Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoas purkaa parhaillaan Vantaan Kulomäessä sijaitsevaa soluasuntokohdettaan. Helsingissäkin vastaavaa saattaa olla edessä.
– Hallituksessa on tehty toistaiseksi purkupäätös vain Kulomäestä. Muitakin luopumisia on suunnitteilla, mutta niistä en voi vielä kertoa, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo.
Herkimmin purkaminen voisi tulla kyseeseen 1970-luvun kohteissa.
– Toki niidenkin osalta on useita vaihtoehtoja. Osa 1970-luvun taloista perusparannetaan silloin, kun se on järkevää.
Epäkäytännöllisistä kohteista jotkut myydään ja vain osan Hoas purkaa, jos tilalle voidaan rakentaa uutta, Tarhio määrittelee.
– Tämä johtuu siitä, että 1970-luvun kiinteistöjen perusparannukset lvi-järjestelmien uusimisineen ja julkisivuremontteineen ovat mittavia. Työt johtaisivat merkittävään vuokratason nousuun.
Hoasilla on isoja 1970-luvun kohteita esimerkiksi Itä-Pasilassa, Pohjois-Haagassa, Kannelmäessä ja Malminkartanossa.
Nykyisin valtaosa opiskelijoista haluaa asua yksiössä, kaksiossa tai perheasunnossa. Hoasille tämä tarkoittaa kovaa painetta muokata asuntokantaansa. Hoas pyrkiikin luopumaan osasta kohteita, joiden asunnot painottuvat soluihin.
Taustalla on sekä muuttunut trendi että kaksi vuotta sitten tehty asuntotukimuutos, jonka ansiosta opiskelijat saavat yleistä asumistukea samoin ehdoin kuin muutkin.
Hoas aikoo muuttaa pääkaupunkiseudulla tuhat soluasuntoa 3 000 yksiöksi vuoteen 2024 mennessä. Lisäksi rakennettavista uudisasunnoista lähes 80 prosenttia on yksiöitä.
Hoas remontoi Helsingissä parhaillaan Kannelmäessä sijaitsevaa Kitarakujan kohdetta, jossa 27 kaksiota jaetaan kukin kahdeksi yksiöksi.
Opiskelija-asuntoja on myös väärissä paikoissa.
– Monet korkeakoulut sijaitsevat eri paikoilla kuin 1970-luvulla. Metropolian keskittyminen Myllypuroon ja Aalto-yliopiston keskittyminen Otaniemeen on muuttanut tilannetta.
Opiskelijan matkoihin kulunutta aikaa pidetään nykyisin eri tavalla epäkohtana kuin vuosikymmeniä sitten. Tarhiosta on kohtuutonta, että opiskelija joutuisi matkustamaan esimerkiksi tunnin suuntaansa.
– Helsingissä moni kiinteistö on onneksi etäisyyksien suhteen paremmassa asemassa kuin Espoossa ja Vantaalla, hän sanoo.
Aikoinaan opiskelijoiden asumiseen ei meinannut löytyä tontteja.
– Tonteista oli pulaa. 1970-luvulla rakennettiin sinne, mistä tontin sai. Nyt kaupungitkin ottavat opiskelijoiden asumisen paremmin huomioon.
Hoasin asunnot
Hoasilla on 9 857 asuntoa, joista 61 prosenttia sijaitsee Helsingissä.
Perhehuoneistoja on 37 prosenttia, yksiöitä 31, soluhuoneistoja 27 ja muita 5 prosenttia.
Keskivuokra 12,66 euroa neliöltä, joka on noin kolmanneksen markkinavuokria edullisempi.
Huhtikuun alussa asuntoihin oli 5 339 hakemusta.
Yksiöihin hakemuksia oli 2 441, kaksioihin 1 219, perheasuntoihin 1 146 ja soluasuntoihin 211.
Lisäksi käsittelyä odotti 891 hakemusta.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.
Kommentit
Nykyopiskelijat ovat
Enemmin "nykyopiskelijat"