Puheenaihe

Liisa, 84, teki pitkän uran juristina, keskittyy nyt maalaamiseen – taideharrastus saa näkyä kotona

ASUMINEN Liki antiikkia, kuten minäkin, naurahtaa Liisa Juote säilyttämistään huonekaluista.

Liisa Juote istuu lukemassa keinutuolissa, joka on peräisin hänen edesmenneen miehensä kotitalosta Somerolta. Hän arvioi keinutuolilla olevan ikää noin 90 vuotta.

Sini Pennanen

Liisa Juotteen koti on vuonna 1971 valmistuneessa kerrostalossa. Ikkunoista aukeaa suuri taloyhtiön piha ja lenkkipolutkin ovat lähellä.

Kesällä 85 vuotta täyttävä Liisa teki pitkän uran juristina Tullihallituksessa ja erilaisissa työryhmissä ulkoasiain- ja valtiovarainministeriöissä. Hän oli monissa työryhmissä ainoa nainen.

– Opiskelin kaksi loppututkintoa. Vuosina 1957–1959 suoritin alemman oikeustutkinnon ja vuonna 1970, kahden pienen pojan äitinä, sain paperit työn ohessa suoritetusta oikeustieteen kandidaatin tutkinnosta. Lukeminen ja opiskeleminen on kiehtonut minua aina, Juote kertoo.

Olohuoneessa on historian havinaa. Kunniapaikalla on 1930-luvulta peräisin oleva jykevä tamminen ruokasalin kalusto, joka on peruja hänen vanhemmiltaan. Juote on myös säilyttänyt edesmenneen miehensä Eeron kotitalosta Somerolta pelastetun keinutuolin, joka on ilmeisesti 1920–1930-luvulta.

– Nämä ovat liki antiikkia, kuten minäkin, täytänhän kesäkuussa 85 vuotta. Keinutuolissa oli mieheni äidin virkkaama keinutuolin matto, joka oli aikojen saatossa mennyt repaleiseksi. Kopioin siitä mallin ja virkkasin uuden maton.

Vanhojen huonekalujen lisäksi Juotteen olohuoneessa näkyy hänen taideharrastuksensa. Seinällä on vaihtuva näyttely maalauksista ja ateljeehuoneesta löytyy lisää.

–Jäätyäni vuonna 1992 eläkkeelle hoitamaan vaikeasti sairasta miestäni aloitin henkireikänäni maalausharrastuksen, joka on vienyt täysin mukanaan. Olen siitä asti käynyt muun muassa Vantaan Aikuisopiston öljyvärimaalauskursseilla ja käyn edelleen.

Hän on osallistunut myös muille taidekursseille vuosien mittaan ja pitänyt lisäksi lukuisia omia näyttelyitä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin. Vantaankosken Martinristin kirkosta löytyy Juotteen teos.

– Olen Helsingin Taideyhdistyksen jäsen. Sanonkin olevani entinen juristi, nyt turisti ja “taidemaalari”, hän nauraa.

Juotteen ja hänen edesmenneen miehensä Eeron ensimmäinen oma koti oli Puotilassa. Sieltä pariskunta muutti perhekoon kasvaessa Länsi-Pakilan kautta Vantaalle Martinlaaksoon rivitaloon.

Sitten mies sairastui vakavasti ja liikkuminen kävi hankalaksi. Koska rivitaloasunnossa oli paljon portaita, pariskunta muutti Pikku Huopalahteen.

Juote toimi miehensä omaishoitajana loppuun asti. Hän muutti vuonna 1998 Myyrmäkeen poikansa entiseen asuntoon, jossa asuu yhä.

– Taloyhtiömme on hyvin aktiivinen ja meillä on muun muassa viime kesänä perustamani viikoittainen ”pihaparlamentti”, joka kokoontuu keskiviikkoisin. Kesäisin tapaaminen on ulkona ja talvisin sisätiloissa. On mukava tavata talon asukkaita ja vaihtaa kuulumisia.

Toki puuhaa riittää myös muille päiville; maanantaisin Juote käy allasjumpassa ja vesijuoksemassa, tiistaisin on vuorossa maalausryhmä ja torstaisin kuntosali. Perjantaisin on ”vapaapäivän” vuoro.

– Ja tuleehan tässä avustettua talon asukkaita erilaisissa juridisissa kysymyksissäkin aika ajoin. Kun on puuhaa, se pitää mielen virkeänä. Lisäksi luen paljon. Minulla on neljä kirjahyllyllistä kirjoja. Ja jos en lue, niin neulon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu