eli imusolmukesyöpään sairastunut helsinkiläinen Sanna Hyvönen oli 21-vuotias opiskelija, joka puursi innokkaana liiketalouden opintojen parissa Tampereella.

Yhtäkkiä tuli raju pysähdys.

– Minulla alkoi olla usein flunssaa ja erilaisia tulehduksia. Vuoden 2011 alussa menin opiskelijaterveydenhuoltoon näyttämään kaulaan tullutta pattia ja se olikin sitten menoa, Hyvönen muistelee.

– Keuhkokuvien jälkeen lääkäri alkoi epäillä lymfoomaa. Eräänä aamuna olin juuri lähdössä kouluun, kun lääkäri soitti ja kertoi, että minulla todennäköisesti on imusolmukesyöpä.

Hyvönen tunsi että lääkärin sanojen jälkeen aika pysähtyi totaalisesti: sekunnit tuntuivat tunneilta.

– Kyllä se oli aivan totaalinen shokki. Oli vaikea sisäistää, mitä minulle juuri kerrottiin.

Syöpähoidot aloitettiin heti diagnoosin varmistuttua. Apua haettiin sytostaateista, joista Sannalle koitui kipua ja huonoa oloa.

Hän yrittikuitenkin pysyä kavereiden menossa mukana, mutta syöpähoidot pakottivat välillä jäämään pois.

Hyvönen yritti laittaa koko sairauden sivuun, eikä puhunut sairauteen liittyvistä peloista edes silloisen poikaystäväni kanssa juuri mitään.

– Yritin kyllä silloin puhua esimerkiksi tukihenkilöasiasta, mutta sellaisen hankkiminen tuntui liian hankalalta. Ei minulla yksinkertaisesti ollut voimia sellaiseen. Hoidoissakin kävin yksin, Hyvönen kertoo.

– Varmasti olisin silloin tavannut muita nuoria aikuisia. Eikä olisi haitannut, vaikkei heillä olisikaan ollut samaa sairautta kuin minulla.

Syöpää sairastavien lasten ja nuorten tueksi on perustettu valtakunnallinen Sylva ry, jonka Hyvönen löysi vasta muutama vuosi sitten, kun hän oli jo selättänyt lymfooman.

– Minulle tuli vuosien varrella halu edistää toisten nuorten toipumista kertomalla heille omista kokemuksistani. Tärkeää olisi juuri se, ettei kukaan sairastunut jää yksin, Hyvönen pohtii.

– Nyt olenkin tavannut ensimmäisen nuoren, jolle voin olla itse vertaistukena. Se on hieno kokemus.

Tuelle on todella tarvetta, sillä joka vuosi keskimäärin 700 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta sairastuu Suomessa syöpään.

Nuorten yleisimmät syöpätyypit ovat muun muassa leukemiat, lymfoomat, erilaiset aivokasvaimet ja sarkoomat.

Fuck Cancer Run

Kaikille avoin juoksutapahtuma, jonka tuotoilla tuetaan Sylva ry:n työtä syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten hyväksi.

Järjestetään 27. huhtikuuta Helsingin Töölönlahdella ja Tampereella.

Töölönlahden tapahtuma-alue avataan kello 11 ja ensimmäinen lähtö on kello 14.

”Fuck Cancer” on kansainvälisesti käytössä oleva voimalause, joka kuvastaa myös syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten hyväksi tehtävää työtä.

Lisätiedot: www.sylva.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Syöpäpotilaiden eloonjäämisluvuissa on eroja sairaalasta riippuen – Tampere ja Helsinki erottuivat edukseen kahden syövän kohdalla20.2.2019 15.41
Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään: suurin osa paranee – jopa joka toinen syöpä olisi ehkäistävissä, ja siinä yksi muutos elintapoihin on ylitse muiden13.2.2019 05.55
Syöpähoito vei yrittäjän hiukset, nyt hän siivittää uutta ilmiötä Suomessa – "Eräs pitkähiuksinen nuori tyttö halusi lahjoittaa hiuksensa syöpää sairastaville lapsille"18.1.2019 06.45
Syöpään kuollut Sari Seppälä sai koskettavat jäähyväiset – työkaverit siteeraavat Erinin riipaisevaa kappaletta26.2.2019 12.04
Hyvästi säästöille – Suomessa yhä useampi saa korvauksen kalliiseen syöpälääkkeeseen22.3.2019 20.19
Lääkeväärennökset voivat viedä hengen – Suomessa paljastunut jo kolme tapausta syöpälääkkeistä5.2.2019 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu