Puheenaihe

Lähijuna ja metro koetaan turvattomimpina – jopa joka neljäs välttelee joukkoliikennevälineitä iltaisin

Metro ja juna koetaan turvattomimmiksi liikennevälineiksi ilta-aikaan.

Jussi Vehkasalo

Joka neljäs helsinkiläinen pitää metroa ja lähijunaa ilta-aikaan turvattomana.

Joukkoliikennevälineiden turvallisuudesta on kysytty Helsingissä säännöllisesti vuodesta 2003 lähtien. Vuoden 2018 kyselyyn vastasi kaikkiaan 4 155 kaupunkilaista iältään 15–79 vuotta.

Osa vastaajista ei käytä lainkaan joukkoliikenteen kulkuneuvoja ilta-aikaan. Liikennevälineestä riippuen 10–24 prosenttia vuoden 2018 kyselyn vastaajista ei liiku joukkoliikennevälineillä iltaisin.

Julkisen liikenteen käyttämättömyys on kuitenkin hieman vähentynyt vuodesta 2015. Liikennevälineistä bussia käytetään kyselyn mukaan eniten myös ilta-aikaan, paikallisjunaa vähiten.

Naiset käyttävät julkisia liikennevälineitä viikonloppuiltaisin hieman vähemmän kuin miehet, mutta bussilla liikkumisessa ero ei ole merkitsevä. Miehet pitävät kaikkia liikennevälineitä turvallisempina kuin naiset.

Vastaajan iän myötä kaikkien liikennevälineiden iltakäyttö vähenee sekä miehillä että naisilla. Samalla vähenee liikkumisen turvalliseksi kokeminen. Iäkkäämmät vastaajat kokevat julkisilla liikennevälineillä liikkumisen ilta-aikaan nuorempia vähemmän turvalliseksi.

Vieraskieliset käyttävät metroa ja paikallisjunaa ilta-aikaan enemmän kuin suomen- ja ruotsinkieliset. Näitä he pitivät myös turvallisempana kuin kantaväestö. Raitiovaunua he pitävät puolestaan vähemmän turvallisena.

Kaikkien liikennevälineiden turvallisuus on kuitenkin vastaajien mielestä nyt parempi kuin aikaisemmilla tutkimuskerroilla vuosina 2003–2015. Suurin muutos parempaan päin on tapahtunut kahden viimeisen kyselykierroksen aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo aikoo tehdä "länsimetrot" nyt raidejokerille: Pysäkeistä tai pysäkkikatoksista luopuminen voisi tuoda 300 000 euron säästöt12.4.2019 15.19
Neljä bussilinjaa lakkautetaan Helsingissä ja korvataan muiden linjojen muutoksilla – HSL: Poikittaisyhteydet paranevat16.4.2019 10.59
HSL paljastaa: metron ja bussien suurkuluttajat myös kävelevät eniten27.3.2019 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu